Manoela Popescu
Conceptul Noului Bauhaus european: Accelerarea transformării diferitelor sectoare economice și noi posibilități de finanțare pentru a corela durabilitatea cu stilul și incluziunea a fost lansat pe 15 septembrie de Comisia Europeană. Proiectul vizează accelerarea transformării diferitelor sectoare economice, cum ar fi construcțiile și industria textilă, pentru a oferi tuturor cetățenilor acces la bunuri circulare și cu emisii de carbon mai scăzute. De asemenea, Noul Bauhaus european aduce o dimensiune culturală și creativă Pactului verde european, cu scopul de a demonstra modul în care inovarea durabilă oferă experiențe concrete și pozitive în viața europenilor de zi cu zi. În acest sens, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru cultură, Michaela Šojdrová, sublinia că „Noul Bauhaus european este o gură de aer proaspăt în impasul în care a fost cultura europeană în timpul pandemiei de COVID-19”. Dacă „proiectele concrete din această inițiativă sunt proiectate de artiști și arhitecți europeni, acestea au potențialul de a face diferența” și de a oferi soluții la problemele cu care se confruntă omenirea astăzi. Cu toate acestea, grupul PPE consideră că „inițiativa trebuie să rămână una de jos în sus, cu propriul buget dedicat, independent de Programul Europa Creativă” (www.eppgroup.eu). Comunicarea Comisiei privind Noul Bauhaus european include o serie de acțiuni de politică și posibilități de finanțare.
Dar ce este Noul Bauhaus european? Noul Bauhaus european este o mișcare fondată pe durabilitate, incluziune și estetică, purtată de echipe multidisciplinare, care reunește designeri, arhitecți, artiști, ingineri, studenți. Inițiativa Noul Bauhaus european face legătura dintre Pactul verde european și spațiile de locuit existente în Europa (www.euractiv.fr). Această inițiativă îi invită pe toți europenii să își imagineze și să construiască împreună un viitor durabil și incluziv, care să le bucure ochii, mintea și sufletul. Cu alte cuvinte, Noul Bauhaus european este o mișcare creativă și interdisciplinară în curs de creare, la care poate participa orice european, deoarece inițiativa este gândită ca o platformă pentru experimentare și conectare, care promovează colaborarea dintre cei care au idei și cei care le pot transpune în practică pentru a crea noi medii de trai. Astfel că Noul Bauhaus european unește lumea științei și tehnologiei și cea a artei și a culturii (www.citedudesign.com).
De fapt, această inițiativă este o invitație de a schimba perspectiva asupra provocărilor/amenințărilor ecologice și digitale și de a vedea oportunitățile din acestea, în vederea transformării vieții în bine a tuturor europenilor. Aceasta aduce în prim plan procesul de creare (împreună) a soluțiilor inovatoare la probleme societale complexe, prin modelarea gândirii, a mentalităților și a comportamentelor, precum și a structurilor și piețelor în jurul unor noi moduri de a trăi și de a construi. Ca atare, Noul Bauhaus european va reuni cetățeni, experți, întreprinderi și instituții și va facilita discuții pe marginea mijloacelor prin care putem realiza spații de trai mai abordabile și mai accesibile. Acest concept este menit să mobilizeze oameni de știință, profesioniști, studenți și spirite creative din diferite domenii de activitate în vederea imaginării unui nou mod de viață ecologic și digital, durabil atât în Europa, cât și în afara ei. Creațiile vor avea în prim-plan simplitatea, funcționalitatea și circularitatea materialelor, dar fără a compromite nevoia de confort și de frumusețe în viața noastră de zi cu zi. Toate aceste creații, idei, produse inovatoare vor lua forma unor proiecte pentru care se vor depune cereri de finanțare ad-hoc pentru sprijin financiar, dar și prin programe coordonate și incluse în cadrul financiar multianual (CFM 2021-2027) (https://europa.eu/new-european-bauhaus).
