Manoela Popescu
În contextul în care vacanța de vară începuse să se manifeste fără restricții, ca urmare a campaniilor accelerate de vaccinare din toată lumea, sosirea variantei Delta a virusului ucigaș a readus în prim plan înrăutățirea condițiilor de călătorie. Astfel, renașterea pandemiei în unele părți ale Europei și restricțiile de sănătate rezultate pot determina turiștii să își anuleze vacanțele mult visate. Să ne amintim că primele semne au apărut în Franța, când, pe 8 iulie, ministrul afacerilor europene, Clément Beaune, consilia francezii „să evite Spania și Portugalia”. Apoi, pe 15 iulie, ministrul francez al afacerilor europene a anunțat măsuri suplimentare pentru turiștii nevaccinați din aceste două țări. Acum este clar, de la 1 august, toate călătoriile în Europa și restul lumii vor fi supuse restricțiilor. Autoritățile franceze vor solicita un permis de sănătate pentru toate călătoriile cu avionul, trenul și autocarul pe distanțe lungi (www.lefigaro.fr). Tot pe 15 iulie guvernul român a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic. Spania, Olanda și Portugalia intrând în zona roșie, unde se afla deja Marea Britanie. De asemenea, Grecia, o destinație preferată de români, a intrat în zona galbenă. Astfel că, noile restricții au intrat în vigoare la data de 18 iulie, ora 0.00. Măsurile restrictive privind Grecia vin după ce autoritățile elene au raportat creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19. Ca urmare a numărului mare de noi infectări, în Grecia vaccinarea anti-COVID a devenit obligatorie pentru îngrijitorii de la căminele de bătrâni și personalul sanitar din centrele publice și private. În plus, de vineri, 16 iulie, în Grecia, doar clienții vaccinați au acces în spațiile comerciale care își desfășoară activitatea în interior, precum restaurante, baruri, cinematografe. Guvernul oferind chiar bani (150 de EUR) tinerilor care vor să se vaccineze (www.dw.com).
Portugalia, inclusă pe lista roșie pe 15 iulie a.c., a extins măsurile anti-COVID-19 după ce tulpina Delta a ajuns la o prevalență de 88% la nivel național. Printre restricții se numără interdicția de circulație pe timp de noapte și prezentarea obligatorie a certificatului de vaccinare sau a testului negativ COVID-19 la intrarea în restaurante. În Spania, o altă destinația preferată de români aflată acum pe lista roșie, au fost adoptate noi restricții din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Autoritățile catalane au cerut guvernului național revenirea la obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior (www.dw.com).
În aceste condiții, subiectul cel mai des discutat la nivel guvernamental este cel al imunizării obligatorii. În martie a.c., grupul PPE saluta propunerea Comisiei Europene, așa-numitul „Certificat verde digital”, de a se pregăti pentru o libertate de mișcare mai sigură și mai ușoară în Europa. Credința grupului PPE era că libertatea de mișcare poate fi obținută prin instituirea unui certificat de vaccinare și că această propunere a Comisie reprezintă o propunere de urgență pentru a fi pregătiți pentru vară. Manfred Weber, președintele grupului PPE, și Jeroen Lenaers, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru libertăți civile, declarau, înainte de prezentarea de către Comisia Europeană a noii legi a UE, că un certificat digital poate permite oamenilor recăpătarea mobilității în Europa, oferind, în același timp, o perspectivă de relansare a sectorului turistic. Pentru Manfred Weber, certificatul trebuia să fie legat exclusiv de vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Desigur, certificatul de vaccinare nu impunea obligativitatea vaccinării, dat fiind faptul că acesta servește drept dovadă că un călător a fost vaccinat împotriva COVID-19, a fost testat negativ sau a dezvoltat imunitate la COVID-19 (www.eppgroup.eu).
