Manoela Popescu
Ziua Mondială a Cancerului este marcată pe 4 februarie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la acest flagel și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul cancerului. Fondată de către Uniunea Internațională de Control al Cancerului (UICC) pentru a sprijini obiectivele Declarației de la World Cancer, scrisă în 2008, Ziua Mondială a Cancerului este o zi internațională majoră de conștientizare, în primul rând. Scopul principal al acestei zile este de a reduce în mod semnificativ boala și decesele cauzate de cancer. Aceasta deoarece, creșterea gradului de conștientizare în întreaga lume, îmbunătățirea educației și catalizarea acțiunilor personale, colective și guvernamentale reprezintă o modalitate sigură de a crea o lume în care sunt prevenite milioane de decese cauzate de cancer și, în care, accesul la tratament și îngrijire a cancerului este același pentru toată lumea, indiferent de identitate sau de locul de reședință. Astfel că, din anul 2000 și până în prezent, Ziua Mondială a Cancerului a devenit o mișcare pozitivă care a unit oamenii din întreaga lume. In același timp, a făcut posibilă abordarea unitară a uneia dintre cele mai mari provocări din istoria omenirii și oportunitatea de a vorbi cu o singură voce pentru eradicarea acestei boli.
Înființată în 2000, Ziua Mondială a Cancerului, la fel ca orice altă zi mondială sau internațională, promovează eroi luptei împotriva cancerului și spune poveștile supraviețuitorilor. Credințele acestora fiind că accesul la diagnosticul, tratamentul și îngrijirea cancerului, care salvează vieți, ar trebui să fie la îndemâna tuturor indivizilor, indiferent de sex, etnie, de locul în care aceștia trăiesc sau cât câștigă. Însă, acest deziderat poate fi atins dacă guvernele naționale își asumă responsabilitatea în ceea ce privește politicile, legislația, investițiile și inovarea în acest domeniu, care sunt esențiale pentru accelerarea progresului. De asemenea, trebuie recunoscut faptul că toți avem un rol de jucat în reducerea impactului cancerului în întreaga lume. Credința grupului PPE fiind că, împreună, în mod solidar, putem aduce schimbări importante în lume. Mai ales că, președintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, afirma faptul că, în anul pandemic, în UE, cancerul a cauzat de trei ori mai multe decese decât COVID-19, iar numărul cazurilor de cancer este în creștere (www.eppgroup.eu).
Cu ocazia zilei de 4 ianuarie, în fiecare an, sute de activități și evenimente au loc în întreaga lume, reunind comunități, organizații și persoane, în școli, afaceri, spitale, centre comerciale, parcuri, centre comunitare, lăcașuri de cult, străzi și pe internet. Această zi de 4 ianuarie, Ziua Mondială a Cancerului reprezintă un puternic memento pentru toate vocile care apăra ideea unei lumi libere de cancer. Tema Zilei Mondiale a Cancerului din acest an, „I am and I will”, se concentrează asupra fiecărui individ și asupra angajamentului tuturor față de acțiune. Credința este ca prin acțiunile pozitive ale tuturor să putem atinge obiectivul de a reduce numărul de decese premature cauzate de cancer și boli netransmisibile cu o treime până în 2030 (www.worldcancerday.org). Fiecare acțiune reprezintă un pas important în reducerea impactului global al cancerului. Întrebarea este cine vei fi la următoarea Zi Mondială a Cancerului?. Astfel că, pentru un impact real, în anul 2019, s-a decis fundamentarea unei campanii pe trei ani construită pentru a vibra, a inspira schimbarea și a mobiliza acțiuni mult timp după această zi de 4 februarie.
Astfel, în ultimii doi ani (2019 și 2020), susținătorii Zilei Mondiale a Cancerului din întreaga lume și-au împărtășit angajamentele „I am and I will”, angajând acțiuni îndrăznețe și curajoase pentru a reduce impactul cancerului. Ca atare, anul 2019 a marcat începutul campaniei de trei ani, în care susținătorii au fost invitați să reflecteze la ceea ce ar putea face pentru a reduce impactul cancerului asupra lor, a comunității lor și a restului lumii. Astfel, noua temă era un puternic memento că oricine am fi, avem cu toții un rol pozitiv și important de jucat în construirea unei lumi fără cancer.