De aceea, potrivit Comunicării Comisiei privind Noul Bauhaus european, în ceea ce privește finanțarea, în perioada 2021-2022 vor fi alocate aproximativ 85 de milioane de EUR proiectelor legate de Noul Bauhaus european din cadrul programelor UE. Astfel că finanțarea va proveni din diferite programe ale UE, inclusiv programul Orizont Europa pentru cercetare și inovare, programul LIFE pentru mediu și politici climatice și Fondul european de dezvoltare regională. În același timp, multe alte programe ale UE vor integra Noul Bauhaus european ca element de context sau ca prioritate, fără un buget specific predefinit. Mai mult, Comisia a invitat statele membre să utilizeze valorile fundamentale ale Noului Bauhaus european în strategiile lor de dezvoltare teritorială și socio-economică și să mobilizeze părțile relevante ale planurilor lor de redresare și reziliență (PNRR), precum și programele din cadrul politicii de coeziune pentru a construi un viitor mai bun pentru toți (ec.europa.eu).
Astfel că, grupul PPE salută noua inițiativă europeană Bauhaus lansată de Comisia Europeană, dar solicită criterii clare pentru participarea proiectelor, precum și pentru o abordare ascendentă și o finanțare independentă (www.eppgroup.eu).
Noul Bauhaus european cuprinde trei faze: co-proiectare, realizare și diseminare, care se desfășoară parțial în paralel, persoanele și comunitățile interesate de primele idei fiind cel mai susceptibile să devină parteneri pentru concretizarea și dezvoltarea inițiativei. Noul Bauhaus european inițiază rapid dialogul prin discuții deschise, astfel încât conceptul să fie conturat în cadrul unui vast proces de co-creare. Cu alte cuvinte, proiectul acoperă 5 ani și are trei etape: co-proiectare (fază deja finalizată în vara acestui an) pentru a explora idei și a co-construi proiectul într-un mod multidisciplinar cu părțile interesate și cetățenii; realizare, din a doua jumătate a anului 2021, timp de 2 ani, prin lansarea a cinci proiecte experimentale și tematice europene Bauhaus în diferite state membre ale UE; diseminarea, din 2023, prin diseminarea rezultatelor fazei experimentale în Europa și nu numai (www.citedudesign.com).
Faza de co-proiectare a Noului Bauhaus european a fost lansată pentru a identifica și a reflecta asupra soluțiilor estetice, durabile și favorabile incluziunii pentru spațiile noastre de locuit și pentru a contribui la realizarea Pactului verde european. În prima etapă de elaborare, toți participanții au fost invitați să se alăture unei conversații pentru a regândi modul în care conviețuim. În această primă etapă (octombrie 2020- iunie 2021) s-a dat formă mișcării, reunind ceea ce toți au considerat ca fiind exemple contemporane concrete care ilustrează principiile Noului Bauhaus european. Astfel au fost colectate aproape două mii de exemple, idei și provocări. De asemenea, au fost primite peste două sute de documente și eseuri de la persoane fizice și de la instituții. Au fost organizate numeroase conversații la nivel local, în toată Europa și chiar și în afara ei. Toate aceste materialele sunt disponibile pe platforma Noului Bauhaus european, un site web dedicat, în principal, pentru a colecta diferitele proiecte ale mișcării, lansat în ianuarie 2021 (www.france24.com).
Participanții la dezbaterile organizate au avut la dispoziție un set de instrumente menite să constituie surse de inspirație pentru discuții și să structureze colectarea noilor idei. Rolul de rampă de lansare pentru idei și de ambasadori ai comunității l-au avut o serie de gânditori și practicieni eminenți, reuniți în jurul unei mese rotunde la nivel înalt instituită printr-o serie de interviuri semi-structurate. Aceștia și-au împărtășit viziunile inițiale, contribuind la faza de proiectare. Toate acestea au arătat clar modul în care Noul Bauhaus european poate stimula, dezvolta și sprijini crearea de spații de trai estetice, durabile și incluzive.
Din aceste proiecte, foaia de parcurs va fi scrisă în conformitate cu trei categorii: proiecte existente, proiecte viitoare și provocări. În vederea selectării celor mai viabile proiecte, tot în această fază de co-proiectare a fost lansat în aprilie concursul Noul Bauhaus european. Acesta a atras numeroase candidaturi cu exemple contemporane excelente și idei și concepte noi, care combină deja, în felul lor, durabilitatea, calitatea experienței și incluziunea. Cele mai bune candidaturi se aștepta să fie premiate în vara anului 2021, odată cu finalizarea primei etape a Noului Bauhaus european, însă ceremonia de decernare a premiilor avut loc pe 16 septembrie 2021.
