Simplificarea normelor agricole europene, în regim de urgență

Manoela Popescu

 

Comisia Europeană a introdus un pachet de măsuri pentru simplificarea politicii agricole comune a UE, iar Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) a discutat deja despre acest pachet de măsuri. „Grupul PPE consideră că simplificarea normelor PAC este necesară și trebuie să intre în vigoare acum, fără ezitare”. Potrivit purtătorului de cuvânt al grupului PPE pentru agricultură, Herbert Dorfmann, obiectivul grupului PPE fiind acela de a „ușura povara asupra agricultorilor și de a crește producția de alimente” (https://www.eppgroup.eu).

Comisia Europeană a trimis o lucrare Președinției belgiene în care prezintă primele acțiuni posibile pentru a contribui la reducerea poverii administrative care apasă pe umerii fermierilor. Documentul, care a fost discutat cu statele membre în cadrul Consiliului Agricol din 26 februarie, enumeră o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu care pot fi întreprinse pentru a realiza simplificarea. Aceasta va servi drept bază pentru discuții și acțiuni comune cu țările UE. Acțiunile enumerate în lucrare țin cont de contribuțiile administrațiilor naționale, ale principalelor organizații agricole din UE și ale comisiei agricole a Parlamentului European. Documentul de simplificare realizează angajamentul președintei Ursula von der Leyen luat la Consiliul European din 1 februarie 2024.

Se știe că modelul de implementare al actualei Politici Agricole Comune (PAC), bazat pe Planurile Strategice PAC decise și implementate la nivel național, reprezintă deja un pas înainte în ceea ce privește simplificarea și subsidiaritatea față de perioada anterioară. Statele membre joacă un rol cheie în menținerea sarcinii administrative limitată și proporțională, pentru fermieri, cu atingerea obiectivelor legislației UE. Acesta este motivul pentru care orice exercițiu de simplificare cu succes trebuie realizat în strânsă cooperare cu administrațiile naționale și fermierii înșiși.

Ca atare, Comisia a lansat în martie a.c. un sondaj online adresat direct fermierilor. Această consultare direcționată va ajuta la identificarea principalelor lor surse de îngrijorare și la înțelegerea surselor de sarcină administrativă și de complexitate care decurg din normele PAC, precum și din alte norme UE pentru alimentație și agricultură în UE și aplicarea acestora la nivel național. Sondajul s-a derulat în perioada 7 martie – 8 aprilie și a pus întrebări scurte, disponibile în toate limbile UE, cum ar fi: Cât timp se petrece în fiecare an pentru îndeplinirea sarcinilor administrative legate de aplicarea ajutorului și de obligațiile de raportare? Utilizează acestea dispozitive mobile pentru a furniza fotografii cu etichetare geografică? Cum evaluează acestea complexitatea diferitelor proceduri și norme aplicabile în ferme? Au utilizat acestea ajutor extern pentru a pregăti cererea de ajutor PAC în 2023? (https://ec.europa.eu).

Acest sondaj va oferi deja până în vară o imagine mai clară a principalelor obstacole administrative percepute și cu care se confruntă fermierii. Rezultatele sondajului vor fi incluse într-o analiză mai detaliată care va fi publicată în toamna anului 2024. Dincolo de această strângere necesară de dovezi, Comisia propune măsuri pe termen scurt și mediu care ar putea aduce o oarecare ușurare atât fermierilor, cât și administrațiilor naționale, care reprezintă primul punct de contact pentru fermieri și sunt responsabile cu gestionarea și plata fondurilor UE.

Astfel, în primul rând, Comisia propune să simplifice unele dintre cerințele de condiționalitate pe care fermierii din UE trebuie să le respecte. Setul de standarde de bază, denumite GAEC (condiții agricole și de mediu bune), pe care toți fermierii trebuie să le respecte pentru a primi sprijinul PAC s-a dovedit a fi dificil de implementat în anumite circumstanțe. Ele condiționează totuși 30% din plata subvenției directe. Trei dintre acestea sunt acum modificate. Ca atare, Comisia a acționat deja prin acordarea pentru anul 2024 a unei scutiri parțiale de la normele privind terenurile pârloagă, așa-numita GAEC 8 și propune acum modificarea regulilor privind primul standard (GAEC 1) care impune păstrarea pășunilor permanente. În conformitate cu această cerință, foștilor crescători de animale cu pășuni mari, forțați să treacă la producția de culturi arabile din cauza perturbărilor pieței din sectorul cărnii și al produselor lactate, ar putea fi solicitați să-și modifice terenurile arabile în pășuni permanente. Această obligație ar putea duce la pierderi de venit pentru fermierii în cauză. Comisia a propus modificarea acestor reguli până la jumătatea lunii martie pentru a se asigura că sunt luate în considerare schimbările structurale cauzate de reorientarea pieței și de reducerea efectivelor de animale. În acest fel, Comisia se asigură că fermierii nu sunt penalizați în munca lor și contribuie astfel la reducerea poverii, deoarece mai puține zone ar trebui să fie nevoite să fie reconvertite în pajiști permanente (https://www.rfi.fr).

În al doilea rând, Comisia propune simplificarea metodologiei pentru anumite controale, având ca scop reducerea numărului de vizite la fermă de către administrațiile naționale cu până la 50%. Această măsură răspunde direct solicitărilor statelor membre. Comisia propune simplificarea și clarificarea modului de evaluare a calității sistemului de monitorizare a zonei. Acesta din urmă este un sistem bazat pe analiza automată a imaginilor satelit de la Copernicus, menit să reducă inspecțiile la ferme, să ajute fermierii să evite erorile și să suporte penalități, precum și să faciliteze raportarea. Categoric, cu mai puține vizite din partea administrației de gestionat, fermierii vor avea mai mult timp de dedicat muncii lor de bază.

