Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europeneau ajuns la un un acord provizoriu cu privire la directiva care promovează repararea bunurilor stricate sau defecte, cunoscută și sub numele de directiva privind dreptul la reparare (sau R2R), potrivit unui comunicat al instituției europene.
Legislația asupra căreia cele două instituții au căzut de acord le va înlesni consumatorilor posibilitatea de a apela la reparații în detrimentul înlocuirii, facilitând accesul la serviciile de reparații, făcându-le mai facile, mai rapide, mai transparente și mai atractive.
Acordul provizoriu se aplică tuturor produselor cu nevoi de reparare în temeiul legislației UE, stabilește o obligație de reparare în sarcina producătorilor de bunuri cu nevoi de reparare, instituie un formular european de informare care oferă consumatorilor date esențiale privind serviciul de reparații și unifică platformele naționale de informare privind reparațiile într-o platformă online europeană.
”Prin acordul la care s-a ajuns astăzi, Europa face o alegere clară în favoarea reparării în locul distrugerii. Facilitând repararea bunurilor defecte, nu numai că dăm o nouă viață produselor noastre, dar creăm și locuri de muncă de bună calitate, reducem deșeurile, ne limităm dependența de materii prime străine și ne protejăm mediul înconjurător”, a declaratAlexia Bertrand, secretar de stat belgian pentru buget și protecția consumatorilor.
Prioritate: repararea și reutilizarea
De foarte multe ori, atunci când aspiratorul, mașina de spălat vase, aparatul de cafea sau orice alt produs se strică sau este defect, este mai ușor să îl arunci și să cumperi unul nou decât să îl repari, mai ales când garanția prevăzută de lege a expirat. Directiva asupra căreia colegiuitorii au convenit astăzi creează stimulente pentru consumatori să prelungească durata de viață a produsului prin repararea acestuia, ceea ce, la rândul său, va stimula sectorul reparațiilor, va reduce deșeurile și va promova modele de afaceri mai durabile.
Pentru a realiza acest lucru, directiva propune un nou set de instrumente pentru a face reparațiile mai atractive pentru consumatori. Printre acestea se numără:
- posibilitatea consumatorilor de a solicita producătorilor să repare produsele care pot fi reparate din punct de vedere tehnic în conformitate cu legislația UE (de exemplu, mașinile de spălat, aspiratoarele sau telefoanele mobile)
- un formular european de informare cu privire la reparații pe care reparatorii îl pot oferi consumatorilor, cu informații clare, cum ar fi condițiile de reparație, timpul de finalizare a lucrărilor, prețurile, produsele de înlocuire etc. (directiva include un model al acestui formular în anexa 1)
- o platformă europeană online pentru reparații care să faciliteze punerea în legătură între consumatori și reparatori
- o prelungire cu 12 luni a perioadei de asumare a răspunderii vânzătorului după repararea unui produs
Principalele elemente ale acordului
Acordul provizoriu menține dreptul consumatorilor de a alege între repararea și înlocuirea unui produs defect sau stricat. De asemenea, acordul susține obiectivele generale ale directivei, dar introduce unele îmbunătățiri în ceea ce privește domeniul de aplicare, obligația de reparare, conținutul formularului de informare și platforma online.
Domeniul de aplicare
Acordul provizoriu menține domeniul de aplicare al directivei la acele produse pentru care legislația UE stabilește dispoziții privind posibilitatea de reparare (de exemplu, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere sau aspiratoare). În viitor, Comisia poate dispoziții privind posibilitatea de reparare pentru produse noi, prin intermediul regulamentului privind proiectarea ecologică, care vor fi apoi adăugate la lista de produse reglementate de directiva R2R.
Acordul îi obligă pe producători să furnizeze informații privind piesele de schimb pe site-ul lor web, să le pună la dispoziția tuturor părților din sectorul reparațiilor la un preț rezonabil și să interzică practicile care împiedică utilizarea pieselor de schimb second-hand sau a celor imprimate 3D de către reparatorii independenți.
Obligația de a repara și libertatea de alegere
Textul convenit prevede ca producătorii să efectueze reparațiile necesare într-un termen rezonabil și, dacă serviciul nu este oferit gratuit, la un preț rezonabil, astfel încât consumatorii să fie încurajați să opteze pentru reparații.
Cu toate acestea, acordul menține, de asemenea, dreptul consumatorilor de a alege între repararea și înlocuirea produselor defecte în cadrul perioadei de răspundere a vânzătorului inclusă în garanție. În cazul în care consumatorul optează pentru repararea bunului, perioada de răspundere a vânzătorului va fi prelungită cu 12 luni din momentul în care produsul este adus în conformitate. Această perioadă poate fi prelungită și mai mult de către statele membre, dacă acestea doresc acest lucru.
Formularul european de informații privind reparațiile
Pentru a reduce birocrația pentru reparatori (în special pentru cei mici), furnizarea unui formular european standardizat este opțională. Cu toate acestea, în cazul în care reparatorii furnizează formularul consumatorului, condițiile stabilite în formular vor fi obligatorii pentru aceștia.
Formularul trebuie să fie furnizat gratuit, deși consumatorului i se poate cere să plătească costul serviciului de diagnosticare. Informațiile-cheie incluse în formular vor fi valabile timp de 30 de zile calendaristice, dar consumatorul și cel care repară pot conveni asupra prelungirii acestei perioade.
Platforma europeană de reparații online
Acordul propune crearea unei platforme europene de reparații online, concepută și operată la nivel european, în locul celor 27 de platforme naționale. Scopul platformei este de a pune la dispoziția consumatorilor diferite servicii de reparații la nivelul UE, dar și la nivel transfrontalier și în fiecare stat membru.
Prin urmare, platforma UE va avea secțiuni pentru fiecare stat membru, cu informații provenind și de la platformele naționale de reparații, fie ele publice sau private. În același timp, platformele naționale vor avea posibilitatea de a include informații despre inițiativele de reparații conduse de comunități. Acordul provizoriu trebuie acum să fie aprobat și adoptat în mod oficial de ambele instituții. (A.S.)