Premiile recunosc și onorează realizările existente și ajută tânăra generație să dezvolte în continuare concepte și idei emergente. Ele oferă vizibilitate exemplelor și conceptelor care ilustrează caracterul estetic, durabil și incluziv al locurilor care există deja pe teritoriile noastre, în comunitățile noastre și în practicile noastre, deschizând calea către viitor. Cererile de candidatură puteau fi depuse de persoana (persoanele) și de organizația (organizațiile) împuternicită (împuternicite) să reprezinte inițiativa; candidaturile comune, de asemenea, au fost permise. Cererea a trebuit să conțină o explicație privind rolul entității (entităților) candidate în cadrul proiectului. Cererile de candidatură pentru Starurile în devenire ale noului Bauhaus european puteau fi depuse de persoane sau grupuri de persoane cu vârsta de cel mult 30 ani la data expirării respectivei cereri de propuneri. Solicitanții puteau să fie rezidenți în UE sau în afara UE, atât timp cât proiectul sau ideea lor era sau urma să fie dezvoltată și pusă în aplicare în UE. De asemenea, candidaturile puteau fi modificate atât timp cât acestea erau în stadiul de proiect. Candidaturilor au putu fi depuse până pe 31 mai 2021. Premiile pentru care s-a candidat au fost în număr de 10 categorii, fiecare categorie conținând două componente de concurs paralele: premiile Noul Bauhaus european pentru exemplele/proiectele existente finalizate și Staruri în devenire ale noului Bauhaus european pentru conceptele sau ideile prezentate de tinere talente cu vârsta de cel mult 30 ani. Valoarea acestor premii este de 30 000 EUR și un pachet de comunicare pentru Premiile Noul Bauhaus european, respectiv de 15 000 EUR și un pachet de comunicare pentru Staruri în devenire ale noului Bauhaus european.
Referitor la criteriile de selectare ale proiectelor, grupul PPE consideră că „Definirea clară a principiilor și criteriilor Noului Bauhaus european pentru orice proiect, indiferent de natura lor, reprezintă într-adevăr o provocare majoră. O modalitate de a realiza acest lucru ar putea fi crearea unui „nou sigiliu Bauhaus european”. Potrivit purtătorului de cuvânt al grupului PPE pentru industrie, cercetare și energie, Christian Ehler, acest Sigiliu ar fi acordat proiectelor care beneficiază de finanțare din partea UE și care pot dovedi modul în care acestea respectă și contribuie la obiectivele Noului Bauhaus European. Cum Noul Bauhaus European poate fi o motivație pentru mulți, grupul PPE subliniază necesitatea stabilirii de către Comisia Europeană a modului în care proiectele contribuie la obiectivele generale ale Noului Bauhaus European pentru fiecare schemă de finanțare, în același timp cu crearea de stimulente pentru a solicita Sigiliul. Pentru grupul PPE „sustenabilitatea, incluziunea și estetica sunt semnele distinctive ale noilor proiecte Bauhaus europene, fie că este un nou cartier orășenesc sau dezvoltarea unui nou mod de transport”. Astfel, potrivit grupului PPE, „având posibilitatea de a câștiga premiul Sigiliului, proiectele, regiunile, orașele și companiile pot fi încurajate să respecte și să respecte principiile Noului Bauhaus european”. Tocmai de aceea este esențial să fie stimulată de către Comisie vizibilitatea, impulsul și participarea la aceste proiecte (www.eppgroup.eu).
Ca atare, în perioada 23 aprilie – 1 iunie 2021, Comisia a primit un total de 2.090 de nominalizări la premii. După ce toate proiectele au fost examinate de comitetul de evaluare, cererile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate au fost publicate pe un site web dedicat. Proiectele prezentate sunt variate: exemple de construcții modulare durabile; prototipuri de habitate durabile; modele de proiectare participative și circulare; exemple de repere/certificări privind calitatea locuințelor; etc. (www.architectes.org).
