Adrian Stănescu
Mai sunt puține zile până la alegerile parlamentare prevăzute pentru 6 decembrie acest an. Desigur, condițiile de desfășurare sunt cu totul excepționale; pandemia determinată de coronavirusul chinezesc a dat peste cap multe calcule politice, a diminuat din șansele unora dintre actorii politici, a limitat – cel puțin în aparență, pierderile preconizate ale altora, a crescut șansele unor nou veniți pe scena politică românească.
Sunt binecunoscute nenumăratele tentative din partea Opoziției ”social-democrate”, care este majoritară în Parlament, de a determina amânarea alegerilor cu trei luni, până spre luna martie viitor. Cu argumente numeroase, tot mai puțin credibile pe măsura apropierii date stabilite de Guvern, 6 decembrie. Exercițiul electoral din septembrie trecut, alegerile locale, au demonstrat capacitatea actualei administrații PNL de a gestiona corespunzător întregul proces, compus din campania electorală, desigur în condiții speciale, cât și desfășurarea propriu-zisă a votului.
Pe măsură ce ne apropiem de data confruntării electorale tonul disputelor politice s-a amplificat, atacurile reciproce fiind tot mai dure. ”Argumentele” opoziției sunt tot mai firave, dacă nu ar fi decât vădita contradicție între declarații făcute la intervale de câteva zile. Nimic altceva decât ”ai bască, dece ai bască?” sau ”n-ai bască, dece n-ai bască?”. Acesta este nivelul!
De partea ”puterii”, adică a guvernului Partidului Național Liberal angajat în gestionarea unei crize sanitare de proporții nemaiîntâlnite în România modernă în paralel cu constrângeri economice greu de găsit în trecut și, dece să n-o spunem ”beneficiarul” unei moșteniri catastrofale lăsate de guvernele ”social-democrate”, replica este de alt nivel. Pe de o parte este subliniată necesitatea existenței unei alte majorități parlamentare, rezultată din alegeri, dispusă la reformarea profundă a administrației, chiar a statului și care să fie constituită de sau în jurul Partidului Național Liberal. Pe de alta este arătat permanent riscul ca marile proiecte de dezvoltare proiectate de PNL cu suportul Uniunii Europene să devină simple vorbe în condițiile unui succes ”social-democrat”.
Cu ocazia lansării proiectului Planului Național de Redresare și Reziliență, prim ministrul Ludovic Orban afirma ”sunt convins că după 6 decembrie lucrurile se vor schimba. Eu spun că vor urma patru ani de pace şi o oortunitate extraordinară. Fiecare cetăţean îşi face propria evaluare, ce partid e mai serios, cu ce ofertă vine. Oamenii trebuie să aibă încredere că vom reforma România. PSD aproape a capturat România. În ceea ce ne priveşte pe noi, alegerile din 6 decembrie au o miză serioasă.
Nu s-ar putea întâmpla o alianţă PSD-PNL pentru guvernare. Ar fi împotriva voinţei cetăţenilor. PSD e într-o izolare politică, nu are cu cine poate face majoritate. Dacă USR face vreo înţelegere, printr-o zonă din România, îşi pierd din votanţi. PSD trebuie să stea departe de putere mult timp.
Poate timp de 10 ani de zile şi mai mult. Ne-au stricat relaţiile, nu au fructificat oportunităţile. PSD a ţinut România pe loc şi a blocat orice fel de reformă, de modernizare, fiind practic un partid al sărăciei. România trebuie să ofere o şansă fiecărui om, proiectul nostru e despre oameni. PSD n-a făcut decât să promită marea cu sarea oamenilor.”
Premierul roman a subliniat cu tărie oportunitatea deosebită ce se deschide în fața cetățenilor români :” Efortul de a transforma România în bine, de a dezvolta, de a modernizat România va trebui să fie un efort de ansamblu al întregii societăți, pentru că merită. Toți acești bani, care vor veni pentru România, vor oferi o șansă la o viață mai bună pentru fiecare dintre cetățenii români. Nu există om care să nu poată să beneficieze de pe urma absorbției acestor fonduri europene, indiferent că este vorba de un întreprinzător, că este vorba de un reprezentant al unei profesii liberale, indiferent dacă este vorba de un angajat sau de un om care își caută un loc de muncă, indiferent dacă este vorba de un angajat în sectorul public al cărui venit depinde de dezvoltarea economică a țării, indiferent dacă este vorba de un părinte sau un bunic a cărui pensie poate crește numai pe baza creșterii numărului de angajați și pe baza creșterii salariului mediu în economie”.
La urma urmei aceasta este miza alegerilor de la 6 decembrie: prosperitatea țării.