Manoela Popescu
Ca urmare a creșterii cazurilor de COVID-19 din luna octombrie, la o conferință de presă, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că Europa ar putea înregistra încă o jumătate de milion de decese până în februarie, dacă situația va continua și nu se va lua nici o măsură pentru stoparea acesteia. Potrivit șefului OMS pentru Europa, cauza ar consta, în principal, în absorbția insuficientă a vaccinurilor (www.lesoir.be). Conform statisticilor, rata vaccinării a scăzut pe tot continentul în ultimele luni. În timp ce aproximativ 80% din populația Spaniei este vaccinată, în Germania procentul celor vaccinați este de până la 66%, iar în unele țări din Europa de Est procentul este mult mai mic: spre exemplu, doar 32% dintre ruși au fost complet vaccinați până în octombrie 2021.
O altă cauză pentru creșterea infecțiilor în regiunea europeană ar fi, de asemenea, o relaxare a măsurilor de sănătate publică. Șeful tehnic al OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a declarat că, în ultimele patru săptămâni, cazurile în Europa au crescut cu peste 55%, în ciuda unei „rezerve ample de vaccinuri și instrumente”, iar colegul ei, doctor Mike Ryan, a spus că experiența Europei a fost o „lovitură de avertizare pentru lume”. Germania, vineri (5 noiembrie 2021) a înregistrat peste 37.000 de cazuri de COVID-19, un record pentru a doua zi consecutiv. Rata de incidență la 100.000 de persoane este acum mai mare decât era în aprilie, dar cu mult sub nivelul din Marea Britanie. Oficialii germani din domeniul sănătății publice sunt îngrijorați de faptul că un al patrulea val de infecție ar putea duce la un număr mare de decese și presiune asupra sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 154 de decese, în creștere față de 121 în urmă cu o săptămână. Lothar Wieler de la Institutul RKI din Germania a vorbit joi (4 noiembrie 2021) despre cifre terifiante, avertizând că: „dacă nu luăm contramăsuri acum, acest al patrulea val va aduce și mai multă suferință” (www.bbc.com).
Însă, creșterea noilor cazuri nu se limitează la Germania, țara noastră înregistrând, potrivit OMS, cel mai mare număr de decese în 24 de ore în săptămâna care a trecut (591 de decese), în timp ce în Ungaria, infecțiile zilnice cu COVID-19 s-au dublat în ultima săptămână, ajungând la 6.268. Cu toate acestea, purtarea măștii este obligatorie doar în transportul public și în spitale. De aceea, guvernul olandez a declarat că va reimpune purtarea măștilor și distanțarea socială în multe locuri publice, deoarece s-a constatat că internările în spital au crescut cu 31% într-o săptămână.
De altfel, conform statisticilor, situația pandemică se înrăutățește în toată Europa. Croația a înregistrat joi (4.11.2021) 6.310 de cazuri noi, cel mai mare număr de până acum. Slovacia a raportat al doilea cel mai mare număr de cazuri, iar infecțiile din Cehia au revenit la nivelurile observate ultima dată în primăvară. De asemenea, directorul medical adjunct al Angliei, Jonathan Van-Tam, a declarat miercuri (3.11.2021) că prea mulți oameni credeau că pandemia s-a încheiat. Italia are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare pentru tinerii de peste 12 ani, dar chiar și aici cazurile noi au crescut cu 16,6% în ultima săptămână. Numărul infecțiile cu COVID-29 din Portugalia au crescut la peste 1.000 pentru prima dată din luna septembrie. Spania, cu peste 80% din populație vaccinată, este una dintre puținele țări care nu a înregistrat o creștere a infecțiilor cu COVID-19, raportând miercuri, 4 noiembrie 2021, un număr de 2.287 de cazuri (www.bbc.com). În acest context, după ce marți, 2 noiembrie cazurile de COVID-19 au atins un nou record, persoanele nevaccinate din Grecia vor trebui să prezinte dovada unui test COVID-19 negativ pentru a avea acces la serviciile de stat, bănci, restaurante și magazine cu amănuntul (www.weforum.org).