Trebuie precizat faptul că problema imunizării obligatorii este abordat diferit în statele europene. Spre exemplu, șefa executivului german, Angela Merkel, a declarat că vaccinarea anti COVID-19, în Germania, nu va deveni obligatorie. Germania luând poziție la scurtă vreme după ce unele țări europene au anunțat obligativitatea vaccinării pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19. Angela Merkel a subliniat faptul că nu intenționează să meargă pe drumul propus de Franța. „Noi am spus că nu va exista obligativitatea vaccinării”. Această declarație a fost menită să liniștească spiritele în țară. În plus, nici nu ar fi așa de simplu să-i oblige pe germani să se vaccineze contra COVID-19. Aceasta deoarece, în Germania, dreptul la integritate corporală e garantat prin Constituție. Există însă și câteva excepții. De exemplu, atunci când copiii intră la școală sau grădiniță trebuie să aducă dovada unei vaccinări contra rujeolei. De altfel, și persoanele care au grijă de copii trebuie să prezinte, de regulă, o astfel de dovadă. Lucru valabil și pentru personalul din clinici sau cabinete medicale, dar și pentru educatori sau profesori. De asemenea, solicitanții de azil sau refugiații trebuie să prezintă dovada unei vaccinări la patru săptămâni după ce au fost cazați într-un cămin cu mai multe persoane.
Mai mult decât atât, cancelarul german a declarat într-o conferință de presă la institutul Sanitar Robert Koch că nu crede că poate câștiga încredere populației prin schimbarea a ceea ce a spus, adică faptul că Germania nu „intenționează” să facă obligatorie vaccinarea anti-COVID-19, însă poate câștiga încredere prin publicitatea vaccinării și, de asemenea, lăsând cât mai mulți oameni să devină ambasadori ai vaccinării din propria experiență. Cancelarul german a insistat asupra faptului că odată cu creșterea numărului celor vaccinați, cu atât oamenii vor fi mai liberi și vor trăi mai mult. Chiar s-a oferit, în calitate de cancelar, să facă publicitate vaccinării, cu profundă convingere. De asemenea, i-a sfătuit, pentru a-i convinge pe cei care sunt împotriva vaccinării, să „discute pro și contra vaccinării împreună în familie, la serviciu, în clubul de fotbal, oriunde oamenii se cunosc și au încredere”. În Germania, potrivit ministrului sănătății, Jens Spahn, regretând tendința de încetinire a procesului de vaccinare, aproximativ 35,4 milioane de persoane (42,6%) au fost complet vaccinate, iar 48,6 milioane (58,5%) au primit o primă doză de vaccin (www.lalibre.be).
Însă, se pare că obligația de vaccinare împotriva COVID-19 câștigă teren în Europa, precum în Franța, unde s-a decis deja asta pentru lucrătorii din domeniul sănătății sau în Grecia, unde îngrijitorii sunt obligați să se vaccineze începând cu data de 1 septembrie 2021.
Președintele Emmanuel Macron s-a adresat francezilor la mijlocul acestei luni, printr-un discurs televizat, încercând să impulsioneze campania de vaccinare din Franța. Măsurile anunțate vizându-i, în primul rând, pe angajații din sistemul sanitar. Dacă lucrătorii din spitale și căminele de bătrâni nu se vor fi vaccinat până în septembrie, aceștia riscă să-și piardă locul de muncă. Președintele Franței a mai spus că persoanele neimunizate se vor confrunta cu restricții. Măsurile luate reprezintă reacția guvernului de la Paris la răspândirea infectărilor cu tulpina Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă. La această situație se adaugă și faptul că doar 39% dintre francezi s-au vaccinat până acum complet anti-COVID-19. Se pare că anunțul președintelui Macron nu a dat naștere la critici în rândul populației. Dimpotrivă, imediat după anunțul făcut de șeful Palatului Élysée, aproape un milion de francezi s-au programat online pentru vaccinare. Potrivit site-ului de programare Doctolib, majoritatea persoanelor care au solicitat vaccinarea au vârste sub 35 de ani.
