Grupul PPE sprijină fermierii europeni

Manoela Popescu

 

 

Securitatea alimentară și reziliența pe termen lung a agriculturii UE sunt o prioritate de vârf pentru grupul PPE, precum și pentru membrii Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală. Aceștia lucrează pentru a se asigura că acordul verde este echitabil și durabil din perspectivă ecologică, socială și economică. Cu alte cuvinte, grupul PPE luptă pentru consolidarea politicii agricole, oferindu-i o finanțare adecvată și noi metode durabile și eficiente pentru a păstra producția alimentară locală în fermele familiale europene și pentru a sprijini tinerii fermieri pentru a asigura viitorul producției alimentare europene. Conform grupului PPE, este esențial să consolidăm capacitatea de adaptare a producției noastre agroalimentare în fața turbulențelor și incertitudinilor create de-a lungul lanțului alimentar de războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei. Se știe că, pe lângă activitățile sale legislative, comitetul monitorizează punerea în aplicare a PAC și monitorizează alte aspecte în strânsă colaborare cu Comisia și Consiliul și cu alte instituții și actori europeni.

PPE este partidul fermierilor europeni și al comunităților rurale. De aceea, grupul PPE este alături de fermieri și le apăra interesele. Grupul PPE susține un model agricol european competitiv, bazat pe familii și fermieri profesioniști în centrul comunităților rurale vibrante din UE. Aceasta deoarece fermierii pun pe mesele noastre alimente de înaltă calitate, hrănitoare. Ei produc la cele mai înalte standarde din lume. Ca atare, grupul PPE recunoaște că nevoia de acces la servicii a comunităților rurale este la fel de mare ca și a oamenilor din centrele urbane, inclusiv sănătate, legături de transport și servicii de îngrijire. În același timp, grupul PPE acordă o atenție deosebită nevoilor fermierilor din zonele care se confruntă cu limitări naturale, cum ar fi regiunile muntoase, insulare și îndepărtate, regiunile ultraperiferice și zonele depopulate, deoarece agricultura este adesea principalul motor al dezvoltării economice în aceste părți ale Europei. Grupul PPE sprijină fermierii europeni, susținându-i pe aceștia și zonele noastre rurale vibrante, care sunt esențiale pentru modul de viață european. Din această perspectivă, grupul PPE, a prezentat 7 cazuri de speță “Ferma de alături”, care relevă angajamentul fermierilor față de agricultura durabilă și inovație. Această serie prezintă șapte povești inspirate ale unor fermieri europeni care conduc schimbări pozitive în agricultură prin inovare. Pe măsură ce călătorim prin Italia, Finlanda, Belgia, Irlanda, Franța, Germania și Portugalia, contestăm percepțiile învechite despre agricultură și silvicultură. De asemenea, evidențiem domeniile în care agricultorii au nevoie de sprijinul nostru și de răspunsuri politice europene (https://www.eppgroup.eu).

Misiunea grupul PPE: „Un sector agricol sustenabil aduce beneficii tuturor din punct de vedere economic, ecologic și social. Noi ne concentrăm pe toate cele trei aspecte, la fel ca și fermierii. Pentru ca agricultura UE să rămână competitivă, agricultorii au nevoie pur și simplu de investiții și de acces la tehnologii de ultimă generație. În cadrul Grupului PPE, ne angajăm să îi sprijinim pe această cale. Apărăm un model agricol înrădăcinat în ferme de familie și profesioniști dedicați în centrul unor comunități rurale vibrante din întreaga UE. Subliniem faptul că agricultura este adesea principalul motor al dezvoltării economice în multe regiuni” (https://www.eppgroup.eu). Prin aceste 7 cazuri de “Ferma de alături” sărbătorim angajamentul de neclintit al agricultorilor europeni față de agricultura durabilă și de inovare.

Italia: Credem că inovarea este cheia unei agriculturi mai durabile. În Tirolul de Sud, deputatul european Herbert Dorfmann a fost martor direct la modul în care fermierii europeni de înaltă tehnologie – Ulrich Kager și Patrick Sanin – au revoluționat agricultura cu metode verticale. Această practică le permite să își reducă amprenta asupra mediului, menținând în același timp o producție alimentară robustă.