Însă, cele mai dramatice creșteri ale numărului de decese au fost în ultima săptămână înregistrate în Rusia (peste 8.100 de decese) și în Ucraina (3.800 de decese). Pe 7 noiembrie 2021, Rusia a confirmat 8.795.095 de cazuri de COVID-19 și 246.814 decese, potrivit Centrului național de informare despre COVID-19. Numărul total de decese în exces din Rusia de la începutul pandemiei de COVID-19 este de cel puțin 723.000 (www.themoscowtimes.com). Ambele țări având rate foarte scăzute de vaccinare, iar Ucraina a anunțat un record de 27.377 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Rusia a înregistrat duminică 3 octombrie 2021 un nou record de decese zilnice din cauza COVID-19, în plin val al patrulea al pandemiei, iar contaminările au continuat să crească. Pandemia din Rusia fiind susținută de procesul de vaccinare lent, de refuzul autorităților de a introduce măsuri de sănătate mai stricte, dar și de respectul scăzut în rândul populației pentru purtarea măștilor. Potrivit cifrelor site-ului de specialitate Gogov, doar 29,1% dintre ruși sunt în prezent vaccinați complet, deși Rusia a dezvoltat patru vaccinuri (www.rtbf.be).
Astfel, potrivit cercetărilor publicate miercuri (3 noiembrie 2021) în principala revista medicală The Lancet, vaccinul rusesc Sputnik Light în doză unică produce un răspuns puternic de anticorpi în rândul primitorilor. Sputnik Light este prima doză de vaccin Sputnik V în două doze din Rusia, care este coloana vertebrală a campaniei de vaccinare internă a Rusiei și este vândută în întreaga lume (www.themoscowtimes.com).
Pe 28 octombrie 2021, Moscova, confruntată cu o creștere a infecțiilor cu COVID-19, a decis închiderea serviciile neesențiale pentru a opri noul val pandemic de COVID-19. Astfel, școlile, grădinițele, organizațiile de educație suplimentară și restaurantele, saloanele de înfrumusețare, magazinele de îmbrăcăminte sau mobilă, sălile de sport, școlile de dans și alte servicii considerate „neesențiale” au fost închise până pe 7 noiembrie. Teatrele și muzeele au putut funcționa la o capacitate de maxim 50%. Vizitatorii fiind nevoiți să poarte măști și să prezinte un cod QR special la intrare (www.mos.ru). Au fost deschise, potrivit lui Serghei Sobyanin, primarul Moscovei, doar unitățile care vând medicamente, alimente și produse de primă necesitate. Iar îngrijirea de urgență a fost disponibilă în clinicile dentare. Majoritatea întreprinderilor și serviciilor publice au primit, de asemenea, ordin să nu mai funcționeze în această perioadă. În paralel, președintele Vladimir Putin a declarat o perioadă de nemuncă la nivel național între 30 octombrie și 7 noiembrie, în speranța încetinirii mișcării oamenilor și, deci, a virusului.
În ciuda acestei situații, autoritățile publice refuză în continuare, deocamdată, orice izolare sau oprire, de teamă să nu se confrunte cu o scădere a economie, care este deja fragilă. Deși, autoritățile ruse au declarat luni (1 noiembrie 2021) că medicii sunt supuși unei tensiuni „extraordinare” din cauza creșterii cazurilor de COVID-19, în această țară cea mai afectată din Europa (www.themoscowtimes.com).
De la începutul pandemiei, aceasta este a patra oară când Vladimir Putin a declarat o perioadă nelucrătoare (www.france24.com). Cu toate statisticile îngrijorătoare în ceea ce privește situația pandemică, potrivit declarației autoritățile orașelor, nici Moscova, nici Sankt Petersburg nu își vor prelungi perioada de nefuncționare după 7 noiembrie (www.themoscowtimes.com).