În Grecia, premierul elen, Kyriakos Mitsotakis, a lansat un apel insistent concetățenilor săi la începutul săptămânii trecute precizând faptul că din cauza atitudinii unora guvernul va fi nevoit să închidă din nou țara. În întreaga țară, grecii nu vor putea intra într-un local sau instituție culturală decât dacă sunt vaccinați anti-COVID-19. De asemenea, angajații din sistemul sanitar și din căminele de bătrâni riscă să-și piardă locul de muncă dacă nu se imunizează. În mod bizar, protestele față de anunțul autorităților elene au fost destul de firave. Probabil și pentru că situația pandemică devine critică în Grecia, dat fiind faptul că în ultimele două săptămâni numărul de noi infectări a crescut vertiginos în insulele grecești. Experții fiind de părere că evoluția are drept cauze redeschiderea vieții de noapte și a petrecerilor organizate de tineri. Cum sistemul de sănătate elen este destul de precar, situația poate deveni cu adevărat explozivă.
În Anglia, masele de suporteri care au ocupat locurile din stadionul londonez Wembley în timpul recentului campionat de fotbal EURO 2020 au generat numeroase critici în întreaga lume. În această parte a Europei, varianta Delta e responsabilă pentru aproximativ 85% din noile infectări cu COVID-19. Cu toate acestea, guvernul britanic este oscilant în deciziile sale. Astfel, pe de o parte, premierul Boris Johnson a apelat la populație să fie mai precaută și responsabilă, anunțând totodată, cu câteva săptămâni în urmă, obligativitatea vaccinării personalului din căminele de bătrâni, inclusiv frizeri și alte categorii de persoane care lucrează în astfel de cămine. Însă, pe de altă parte, primul ministru britanic a permis, sub presiuni puternice ale opiniei publice, anularea restricțiilor și redeschiderea vieții publice. Începând cu 19 iulie a.c., aproape toate restricțiile încă în vigoare au fost anulate.
În Republica Cehă există deja obligația vaccinării copiilor contra nouă boli, între care difterie, tetanos, Hepatita B, rujeolă, rubeolă, pojar și tuse convulsivă. Creșele și grădinițele pot refuza primirea copiilor nevaccinați. Mai mult, părinții care refuză să-și vaccineze copiii sunt pasibili de amendă. Ca atare, se pare că Cehia este deschisă la o vaccinare obligatorie mai mult decât alte țări europene. Nu ar fi exclus ca autoritățile de la Praga să ia o astfel de decizie. Mai ales că, potrivit Institutului Robert Koch (RKI), doar aproximativ 36% din populația Cehiei a fost până acum vaccinată complet, țara situându-se, conform acest indicator, în ultima parte a listei statelor membre UE (www.dw.com).
În Irlanda, demonstrațiile împotriva generalizării permisului de sănătate din Irlanda de pe 14 și 15 iulie 2021 de la Dublin, lângă reședința președintelui, nu lasă loc de manevră pentru un guvern care și-ar dori obligativitatea vaccinării (rumble.com).
Ungaria consideră vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie pentru îngrijitori, la fel ca și alte țări europene, inclusiv Franța. Deși afirmă că nu este în favoarea constrângerii, premierul Viktor Orban declara, în interviul său săptămânal la radio, că Ungaria va face o excepție într-un domeniu, respectiv faptul că vaccinarea va fi obligatorie pentru îngrijitori. Ungaria înregistrând peste 30.000 de decese de COVID-19 de la începutul pandemiei. Această situație, la o populație de 9,8 milioane de locuitori, plasează Ungaria drept una dintre cele mai afectate țări europene. Ungaria este, de asemenea, una dintre țările europene cu cea mai rapidă creștere în campania sa de vaccinare, în parte datorită utilizării vaccinurilor chineze Sinopharm și Sputnik V din Rusia. Astfel că numărul cazurilor a scăzut rapid din luna mai a.c., iar toate restricțiile anti-COVID-19 au fost ridicate la începutul lunii iulie. Însă, din luna iunie a.c., ritmul vaccinărilor a încetinit semnificativ. Ca atare, premierul Orban a anunțat că, pe lângă măsura vaccinării obligatorie a îngrijitorilor, aceștia din urmă vor vizita persoanele în vârstă care nu au fost încă vaccinate pentru a le oferi vaccinarea. O a treia injecție va fi, de asemenea, posibilă, începând cu 1 august, pentru acele persoane care au cel puțin patru luni de la a doua doză de vaccin. În cele din urmă, în Ungaria, vaccinurile vor fi disponibile tuturor copiilor cu vârsta peste 12 ani din școli în cele două zile premergătoare începerii anului școlar, pe 1 septembrie (www.lavenir.net).