Finlanda: Cel mai bun know-how pentru gestionarea durabilă a pădurilor se află în cadrul statelor membre. În Finlanda, este nevoie de aproximativ 80 de ani înainte ca o pădure să fie gata pentru recoltare. De aceea, proprietarii de păduri au nevoie de politici pe termen lung, bazate pe dovezi și adaptate la nevoile fiecărei țări din UE. Ferma lui Tapio are 400 de ani de istorie și multe de demonstrat în ceea ce privește durabilitatea pădurilor.

Belgia: Vom continua să apărăm o politică agricolă comună puternică. Multe s-au schimbat în agricultură datorită inovației și contribuției fermierilor europeni din noua generație, precum Louis, care a transformat ferma de porci a familiei sale prin intermediul fondurile europene. Aceasta deoarece fondurile europene le permit fermierilor să inoveze, să se adapteze și să fie lideri în agricultura durabilă.

Franța: Lăsați fermierii să facă ceea ce fac cel mai bine: să cultive! Faceți cunoștință cu Marc, un fermier alsacian care și-a unit forțele cu alți fermieri într-o grupare agricolă pentru o exploatare comună. Singure, fermele lor ar putea să nu fie viabile, dar împreună transformă peisajul agricol european. De la sistemele de muls automatizat la captarea metanului pentru producerea de energie, aceste inovații sporesc eficiența și productivitatea fermei, contribuind la durabilitatea mediului. Acest succes al fermierilor europeni arată cum agricultorii adoptă inovația pentru a-și susține mijloacele de trai.

Irlanda: Suntem mândri de fermierii europeni. Aceștia asigură alimente suficiente și de înaltă calitate pentru noi, în timp ce conservă natura. V-ați imaginat vreodată mulgând prima vacă la 50 de ani? Este exact ceea ce a făcut familia Connelly. Împreună cu cele patru fiice ale lor, ei conduc o fermă de produse lactate sustenabile, premiată, în Tuam, Irlanda. Povestea familiei este și despre provocările și oportunitățile din agricultură, subliniind în același timp practicile inovatoare care sporesc eficiența muncii și sustenabilitatea.

Germania: Fermierii sunt cheia economiei circulare, furnizând alimente esențiale și energie regenerabilă. Ferma de familie a lui Philipp reduce emisiile și își alimentează comunitatea cu energie regenerabilă, toate în același timp. Prin acest succes descoperim cum centrala de biogaz a acestui tânăr fermier alimentează serviciul local de autobuz.

Portugalia: Investiția în infrastructura și inovația în domeniul apei este o necesitate în regiunile cu deficit de apă. Lipsa apei este o problemă presantă pentru mulți europeni, având un impact asupra tuturor lucrurilor, de la utilizarea zilnică la producția agricolă. Secetele fac ravagii pe câmpurile noastre, amenințând producția de alimente. Dar cum se confruntă agricultorii europeni cu schimbările climatice și cu fenomenele meteorologice extreme? Fermierul Bruno Pateiro și agronomul Rui Flores ne împărtășesc strategiile și nevoia lor de a face față acestei situații în regiunea Alentejo. Această poveste observă eforturile fermierilor pe teren pentru a spori eficiența apei și rolul crucial al barajului “Alqueva” în asigurarea unui viitor mai bun pentru comunitățile rurale (https://www.eppgroup.eu).

Însă fermierii vor avea nevoie în continuare de susținerea parlamentarilor europeni. În urma alegerilor europene, profilul europarlamentarilor care vor modela politica agricolă în noua legislatură devine din ce în ce mai clar. Câțiva deputați proeminenți în domeniul politicii agricole nu au reușit să obțină poziții suficient de înalte pe listele lor naționale pentru a fi realeși, inclusiv francezii Benoît Biteau (Verzi/ALE), Jérémy Decerle (Renew) și Anne Sander (PPE). Alții, precum spaniola Clara Aguilera (S&D), au ales să nu se prezinte la realegeri. Iar dintre cei și realeși care ar putea influența politica agricolă în mandatul 2024-2029 ar fi Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta este pe primul loc cu 17 europarlamentari din lumea agriculturii. Urmează grupul liberal Renew cu 11 europarlamentari preocupați de agricultură, iar Socialiștii și Democrații Europeni (S&D) au ales 10 europarlamentari. Spania a ales patru europarlamentari de centru-dreapta care au făcut deja parte în comisia AGRI: Juan Ignacio Zoido, Esther Herranz, Gabriel Mato și Adrian Vazquez. Carmen Crespo, fost ministru andaluz al Agriculturii, urmează să se alăture Comitetului pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European.

