Lună: iulie 2023

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023

Manoela Popescu Spațiul Schengen este unul dintre pilonii proiectului european și are o importanță esențială în contextul cetățeniei europene, fiind conceput pentru a fi piatra de temelie a Uniunii Europene și a pieței unice în ansamblu. În același timp, spațiul Schengen este cea mai emblematică realizare a integrării europene și reprezintă o manifestare tangibilă a …

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023 Read More »

Grupul PPE: Fermele familiale nu sunt „instalații industriale”

Manoela Popescu Se cunoaște faptul că Pactul verde european este strategia Europei menită să asigure, până în 2050, o economie neutră din punct de vedere climatic, curată și circulară, optimizând gestionarea resurselor și reducând la minimum poluarea. Totodată, această strategie a UE recunoaște necesitatea elaborării unor politici profund transformatoare, o tranziție echitabilă, precum și nevoia …

Grupul PPE: Fermele familiale nu sunt „instalații industriale” Read More »

Restricțiile europene asupra cerealelor ucrainene

Dan Scarlat Înainte de război, Ucraina era una dintre cele mai mari producătoare de produse agricole, fiind deseori numită ”coșul de pâine al Europei”. Acest lucru se datorează în principal faptului că Ucraina are la dispoziție cel mai mare teritoriu agricol din Europa (după Rusia), iar înainte de 24 februarie 2022, Ucraina asigura necesarul de …

Restricțiile europene asupra cerealelor ucrainene Read More »

Legea Restaurării Naturii – Uniunea Europeană

  Dan Scarlat Legea restaurării naturii (Nature Restoration Law – NRL) reprezintă un pas important în domeniul prezervării și refacerii ecosistemelor existente în Uniunea Europeană, dar și în ce privește respectarea Acordului de la Paris din 2015, prin menținerea temperaturilor globale la cel mult 1,5°C peste nivelurile preindustriale[1]. Pe 12 iulie 2023, Parlamentul European a …

Legea Restaurării Naturii – Uniunea Europeană Read More »

Grupul PPE: Promovând cărțile și sprijinind librăriile în era digitalizării

  Manoela Popescu Cărțile au jucat și continuă să joace un rol esențial în societate, având o influență profundă și diversă asupra culturii, economiei, educației și intelectului uman. În contextul erei digitalizării, deși noile tehnologii au introdus alternative pentru consumul de informații, cărțile păstrează în continuare o valoare semnificativă și își mențin relevanța. Cu alte …

Grupul PPE: Promovând cărțile și sprijinind librăriile în era digitalizării Read More »

Despre mult așteptatul Raport al Comitetului special pentru pandemia de COVID-19

Manoela Popescu Primul caz de COVID-19 a fost înregistrat oficial în Europa la sfârșitul lunii ianuarie 2020. În câteva săptămâni, boala se răspândise în UE, forțând majoritatea statelor membre să pună în aplicare măsuri pentru a încerca să-i încetinească progresia. În acest context, capacitatea administrațiilor publice de a continua să funcționeze a fost esențială pentru …

Despre mult așteptatul Raport al Comitetului special pentru pandemia de COVID-19 Read More »

Noi reguli propuse de Comisia Europeană pentru vânzarea jucăriilor

  Comisia Europeană a propus, vineri, un regulament privind siguranţa jucăriilor prin care revizuieşte normele actuale cu scopul de a proteja copiii împotriva riscurilor potenţiale ale jucăriilor, relatează Agerpres. Potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar, normele propuse vor spori, în special, protecţia împotriva substanţelor chimice nocive. Ele vizează, de asemenea, reducerea numărului mare …

Noi reguli propuse de Comisia Europeană pentru vânzarea jucăriilor Read More »

Drepturile pasagerilor în Uniunea Europeană

În această vară, drepturile cetățenilor care au călătorit cu avionul au fost de multe ori puse sub semnul întrebării. Aeroporturile s-au aglomerat în perioada concediilor, iar multe zboruri au fost anulate sau întârziate. Mulți pasageri și-au văzut planurile date peste cap chiar dacă au pltit pentru servicii. În plus, apare și o situație dificilă în …

Drepturile pasagerilor în Uniunea Europeană Read More »

Prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE pentru o Europă unită, mai aproape de cetățeni

Manoela Popescu Spania își asumă președinția în a doua jumătate a anului 2023, de la 1 iulie până la 31 decembrie, într-o perioadă de mari provocări pentru statele membre și pentru Uniunea Europeană, în ansamblu. Se cunoaște faptul că Președinția Consiliului UE, deținută pe rând de fiecare stat membru timp de șase luni, permite statului …

Prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE pentru o Europă unită, mai aproape de cetățeni Read More »

Energia nucleară. Abordarea franceză vs. cea germană

Dan Scarlat Există două procedee de obținere a energiei nucleare, fisiunea și fuziunea, aceste procese fiind fundamental opuse. În vreme ce fisiunea constă în separarea nucleului greu în două nuclee mai ușoare, fuziunea este un procedeu exact opus, două nuclee ușoare fiind combinate pentru a obține un nucleu greu. Procesul de fuziune, deși nu reprezintă …

Energia nucleară. Abordarea franceză vs. cea germană Read More »

Scroll to Top