Scarlat I
Alegerile europarlamentare care au avut loc la începutul lunii iunie deși au avut în principal rezultate așteptate, au produs și surprize majore. În această ultimă categorie se regăsesc rezultatele în inima unuia dintre cele mai puternice state europene, Franța. Deși coaliția politică susținută de actualul Președinte francez Macron se afla în urma partidului Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen încă din 2019 (LREM/ENS-21% vs. RN-23%), de la începutul lunii mai 2023, diferența dintre acestea a crescut considerabil, iar partidul de extremă dreapta Rassemblement National a reușit să obțină 32% din totalul voturilor exprimate în cadrul alegerilor din iunie 2024, în dauna alianței LREM/ENS, care literalmente s-a prăbușit până la 15%[1].
Această situație a generat ceea ce mulți politicieni francezi (și nu numai) consideră un răspuns pripit și inadecvat, din partea președintelui Macron. La doar o zi după pierderea alegerilor parlamentare, Macron a dizolvat Adunarea Națională[2] această mișcare politică fiind nu doar un pas istoric și și un șoc pentru societatea franceză.
Deși în primă fază, această decizie a fost luată pentru a permite electoratului francez să-și aleagă noii reprezentanți la nivel național, fiind evidentă tendința societății franceze de a se deplasa către dreapta, iar o serie de alegeri naționale nu ar face decât să respecte dorința electoratului, mutarea realizată de Macron poate avea alte motivații, fiind o mutare strategică care dacă ar putea modifica încă odată situația politică la nivel național.
Partidul Rassemblement National sau mai bine zis Marine Le Pen, care a candidat împotriva lui Emmanuel Macron pentru funcția supremă în stat, a pierdut de două ori alegerile în dauna actualului Președinte, ceea ce a indicat clar că electoratul francez nu a fost niciodată convins de politicile promovate de Rassemblement National, acestea fiind deseori considerate ca fiind prea extreme poporul francez.
Este posibil ca exact aceasta să fie noua strategie adoptată de Emmanuel Macron, nu doar să respecte trendul politic de dreapta existent ci să forțeze electoratul francez să aleagă în mod direct între un partid sau o alianță pro-europeană sau un partid catalogat ca fiind extremist și anti-european. O încercare de a demoniza rapid și eficient toate discursurile susținute de Marine Le Pen și Jordan Bardella (președintele partidului RN) poate avea efectul scontat, adică de a îndepărta o parte importantă din electoratul de dreapta, aceștia fiind forțați să-și tempereze discursurile anti-europene, naționaliste sau chiar eliminarea tendințelor izolaționiste existente în interiorul Rassemblement National.
Această mutare strategică a Președintelui Macron poate în același timp să ducă la un efect total opus, popularitatea acestuia fiind în continuă scădere, iar dizolvarea Adunării Naționale fiind percepută a un pas în spate, ca o capitulare, ceea ce ar însufleți votanții de dreapta, extrema dreaptă franceză fiind capabilă în aceste condiții să obțină o victorie categorică în cadrul alegerilor ce urmează să aibă loc.
În acest moment, sondajele de opinie arată că ”pariul” riscant pornit de Macron nu are prea mari șanse de izbândă, dar este o ultimă mutare, riscantă totuși, de a contrabalansa avântul pe care Rassemblement National continuă să îl dețină. Viitorul clasei politice franceze ține în principal de felul în care Marine Le Pen și Jordan Bardella pot gestiona situația surprinzătoare creată, și de felul în care pot aceștia să-și modeleze abordarea publică față de politicile pro sau anti europene.
[1] POLITICO Poll of Polls — French polls, trends and election news for France – POLITICO
[2] French President Emmanuel Macron dissolved the parliament, but now what? | Euronews