Situația din Rusia de luna trecută nu era îngrijorătoare doar în Moscova, ci și în unele regiuni mai îndepărtate ale țării. Se pare că nimic nu pare să oprească violența variantei Delta din Rusia. În fiecare zi s-a depășit recordul absolut al morților și al bolnavilor de COVID-19. În unele părți îndepărtate ale țării, spitalele suferă de lipsă de oxigen. Valul pare atât de imposibil de frânat încât puterea dă un semnal de alarmă. De aceea, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în luna octombrie a acestui an că singurul remediu pentru formele severe de boală și deces este vaccinarea. Conform autorităților, patruzeci de mii de pacienți infectați cu COVID—19 pe zi sunt fără precedent în Rusia, astfel că, pe data de 1 noiembrie, regiunea Novgorod a fost prima care a anunțat că restricțiile vor fi prelungite cu o săptămână (www.rfi.fr). Astfel, regiunea Novgorod din nord-vestul Rusiei a devenit prima regiune care prelungește săptămâna nelucrătoare. Ca atare, autoritățile regiunii au ordonat tuturor lucrătorilor neesențiali să ia o vacanță plătită obligatorie pentru o săptămână suplimentară după 7 noiembrie (www.themoscowtimes.com).
În urmă cu o săptămână se credea că Europa de Vest iese relativ senină dintr-un al patrulea val al epidemiei, în timp ce nu același lucru se putea spune despre estul continentului. În prezent, statisticile arată că mai multe țări se confruntă cu contaminări fără precedent și, mai ales, cu un număr aproape egal de decese.
În Rusia, al patrulea val al pandemiei face ravagii în țara unde, în rândul populației, domnește fatalismul: „COVID-19? E în cap”. Fatalismul a făcut ca pragul de 1.000 de decese pe zi să fie depășit pe 15 octombrie, ducând numărul oficial de morți la 233.000, deja cel mai mare de pe continent. Agenția federală de statistică Rosstat, care are o metodă de numărare diferită de cea a guvernului, estimează numărul deceselor la 367.000 pentru perioada până în iulie 2021 (www.lepoint.fr).
Situația pandemică din Europa de Est a generat îngrijorări și în partea vestică a bătrânului continent. Astfel, la sfârșitul lunii octombrie, de la Roma, unde a participat la ultimul său G20, cancelarul german, Angela Merkel i-a alertat pe germani cu privire la începerea unei redresări epidemice, denunțând o „oarecare imprudență” în ceea ce privește ridicarea multor restricții în ultimele luni. Aceasta pe fondul unui număr în creștere de infecții cu COVID-19. Aproximativ 9.658 de cazuri noi au fost identificate oficial luni, 1 noiembrie 2021, cu 3.085 mai multe decât în urmă cu o săptămână. Rata de incidență pe șapte zile a fost de 154,8, în scădere față de 149,4 cu o zi înainte și 110,1 cu o săptămână în urmă, potrivit Institutului Robert Koch pentru Sănătate Publică. De asemenea, mai mulți profesioniști din domeniul sănătății au raportat în ultimele zile un nou aflux de pacienți în spitale, marea majoritate a persoanelor fiind nevaccinate. Astfel, spitalizările pacienților cu COVID-19 au crescut cu 40% în decurs de o săptămână, potrivit Societății Spitalelor Germane. Odată cu această procesiune de cifre proaste reapar și centre de contaminare, în special în casele de bătrâni. Într-o unitate din regiunea Mecklenburg-Vorpommern, 66 din 83 de rezidenți au fost infectați și 14 au murit, după un val de infecție declanșat probabil de organizarea unei petreceri la începutul lunii octombrie. Cazuri similare au fost raportate în mai multe alte landuri. În Norderstedt, lângă Hamburg, a fost lansată o investigație pentru a stabili dacă personalul nevaccinat ar fi putut infecta 68 din 76 de rezidenți ai unui azil de bătrâni.
Confruntată cu această deteriorare a situației pandemice, Angela Merkel a avertizat că măsurile trebuie luate rapid pentru a stopa un al cincilea val pandemic. În același timp a reînviat dezbaterea privind posibila vaccinare obligatorie a lucrătorilor din domeniul sănătății, susținută de 72% dintre respondenții unui sondaj public pe acest subiect. Guvernul cere landurilor să redeschidă centrele de vaccinare, închise de la sfârșitul lunii septembrie, pentru a relansa o campanie de vaccinare care stagnează și a oferi celor mai vulnerabile persoane acces la o doză de rapel. Aproximativ 85% dintre cei peste 60 de ani au primit un program complet de imunizare, dar eficacitatea tinde să scadă de-a lungul lunilor. Cancelarul consideră că „pandemia este acum, în esență, o pandemie a persoanelor nevaccinate” (www.lepoint.fr).