Anul 2020, a fost un an istoric care a marcat a 20-a aniversare a Zilei Mondiale a Cancerului. Pornind de la ideea anului 2020 că progresul este posibil chiar și în situații de criză, susținătorii și liderii din întreaga lume au reflectat asupra acțiunilor curajoase, îndrăznețe și necesare pentru a accelera progresul către o lume fără cancer. De asemenea, a fost o oportunitate de a privi în urmă și de a celebra progresele înregistrate în lupta împotriva cancerului, dar și o oportunitate reală de a privi spre viitor pentru următorul deceniu și nu numai. În 2020, susținătorii și liderii din întreaga lume au reflectat asupra acțiunilor curajoase, îndrăznețe și necesare pentru a accelera progresul către o lume fără cancer, putându-se astfel obține un viitor mai sănătos și mai luminos, zi de zi (www.worldcancerday.org).
In acest an, ultimul an al campaniei „I am and I will”, în contextul pandemiei de COVID-19, tema “împreună, toate acțiunile noastre contează” arată cât de influente sunt acțiunile noastre în jurul nostru, în cartierele, în comunitățile și orașele noastre. Astăzi, mai mult ca oricând, acțiunile noastre sunt resimțite dincolo de granițe și oceane. Anul acesta ne amintește, așa cum bine susțin membri grupului PPE, de puterea durabilă a cooperării, a solidarității și a acțiunii colective. Când entitățile fizice și juridice lucrează împreună, potențialul să realizăm ceea ce ne dorim cu toții se multiplică: o lume mai sănătoasă și mai fericită, fără cancer. Solidaritatea promovată de grupul PPE rămâne cuvântul de ordine și în 2021: suma tuturor acțiunilor noastre creează sinergia de care avem nevoie pentru a face diferența într-o lume pandemică. 4 februarie, Ziua Mondială a Cancerului declarată de Organizația Mondială a Sănătății ne determină să ne întrebăm fiecare, în parte, „cine sunt și ce voi face”?
O multitudine de instituții, organizații, indivizi sprijină lupta împotriva cancerului. Spre exemplu, Liga elvețiană împotriva cancerului susține această campanie și se concentrează pe importanța activității fizice. Din fazele de tratament și reabilitare, cei afectați pot beneficia de beneficiile activității fizice. În colaborare cu sportivi, Liga împotriva cancerului promovează importanța activității fizice regulate atât pentru prevenirea cancerului, cât și pentru reducerea efectelor secundare ale bolii. De asemenea, liga elvețiană utilizează imaginile cu sportivi amatori și profesioniști în vederea solidarizării cu cei afectați, încurajând astfel activitatea fizică pentru prevenirea cancerului. Cum să participi la mișcarea de solidaritate? Ideea este că fiecare individ poate face o fotografie sau un videoclip cu unul dintre bannerele Ligii Cancerului de Ziua Mondială a Cancerului care poate fi partajată pe rețelele de socializare. De asemenea, se poate crea o poveste pe Instagram, utilizând cuvântul cheie „liga cancerului” și bannerul Ligii Cancerului, care apoi trebuie trimisă pe contul Instagram al Ligii Cancerului și distribuită în propriile rețele, folosind hashtagurile oficiale: #worldcancerday, #moveforhealth, #sportagainstcancer (www.liguecancer.ch).
Cum sunt multe organizații de luptă împotriva cancerului care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor, toate persoanele fizice și juridice își pot începe propriile campanii de strângere de fonduri pentru persoanele afectate de cancer (www.liguecancer.ch). In acest mod, entitățile vor putea participa la propagarea subiectului și la oferirea unui sprijin concret în lupta împotriva cancerului.