Mișcarea se inspiră, de asemenea, din locuri și proiecte europene frumoase, durabile și favorabile incluziunii. Primele premii legate de noul Bauhaus european sărbătoresc aceste realizări, acordând premii pentru zece categorii, de la „produse și stil de viață”, la „locuri reinventate pentru a ne întâlni și a împărtăși experiențe”. Componenta „Staruri în devenire ale noului Bauhaus european”, deschisă exclusiv persoanelor cu vârsta sub 30 de ani, sprijină și încurajează tânăra generație să dezvolte în continuare idei noi și concepte interesante.
Co-crearea va rămâne esențială și va evolua în lumina primelor rezultate concrete, prin evaluări și revizuiri. Prin urmare, Comisia va aprofunda în continuare colaborarea cu comunitatea în creștere a noului Bauhaus european formată din persoanele, organizațiile și autoritățile implicate.
Faza de realizare a Noului Bauhaus european va începe în septembrie 2021, odată cu instituirea și implementarea proiectelor-pilot ale inițiativei Noul Bauhaus european, susținute de cereri specifice de propuneri. Ele vor fi monitorizate cu rigurozitate într-un mod de „comunitate de practici”, pentru a împărtăși lecțiile învățate din aceste prime experiențe.
Cea de-a treia fază a Noului Bauhaus european, cea de diseminare se va concentra apoi pe difuzarea ideilor bune, în Europa și în afara acesteia. Concret, este vorba de crearea de rețele și de schimb de cunoștințe, pentru a identifica metode, soluții și prototipuri deschise și reproductibile și pentru a le pune la dispoziția orașelor, localităților, arhitecților și proiectanților. În acest proces va fi esențial dialogul cu cetățenii, întreprinderile și mediul academic, la fel ca și consolidarea capacităților instituționale urbane. De asemenea, pe lângă cererea de propuneri, o serie de inițiative complementare și de alte instrumente de politică vor aduce o structură suplimentară mișcării și o vor populariza prin intermediul rețelelor digitale și al platformelor de participare. Astfel că, în Comunicare Comisiei „Noul Bauhaus european” se precizează faptul că va fi instituit un laborator al noului Bauhaus european, respectiv un „grup de reflecție și de lucru” menit să co-creeze, să realizeze prototipuri și să testeze noi instrumente, soluții și recomandări de politică. Laboratorul va continua spiritul de colaborare la nivel european, care reunește diferite categorii sociale și se adresează societății, industriei și politicii pentru a conecta oamenii și a găsi noi modalități de a crea împreună (ec.europa.eu).
Potrivit specialiștilor, această inițiativă, care a rezultat din voința președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen de a lansa o mișcare cu referire la școala fundamentală de gândire a arhitecturii și designului european din secolul al XX-lea, va avea o componentă majoră de renovare. Președinta Comisiei vrea să „dezbată modul în care abordare holistică, luând în considerare și căutând să optimizeze factorii de durabilitate, frumusețe și incluziune, poate contribui la proiectarea și realizarea unor spații de locuit mai bune, pentru binele comun”. În acest context, „valul de renovare” se referă la investițiile în renovarea energetică a clădirilor, dintre care Pactul Verde European este promotorul (www.batiactu.com). În acest sens, Ursula von der Leyen afirma că „Noul Bauhaus european combină viziunea majoră a Pactului verde european cu o schimbare concretă pe teren. Este vorba de o schimbare care ne îmbunătățește viața de zi cu zi și pe care oamenii o pot atinge și simți – în materie de clădiri, spații publice, dar și modă sau mobilier. Noul Bauhaus european vizează crearea unui nou stil de viață care să coreleze durabilitatea cu un design de calitate, care să genereze emisii mai mici de carbon și care să fie incluziv și accesibil pentru toți” (ec.europa.eu).
Cu alte cuvinte, Noul Bauhaus european va juca un rol de frunte în realizarea Acordului verde și a strategiei de renovare, cu obiectivul, ca până în 2050, să construim o Europă neutră, atractivă și centrată pe om. Noul Bauhaus european are ambiția de a face din Pactul verde o experiență culturală, centrată pe factorul uman și pozitivă, tangibilă, astfel încât fiecare european să poată simți, vedea și trăi transformarea verde și digitală într-o calitate îmbunătățită a vieții. Astfel, se poate spune că Noul Bauhaus European scoate în evidență beneficiile tranziției verzi și a celei digitale. De aceea, Noul Bauhaus European este un proiect de speranță și perspective inovatoare în toate domeniile vieții socio-economice.