Președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat la summitul NATO de la Washington acordul bilateral România – Ucraina privind cooperarea în domeniul securității pentru următorii zece ani, cu scopul de a consolida capacitatea Kievului de a se apăra și de a combate agresiunea rusă.
Zelenski și Iohannis au semnat acordul prin care România, în conformitate cu Declarația G7 de la Vilnius din 2023, se angajează să ofere sprijin Ucrainei pentru a-și “continua autoapărarea legitimă, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, împotriva agresiunii în curs a Rusiei, a escaladării militare și pentru a descuraja agresiunea în viitor”.
Documentul se referă la domenii de interes specific în relația bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european și euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, de cooperare în combaterea criminalității transfrontaliere.
“Participanții au decis să își continue cooperarea pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii Rusiei până când Ucraina va prevala și au decis: să ofere sprijin Ucrainei pentru a-și continua autoapărarea legitimă, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, împotriva agresiunii în curs a Rusiei, a escaladării militare și pentru a descuraja agresiunea în viitor; să consolideze redresarea, stabilizarea economică și reziliența Ucrainei; să promoveze tragerea la răspundere pentru încălcările dreptului internațional, inclusiv pentru crimele internaționale, comise în Ucraina sau împotriva Ucrainei și a cetățenilor săi și să majoreze costurile suportate de Federația Rusă pentru agresiunea sa în curs; să se angajeze și să sprijine punerea în aplicare durabilă și cuprinzătoare a reformelor necesare pentru ca Ucraina să avanseze către aderarea la UE și NATO; să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă pentru a spori securitatea în regiunea Mării Negre”, se arată în primele paragrafe ale documentului, publicat de Administrația Prezidențială.
Acordul prevede că în cazul unei noi agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei sau în cazul unei escaladări semnificative, la cererea oricăruia dintre participanți, Bucureștiul și Kievul se vor consulta în termen de douăzeci și patru (24) de ore, bilateral sau prin alte canale pe care le consideră adecvate, pentru a stabili măsurile adecvate necesare pentru a contracara sau a descuraja agresiunea sau escaladarea.
Prin acordul respectiv, România reafirmă angajamentul său pentru parcursul european și euro-atlantic al Ucrainei. “Viitorul Ucrainei este în NATO și Ucraina va deveni membru NATO în viitor (…) Ucraina face parte din familia europeană și are un viitor în cadrul UE“, se arată în textul declarației.
La capitolul cooperării în domeniul apărării, România va continua să sprijine Ucraina, “atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să prevaleze, menținând actualul nivel dinamic al asistenței, inclusiv pachetele de asistență militară convenite între cele două ministere ale apărării”.
“În 2024, sprijinul suplimentar oferit de România va fi determinat de nevoile exprimate de Ucraina, în coordonare cu partenerii noștri și în conformitate cu procedurile existente între ministerele apărării din cele două țări. România va dona Ucrainei un sistem PATRIOT, în conformitate cu decizia Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 20 iunie 2024. Ca parte a cooperării în domeniul apărării,România va facilita tranzitul tuturor echipamentelor necesare pe teritoriul său către Ucraina, cât de rapid posibil. (…) România, împreună cu partenerii săi, va furniza în mod activ capabilitățile centrului de instruire F-16 (FTC) găzduit de Forțele Armate Române pentru instruirea piloților ucraineni, ca o contribuție concretă la Coaliția pentru Capabilitatea Forțelor Aeriene”, mai precizează declarația adoptată.
Documentul semnat la Washington are strict valoare politică, nu juridică.