Mai mult decât atât, acest ultim an de campanie, se dorește a fi un susținător al acțiunilor și angajamentelor individuale timp de 21 de zile, prin susținerea fiecărui individ pe parcursul drumului ales până la impactul acțiunii. De ce 21 de zile? Pentru că se știe că orice comportament sau obicei negativ poate fi schimbat dacă pe o perioadă de 21 de zile se acționează în sens pozitiv. Cine ar trebui să se implice în această cauză? Toate entitățile fizice și juridice, deoarece multe persoane au fost atinse de cancer. Toți oamenii au pe cineva apropiat sau o simplă cunoștință care s-a confruntat cu această boală. De aceea, poveștile și experiențele supraviețuitorilor, a medicilor, a rudelor celor care au cancer, a îngrijitorilor, a tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății pot face cu adevărat o diferență atunci când vine vorba de creșterea înțelegerii bolii, depășirea stigmatizării și scăderea temerilor. Deci, pentru 2021, indiferent dacă vă angajați să vă îmbunătățiți sănătatea personală, să sprijiniți pe cineva pe care îl iubiți și are cancer, să vă informați despre cancer, să vă exprimați împotriva cancerului sau să faceți istorie, ajutând la eliminarea cancerului de orice tip, vă puteți asuma una dintre aceste provocări pentru a primi inspirație zilnică și îndrumări practice.
De Ziua Mondială a Cancerului responsabilitatea guvernului francez s-a manifestat plenar, dat fiind faptul că președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansa oficial, joi, 4 februarie, o strategie națională de zece ani (2021-2030) de luptă împotriva cancerului, finanțată în valoare de 1,74 miliarde de EUR în perioada 2021-2025. Această finanțare este remarcabilă dat fiind faptul că este cu 20% mai mult decât cele trei planuri anterioare de cancer ale Franței. Trebuie precizat faptul că, în mod special, jumătate din acest buget va fi alocat cercetării. Atitudinea responsabilă a guvernului francez vine ca urmare a recunoașterii situației existente în Franța în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancer. Statisticile arată că, în fiecare an, mai mult de 157.000 de oameni mor de cancer în Franța. Iar în 2020, conform celor afirmate de președinta Comisiei Europene, 1,3 milioane de europeni și-au pierdut viața din cauza acestei boli (ec.europea.eu). În total, 3,8 milioane de oameni trăiesc cu această boală. Cercetările arată că patru din zece noi tipuri de cancer pot fi prevenite. Aceasta înseamnă că 153.000 de noi tipuri de cancer pe an ar putea fi prevenite dacă populația ar adera la programe de screening organizate, ar urma o dietă echilibrată și s-ar angaja într-o activitate fizică regulată (www.francebleu.fr).
Ca atare, noua strategie națională a Franței stabilește trei obiective cuantificabile: reducerea cu 60.000 de cazuri pe an a numărului de noi tipuri de cancer (care ar putea fi prevenite) până în 2040; efectuare a 1 milion de screening-uri suplimentare în fiecare an până în 2025; reducerea ratei pacienților care suferă de sechele de la două treimi la o treime la cinci ani după diagnostic. La aceste obiective se adaugă un al patrulea obiectiv, care nu este cuantificabil: îmbunătățirea ratelor de supraviețuire pe cinci ani a cancerelor cu cel mai prost prognostic până în 2030. Se cunoaște faptul că pentru următoarele tipuri de cancer de pancreas, esofag, ficat, plămân, sistemul nervos central, în special, ratele de supraviețuire sunt mai mici de 33%.
Strategia națională a Franței de luptă împotriva cancerului se înscrie în filosofia Planului european de înfrângere a cancerului, anunțat pe 3 februarie de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Conform celor anunțate, Comisia Europeană va aloca 4 miliarde de EUR acestui plan, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală”, cu sprijin semnificativ pentru cercetare și un efort special împotriva cancerului la copii, adolescenți și tineri. Grupul PPE, salutând Planul propus de Comisie, precum și resursele financiare alocate luptei împotriva cancerului, sublinia faptul că este timpul ca „banii să fie puși pe masă” (www.eppgroup.eu). Această luptă reprezintă o prioritate majoră în domeniul sănătății a Comisiei condusă de Ursula von der Leyen și un pilon esențial al unei UE puternică din perspectiva sănătății. Grupul PPE, care luptă proactiv pentru combaterea cancerului, consideră că dacă nu s-ar întreprinde nimic în direcția eradicării bolii, în 2035 vom avea cu un sfert mai multe îmbolnăviri de cancer decât în prezent. De aceea, grupul PPE prin Manfred Weber și Cindy Franssen și-a propus să învingă cancerul cu orice preț (www.eppgroup.eu).