În al treilea rând, Comisia propune clarificarea utilizării conceptului de forță majoră și a circumstanțelor excepționale. Acest concept legal permite fermierilor care nu își pot îndeplini toate cerințele PAC din cauza unor evenimente excepționale și imprevizibile în afara controlului lor (cum ar fi în cazuri de secetă sau inundații severe) să nu li se impună penalități. Această clarificare va sprijini administrațiile naționale în aplicarea acestei dispoziții și va asigura aplicarea uniformă a acesteia în întreaga UE. De asemenea, acest lucru va îmbunătăți siguranța de a obține sprijin PAC pentru fermierii afectați de astfel de evenimente nefericite. În general, Comisia va colabora cu statele membre pentru a determina posibile modalități de raționalizare a controalelor.

În documentul său, Comisia menționează, de asemenea, măsuri suplimentare pe termen mediu care pot ușura sarcinile pentru fermieri, în special pentru fermierii mai mici, și poate lua în considerare propunerea de modificări în acest sens la regulamentele de bază ale PAC convenite de Parlamentul European și Consiliu în 2021.

O propunere înaintată ar putea fi scutirea fermelor mici de sub 10 hectare de la controale legate de respectarea cerințelor de condiționalitate (GAEC). Această scutire ar simplifica în mod semnificativ munca zilnică a micilor fermieri, care reprezintă 65% dintre beneficiarii PAC, menținând în același timp ambițiile de mediu ale PAC, deoarece fermele mici acoperă doar 9,6% din suprafețele care beneficiază de sprijin PAC. În plus, în cazul în care regulamentele de bază ar fi modificate la mijlocul termenului, GAEC 8 privind terenurile înfricoșate, GAEC 7 privind rotația culturilor și GAEC 6 privind acoperirea solului ar putea fi revizuite pentru a reduce și mai mult sarcina pentru fermieri (https://ec.europa.eu).

În paralel, Comisia va facilita schimbul de bune practici de simplificare de către statele membre între diferitele organisme relevante de cooperare (și anume, grupuri de experți, comitete și altele).

Atunci când a luat în considerare propunerile de simplificare, Comisia a luat în considerare efectele acestor propuneri asupra obiectivelor de mediu și a ambiției politicii agricole comune. Acestea asigură, de asemenea, continuarea unui cadru legislativ stabil și previzibil pentru fermierii din UE, bazat pe actuala PAC care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. De asemenea, pentru a răspunde în continuare la situația actuală de criză din sectorul agricol, Comisia lucrează la acțiuni menite să îmbunătățească poziția fermierilor în lanțul alimentar și de a-i  proteja împotriva practicilor  comerciale neloiale. Având în vedere că fermierii sunt adesea veriga cea mai vulnerabilă din lanțul valoric alimentar, aceste acțiuni pot acoperi aspecte precum transparența pieței, practicile comerciale în lanțul valoric, costurile de producție.

În contextul prezentării propunerii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „.Reducem sarcina administrativă asupra fermierilor noștri pentru a-i ajuta să garanteze securitatea alimentară pentru cetățenii europeni”. În accepțiunea președintei Comisiei Europene, simplificarea politicilor agricole europene este o prioritate constantă, atât la nivelul UE, cât și la nivel național. Iar prin această serie de acțiuni, Comisia Europeană își îndeplinește angajamentul pe care l-a făcut fermierilor europeni (https://ec.europa.eu).

De asemenea, Comisia a propus să aplice retroactiv pentru 2024 modificările aduse anumitor standarde GAEC și scutirea pentru fermele mici, dar a subliniat că fezabilitatea acestei măsuri va depinde de data intrării în vigoare a legii și a subliniat că acest lucru ar trebui discutat în trilog (https://www.euractiv.fr).

Trebuie precizat faptul că, de la începutul anului, Comisia a oferit acțiuni rapide și concrete pentru a reduce presiunea resimțită în prezent de fermierii din UE.

În ciuda presiunilor din partea mai multor ONG-uri care au cerut o revizuire tradițională, Parlamentul European și-a confirmat, pe 11 aprilie, dorința de a trece printr-o procedură de urgență pentru a se decide la sfârșitul lunii aprilie asupra propunerii de revizuire a PAC. Ca atare, deputații europenii au validat cu o mare majoritate (432 de voturi pentru, 155 de voturi împotrivă, 13 abțineri) utilizarea acestei proceduri accelerate pentru a vota acest text în cadrul ședinței plenare de la Strasbourg din 22 până în 25 aprilie, ultima înainte de alegerile din iunie. Statele membre au dat deja undă verde fără a aduce modificări propunerii Comisiei Europene. În timpul întâlnirii lor informale din 8 și 9 aprilie, mulți miniștri ai agriculturii au cerut Parlamentului European să valideze rapid noile reguli, astfel încât acestea să poată fi adoptate oficial înainte de iunie. Astfel că, acestea vor intra în vigoare retroactiv de la 1 ianuarie 2024. Noile reguli prevăd relaxarea semnificativă a cerințelor de eco-condiționalitate și în special o ridicare a obligației de a înființa suprafețe neproductive (terenuri neproductive, gard viu etc.) pe 4% din suprafețele arabile. Iar la Consiliul „Agricultură și Pescuit”, de pe 29 aprilie 2024 pe ordinea de zi se află și Răspunsuri rapide și structurale la situația actuală din sectorul agricol. C alte cuvinte, pe baza informațiilor furnizate de Președinție și Comisia Europeană, miniștrii agriculturii vor discuta răspunsuri la situația actuală din sectorul agricol. Consiliul se va concentra asupra măsurilor care au fost propuse sau luate până acum pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) și pentru a consolida poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top