În Germania, fermierii bavarezi Stefan Köhler (PPE) și Christine Singer (Renew) intră în Parlamentul European. Fostul președinte și adjunct al comitetului AGRI, Norbert Lins (PPE) și Christine Schneider (PPE), au mai obținut un nou mandat. Maria Noichl (S&D) rămâne singura europarlamentară preocupată de agricultură pentru socialiștii germani, la fel și coordonatorul Verzilor/ALE în ultimul mandat, Martin Häusling.

În Franța, situația politică rămâne incertă din cauza alegerilor anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron în seara electorală din 9 iunie, dar Céline Imart, din partidul Les Républicains (PPE), pare pregătită să joace un rol în politica agricolă a Parlamentul European.

Grupul ID, un partid de extremă dreapta, îi trimite pe Gilles Pennelle, consilier regional pentru Bretania, și pe Valérie Deloge, crescător de oi și ales regional din Burgundia–Franche-Comté, care doresc să se alăture comisiei AGRI. Marie Dauchy (ID), supleant AGRI, a fost realesă.

Italianul Herbert Dorfmann, coordonatorul PPE pentru agricultură în ultima legislatură, își va continua probabil munca în domeniul alimentației și politicii agricole, la fel ca colegul său Salvatore de Meo. Se întorc și socialistele Pina Picierno și Camilla Laureti, membre ale Partito Democratico (S&D) și responsabile cu agricultura europeană.

Europa Centrală și de Est îi păstrează pe principalii europarlamentari AGRI: Michal Wiezik (Renew) și Katarína Roth Nevedalova (NI) în Slovacia, precum și Martin Hlaváček (Renew), Veronika Vrecionová (CRE) și Ivan David (ID) în Republica Cehă. Noul partid maghiar din Tisa a lui Péter Magyar va fi reprezentat de fermiera și scriitoarea Gabriella Gerzsenyi. Fidesz (Neînregistrat) al lui Viktor Orban îl va trimite pe Győrffy Balázs, fermier și președinte al Camerei de Agricultură al Ungariei, în hemiciclul UE.

În Polonia, deși 40 de fermieri și persoane legate de agricultură au candidat la alegerile europene, niciunul dintre ei nu a câștigat suficient sprijin pentru a câștiga un loc în Parlamentul European. Doar doi europarlamentari din partidul de extrema dreapta Confederație al Poloniei, Anna Bryłka și Ewa Zajączkowska-Hernik, care au lucrat la creșterea animalelor pentru producția de blănuri, sunt aproape de problemele domeniului agricol (https://www.euractiv.fr).

O altă comisie parlamentară care se ocupă de agricultură este puternica Comisie de Mediu (ENVI), care a supravegheat mai multe dosare agricole, inclusiv reducerea pesticidelor, legea refacerii naturii și noile reguli privind emisiile agricole. Personalități centrale precum președintele Comitetului ENVI Pascal Canfin (Renew) și europarlamentarii Cesar Luena (S&D) și Jessica Polfjärd (PPE), care au condus negocierile privind Legea pentru restaurarea naturii și, respectiv, regulile privind culturile modificate genetic, au fost cu toții realeși. Comisarul european pentru mediu și pescuit, Virginijus Sinkevičius, un alt jucător important în reglementarea agriculturii în timpul mandatului anterior, este singurul europarlamentar ales din nou formata Uniune Democrată pentru Lituania și s-ar putea alătura grupului Verzilor/ALE.

Noua legislatură va începe oficial pe 16 iulie cu ședința plenară constitutivă de la Strasbourg, în cadrul căreia deputații vor decide despre comisii și subcomisii. La prima ședință a comisiei AGRI, deputații europeni își vor alege și președinții și vicepreședinții.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top