Europarlamentarul Vlad Nistor (PNL, PPE) a prezentat într-un interviu pentru CaleaEuropeană un scurt istoric al celui mai lung război purtat de Statele Unite, dar și retragerea „nepregătită” a trupelor americane care a lăsat mii de colaboratori afgani în soarta noii conduceri din Afganistan.
Deputatul european, membru în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, consideră că acest război de 20 de ani s-a încheiat cu o înfrângere pentru SUA: „În ceea ce privește războiul, cel mai lung război pe care Statele Unite l-au purtat în istorie, s-a încheiat cu o înfrângere.”
Vlad Nistor a amintit că în Afganistan, în ultimii 20 de ani, s-a construit o nouă generație, s-a încercat eliminarea militară a nucleului de terorism pe care Afganistanul îl reprezenta atunci. S-a încercat consturirea statului de drept, crearea unei generații cu principii, atitudini și comportamente democratice.
De asemenea, eurodeputatul a mai precizat în interviu că retragerea din Afganistan a amintit de ce s-a întâmplat în 1975, în Războiul din Vietnam: „Lucrurile seamănă, dar nu în integritatea lor, pentru că aici se știa despre această retragere, se știa despre dificultățile ei și tocmai de aceea trebuia pregătită. Au lăsat în urmă un întreg arsenal militar american. Armament sofisticat, de cea mai modernă categorie, elicoptere care sunt acum la îndemâna talibanilor.”
Potrivit profesurului universitar, „cea mai mare gravitate morală și politică a fost abandonarea atâtor mii de aliați, sprijinitori și participanți la încercarea de reformare a Afganistanului în ultimii 20 de ani, afgani care nu au putut fi salvați.”
„Războiul s-a terminat cu un eșecm pentru că la capătul a 20 de ani, a atâtor vieți pierdute, la capătul celor 300.000 de milioane de dolari pe cheluiți pe zi de către statele lumii libere, la capătul acestui efort există posibilitatea ca toate relele pe care le prezenta Afganistanul înainte, să reînvie. Mă refer la magnetul pe care Afganistanul îl va reprezenta pentru teroriștii de peste tot, și la reprimarea drepturilor și atitudinilor democratice”, a conchis eurodeputatul Vlad Nistor.
Integral pe www.caleaeuropeana.ro