O analiză a impactului obligativității vaccinării în țările europene a fost evaluat prin proiectul ASSET finanțat de UE, care nu a găsit nici o legătură clară între absorbția vaccinului și vaccinarea obligatorie. Raportul, care a fost citat de Comisia Europeană specifica: „Aplicarea vaccinărilor obligatorii nu pare a fi relevantă pentru determinarea ratei imunizării copiilor în țările analizate. Acele țări în care vaccinarea este obligatorie nu ajung de obicei la o acoperire mai bună decât țările vecine sau similare în care nu există nicio obligație legală”. Desigur, unii ar evidenția faptul că analiza se referă la vaccinările obligatorii pentru copii și nu la un vaccin care ar asigura libertatea de mișcare a oamenilor și relansarea economiei europene.
De asemenea, experții ASSET au susținut că, deși vaccinarea obligatorie ar putea rezolva o problemă pe termen scurt, nu este o soluție pe termen lung. O mai bună organizare a sistemelor de sănătate și strategii puternice de comunicare se pot dovedi mai eficiente. Potrivit Darinei O’Flanagan, anterior director al Centrului de Supraveghere a Protecției Sănătății din Irlanda și membru al Forumului consultativ al Centrului European pentru Controlul Bolilor 2005-2016 „Vaccinările obligatorii atât pentru lucrătorii din domeniul sănătății, cât și pentru public pot obține o îmbunătățire rapidă a ratelor de imunizare, dar, în cele din urmă, au costuri ridicate, în special în termen de litigiu” (www.vaccinestoday.eu). În acest context, comisarul UE responsabil cu sănătatea, dr. Vytenis Andriukaitis consideră că obiectivul legitim de a atinge cele mai ridicate rate de imunizare poate fi îndeplinit prin politici mai puțin stricte, iar majoritatea statelor membre preferă adoptarea „politicilor de recomandare” sau, altfel, un amestec de politici de obligație/recomandare.
La nivelul instituțiilor europene, Comisia Europeană a evitat să se poziționeze în favoarea sau împotriva obligativității vaccinării, argumentând că procesul și campaniile de vaccinare sunt o competență națională. Cu toate acestea, o rezoluție a Consiliului Europei, adoptată de cei 47 de membri ai săi (inclusiv cele 27 de țări ale UE) în ianuarie 2021, prevede că vaccinarea nu ar trebui să fie obligatorie și nimeni nu ar trebui discriminat pentru că nu a fost vaccinat. În rezoluție, Consiliul Europei, cu sediul la Strasbourg, îndeamnă UE să „se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu se află sub presiune politică, socială sau de altă natură pentru a fi vaccinat dacă nu dorește să facă acest lucru” (euobserver.com).
În prezent, deși întreg mapamondul se confruntă cu manifestarea a diferitelor variante ale virusului, cum este varianta Delta, găsită pentru prima dată în India, nu se poate spune dacă vaccinarea va deveni obligatorie. Aceasta deși este de așteptat ca varianta Delta să reprezinte 90% din infecțiile din Europa până la sfârșitul lunii august, iar unii specialiști au afirmat că, la o vaccinare a 90% din populația adultă, varianta Delta nu ar mai avea impact asupra sănătății populației. Însă, în vederea combaterii acestei variante de COVID-19, UE a livrat deja suficiente vaccinuri pentru a asigura vaccinarea completă a doar 70% din populația adultă din cele 27 de state membre.