Modul de viață european

Adrian Stănescu

”Trăiește și lasă-i și pe alții…” constituie, credem cu tărie, esența modului în care Europa modernă privește modelul pentru lumea în care trăim.Într-o lume aflată într-o permanentă căutare a unui sine tot mai discutat sau contestat popularii europeni își exprimă cu vigoare punctul de vedere (www.eppgroup.eu).

Sub titlul Promovarea modului nostru de viață European este lansată o incitantă provocare la dezbatere cu privier la viitorul modelului European de civilizație. Este un fapt: niciodată în Europa nu s-a trait mai bine, firește la nivel global. Lunga perioadă de pace împletită cu evidentul succes reprezentat de Uniunea   europeană constituie resorturile acestui progres de necontestat dar, în același timp generator de invidii la fel de globale.

”O criză globală este întotdeauna evaluată de modul în care a afectat societatea sau de modul în care a fost tratată. Nu se poate nega că pandemia COVID-19 reprezintă încă o amenințare iminentă în ciuda campaniei de vaccinare de succes a Uniunii Europene (aproape 70% dintre adulții din toate țările au primit jabul). Pericolul continuă să crească, dar este obligația noastră să ne pregătim pentru ceea ce va urma și să nu așteptăm ca această criză să se termine în cele din urmă. Învățând din dificultățile prezentului, ne permitem să ne pregătim mai bine pentru provocările viitorului. Viitoarea adresare a președintelui von der Leyen despre starea Uniunii este ocazia perfectă pentru ea de a-i liniști pe toți că Uniunea noastră europeană este aici, este puternică și va garanta un viitor mai bun pentru toți europenii.

Nu se poate nega că provocările de astăzi nu numai că creează mai multe dificultăți, ci și generează oportunități. Uniunea Europeană are o obligație îndelungată de a promova modul nostru de viață european, o viziune care este mai relevantă astăzi decât a fost vreodată. Pandemia în curs de desfășurare a accelerat necesitatea instituirii unei Uniuni Europene a Sănătății stabile, care să permită statelor membre să se coordoneze eficient în fața unei alte crize a sănătății. Angajamentul președintelui von der Leyen pentru acest demers trebuie să asigure înființarea unei Uniuni a Sănătății care să includă toți europenii. Mergând mai departe, trebuie să acceptăm că numai prin solidaritate și coordonare vom putea face față dificultăților care ne stau în față.

Modul european de viață, pe care l-am menționat anterior, este o idee continuă pe care Uniunea noastră prosperă. Acest mod de viață este inexplicabil legat de statul european de drept. Statul de drept nu este doar un garant al drepturilor și valorilor; este întruchiparea vie a dreptății europene și trebuie urmată până la capăt. Consolidarea în continuare a legislației europene nu va permite doar o mai bună coordonare între țări, ci va crea și un puternic sentiment de securitate și justiție în rândul cetățenilor europeni.

Cooperarea și înțelegerea sunt valori fundamentale care definesc Uniunea noastră, totuși suntem pe cale să ne confruntăm cu o altă provocare dificilă. Renașterea și victoria ulterioară a talibanilor în Afganistan a inițiat un lanț de evenimente care ar putea duce la o altă criză umanitară gravă. Cu toții am văzut imaginile și videoclipurile de pe aeroportul din Kabul, unde mii de familii au încercat cu disperare să fugă de mânia talibanilor. Uniunea Europeană trebuie să participe la sarcina dificilă de prevenire a oricărui tip de încălcare a drepturilor omului, în special față de femei și fete. În plus, trebuie să formalizăm o politică concretă care să prevină un nou val de imigranți similar cu cel provocat de războiul civil sirian. Uniunea Europeană trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura că cetățenii afgani, care fug de talibani,rămâne protejat. Mai mult, trebuie să găsim un punct comun cu privire la regulile de azil și să susținem în mod evident planul de refugiați unificat, bine structurat și eficient, prezentat recent de Comisie. Aceasta va include o vastă agendă privind protecția drepturilor omului, siguranța frontierelor noastre și lupta împotriva contrabandei organizate.

Criza din Afganistan a dovedit că Uniunea Europeană trebuie să se afirme ca o comunitate politică cu rol geopolitic. Viziunea creării unei forțe militare europene permanente a existat de ceva vreme, dar s-a extins și mai mult în domeniul fanteziei, mai degrabă decât în realitate. Acum este momentul să revedem această idee cu acordul deplin al comunității noastre europene. Dacă ar fi existat o forță de reacție rapidă în Afganistan, UE ar fi putut preveni scenele de haos care au izbucnit după plecarea trupelor americane, menținând operațional aeroportul Kabul și, prin urmare, asigurând o continuare stabilă a evacuărilor. Puterea în unitate este o valoare care caracterizează comunitatea noastră. În timp ce ne confruntăm cu provocări geopolitice fără precedent,

trebuie să ne unim, să ne coordonăm și să cooperăm pentru a proteja Europa,și modul european de viață pe care îl reprezentăm.

Întorcându-ne atenția din vastele regiuni muntoase din Afganistan și în pădurile adânci din Europa Centrală, ne dăm seama că se dezvoltă o altă criză, care amenință integritatea și stabilitatea a trei state membre. Mă refer în mod specific la criza migranților orchestrată de regimul tiranic al lui Alexander Lukashenko. Lituania, Polonia și Letonia asistă la o versiune a unui „război hibrid”, orchestrat de regimul Lukașenko, care amenință stabilitatea Uniunii noastre în interiorul propriilor frontiere. Ne exprimăm solidaritatea și sperăm în continuare să sprijinim în continuare aceste țări. Uniunea Europeană nu va tolera aceste acte de șantaj efectuate de Lukașenko și regimul său autocratic.

Acum este momentul să ne unim sub obiectivul comun de a îmbunătăți viața fiecărui european. Cred din toată inima că cu președintele von der Leyen putem realiza acest lucru. Credem în ea, ea crede în noi, dar cel mai important, credem cu toții în Uniunea Europeană.”

Un mesaj pentru menținerea, dezvoltarea și răspândirea valorilor fondatoare cu atât mai actuale astăzi când provocările la adresa acestor valori sunt evidente.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top