În acest context, la 21 și 22 octombrie 2021, Consiliul European a adoptat concluzii privind COVID-19, recunoscând faptul că, în lupta împotriva COVID-19, campaniile de vaccinare din întreaga Europă au adus progrese semnificative. Cu toate acestea, situația din unele state membre rămâne foarte gravă. În concluziile reuniunii se precizează faptul că, pentru a crește și mai mult ratele de vaccinare în întreaga Uniune, ar trebui intensificate eforturile de depășire a ezitării la vaccin, inclusiv prin combaterea dezinformării, în special pe platformele de socializare. Acesta fiind unul din obiectivele grupului PPE inclus în cadrul programului de sănătate (EU4Health) 2021-2027 (www.eppgroup.eu).
De asemenea, în concluziile Consiliul European din 21 și 22 octombrie 2021 se precizează faptul că vigilența în ceea ce privește apariția și răspândirea unor posibile noi variante de COVID-19 este absolut necesară.
Trebuie precizat faptul că grupul PPE a depus eforturi permanente pentru accelerarea campaniilor de vaccinare, pentru a crea o Uniunea a sănătății, dar și pentru a dezvolta planuri ambițioase care să abordeze viitoarele pandemii și amenințările pentru sănătate și care va face sistemele de sănătate ale UE mai rezistente. Obiectivul grupului PPE fiind acela de a aplica o politică europeană autentică de sănătate, cu o viziune pe termen lung. Propunerile concrete ale grupului PPE pentru o mai bună pregătire și coordonare a statelor membre, făcând posibilă abordarea urgențelor sanitare, și-au găsit locul în programul de sănătate (EU4Health) pentru perioada 2021-2027. Potrivit grupului PPE, acesta este un program ambițios care să va face din Uniune un domeniu în care sănătatea cetățenilor europeni este o prioritate (www.eppgroup.eu).
Având în vedere evoluția situației epidemiologice, Consiliul European solicită o coordonare suplimentară pentru a facilita libera circulație în interiorul UE și călătoria în UE, precum și o revizuire a celor două recomandări ale Consiliului, încurajând, în același timp, Comisia să-și accelereze activitatea privind recunoașterea reciprocă a certificatelor cu țările terțe.
De asemenea, pentru a asigura o mai bună prevenire, pregătire și răspuns la viitoarele urgențe sanitare din UE, Consiliul European solicită încheierea negocierilor privind pachetul legislativ referitor la Uniunea sănătății și asigurarea implicării adecvate a statelor membre în guvernarea urgenței sanitare.
În ceea ce privește implicare UE la nivel internațional, Consiliul European reiterează angajamentul continuu al UE de a contribui la răspunsul internațional la pandemie și de a asigura accesul tuturor la vaccinuri. În contextul viitoarei reuniuni G20 și în vederea sesiunii speciale a Adunării Mondiale a Sănătății din noiembrie, Consiliul European subliniază sprijinul său pentru un rol puternic și central al Organizației Mondiale a Sănătății în viitoarea guvernanță globală a sănătății, precum și pentru semnarea unui tratat internațional privind pandemiile (portal.ieu-monitoring.com).
Este evident că, revenirea purtării obligatorii a măștii în anumite locuri, prelungirea permisului de sănătate, apel pentru a treia doză reprezintă măsuri cu care se înarmează țările europene pentru a face față reluării „îngrijorătoare” a pandemiei în Europa. Semnalul de alarmă tras joi (4 noiembrie 2021) de Organizația Mondială a Sănătății a fost necesar pentru repoziționarea statelor membre UE față de pandemia de COVID-19. De altfel, de la sfârșitul lunii septembrie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat despre „un risc ridicat de reapariție în toamnă a cazurilor și a deceselor în țările în care acoperirea vaccinală este insuficientă” (www.lesoir.be). Desigur, situația poate deveni dezastruoasă dacă măsurile nu vor fi puse în aplicare sau nu vor fi respectate, vaccinul fiind esențial, așa cum preciza grupul PPE în urmă cu un an, înainte de avizarea primului vaccin și a începerii campaniilor de vaccinare.