Planul de combatere a cancerului stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament și de îngrijire în domeniul cancerului, din perspectiva tehnologiei, cercetării și inovării. Acest plan va aborda cancerul per ansamblu, de la prevenire cancerului la calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer și a persoanelor care au supraviețuit acestei boli, concentrându-se asupra acțiunilor unde UE poate genera cea mai mare valoare adăugată (ec.europa.eu).
Ca atare, cele 4 direcții de acțiune ale Planului european de înfrângere a cancerului sunt: prevenirea prin acțiuni care abordează principalii factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puțin de 5 % din populație consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțele periculoase; depistarea timpurie a cancerului prin îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea și prin sprijinirea statelor membre pentru a se asigura faptul că, până în 2025, 90 % din populația UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin și colorectal beneficiază de această formă de depistare; diagnosticarea și tratamentul prin acțiuni menite să asigure o îngrijire mai bine integrată și cuprinzătoare în domeniul cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri și la medicamente de calitate; îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă (ec.europa.eu).
În plus, Comisia Europeană va promova o alimentație sănătoasă și activitatea fizică printr-o campanie intitulată „HealthyLifestyle4All” („Un mod de viață sănătos pentru toți”). Printre obiectivele Planului de combatere a cancerului se înscriu, spre exemplu, prevenirea tipurilor de cancer cauzate de infecții. In acest sens, Comisia își propune ca până în 2030, cel puțin 90 % din populația țintă a UE de fete să fie vaccinată și să se sporească în mod semnificativ gradul de vaccinare al băieților. Mai mult decât atât, va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE, astfel încât până în 2025, 90 % din populația UE care se califică pentru screeningul de cancer la sân, de col uterin și colorectal să beneficieze de această formă de depistare.
Referitor la diagnosticarea și tratamentul cancerului, Comisia își propune ca până în 2030, 90 % dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naționale, conectate prin intermediul unei noi rețele la nivelul Uniunii. De asemenea, pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostice și tratamente inovatoare în domeniul cancerului, până la sfârșitul anului 2021, va fi lansată o nouă inițiativă intitulată „Diagnostic și tratament al cancerului pentru toți”. In plus se doreşte ca Inițiativa europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) să ajute la identificarea persoanelor expuse unui risc ridicat de a dezvolta forme comune de cancer.
In ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli va fi lansată o inițiativă intitulată „O viață mai bună pentru pacienții bolnavi de cancer”, care se va concentra asupra îngrijirii ulterioare. Se are în vedere inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă a persoanelor bolnave de diferite tipuri de cancer (ec.europa.eu).
In vederea realizării sale, Planul european de combatere a cancerului va fi sprijinit prin acțiuni care acoperă mai multe domenii de politică, de la ocuparea forței de muncă, educație, politică socială și egalitate, trecând prin domeniile comercializării, agriculturii, energiei, mediului și climei, până la transporturi, politica de coeziune și impozitare.
Strategia Franței pe 10 ani în acest domeniu al luptei împotriva cancerului are drept primă axă îmbunătățirea prevenirii. Astfel, prin cercetare, ideea este de a fi identificate mecanismele psihosociale pentru aderarea la mesajele de prevenire, în special în rândul tinerilor. Ca atare, sunt vizate mai ales tutunul și alcoolul, deoarece sunt responsabile pentru 45.000 și 16.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an. Războiul Franței împotriva fumatului arată o mare ambiție: realizarea unei „prime generații fără tutun” până în 2032 (www.francebleu.fr).
Nu doar guvernul francez se mobilizează împotriva cancerului, ci toate statele membre, dat fiind faptul că, deși medicina a făcut progrese uriașe, cancerul rămâne o provocare imensă în sănătatea publică și o povară uriașă pentru cei afectați și familiile lor. Spre exemplu, în Luxemburg, cancerul este principala cauză de deces la bărbați și a doua la femei (gouvernement.lu).
Tuturor celor implicați în această luptă le dorim putere și curaj infinit. Această pandemiei ne oferă șansa de a ne mobiliza și a lupta împotriva cancerului cu mai multă putere și voință, știind că solidaritatea face minuni.