AdrianStănescu
Recent Partidul Național Liberal, membru al Partidului Popular European și-a lansat programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024. Președintele PNL și prim ministru în funcție, Ludovic Orban a declarat că 6 decembrie, ziua alegerilor parlamentare, reprezintă un moment decisiv pentru viitorul României.
„Pe 6 decembrie suntem puși în fața unei alegeri decisive: mergem mai departe și punem în practică programul de dezvoltare a României sau nu. Asta e dilema, atât de simplă, dar importantă. 6 decembrie e un moment de referință în istoria României. Lăsăm în urmă ce ne dezbină, stângăciile și nerealizările noastre, practicile, unele dintre ele neperformante, și ne unim forțele pentru România. Nimeni nu va fi lăsat în urmă în România pe care o vom construi, dar nimeni nu trebuie să lipsească de la acest efort național. 6 decembrie un apel național pentru o cauză națională. Nu e vorba de partizanate politice, ci de viitorul României”, a declarat Ludovic Orban.
Documentul prin care Partidul Național Liberal se prezintă în fața electoratului cuprinde numeroase obiective ambițioase. Realizarea acestora, fie și numai a unei părți semnificative ar presupune schimbarea fundamentală a României, o adevărată schimbare la față a României!
Punctual, câteva dintre obiectivele care ne-au stârnit interesul în mod deosebit:
- NIVEL DE TRAI Dezvoltăm România prin investiții în creșterea nivelului de trai Realizăm cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în următorii 4 ani, cu un ritm de creștere de peste 6% în 2024; Majorăm PIB-ul României cu peste 450 mld. Lei până la peste 1.500 mld. Lei la finalul anului 2024; PIB-ul pe locuitor România va depăși 85% din media UE27 la finalul anului 2024; Creăm peste 560.000 noi locuri de muncă mai bine plătite în economie; Salariul mediu net va crește cu aproape 50% față de nivelul din 2020 și va ajunge la 1.000 Euro/lună în 2024; Creștem puterea de cumpărare a pensiilor: Majorăm valoarea punctului de pensie cu 46% până în 2024 față de 2019; Valoarea punctului de pensie crește de la 1.265 Lei în 2019 la 1.840 lei în 2024; Pensia medie anuală crește cu cca. 536 Lei până la aproape 2.000 Lei în 2024 față de nivelul din 2020. Creștem puterea de cumpărare a veniturilor românilor cu peste 30% și reducem inflația anuală sub 2%.
- . INFRASTRUCTURĂ Realizăm investițiile în infrastructura de transport așteptate de români Unim regiunile istorice ale României cu autostrăzi, drumuri expres și cale ferată de mare viteză prin închiderea coridoarelor pan-europene de transport. (…) Finalizăm peste 970 Km de autostrăzi și drumuri expres în perioada 2021-2024 din care: 660 Km de autostradă: 320 Km din Autostrada A7, Ploiești-Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani – 6,09 mld. Lei; 160 Km din Autostrada Transilvania – 4,17 mld. Lei; 43 Km din Autostrada Pitești-Sibiu (secțiunea 1 Sibiu-Boița și secțiunea 5 Curtea de Argeș-Pitești) – 2,32 mld. Lei; 100 Km din Autostrada de Centură a Bucureștiului (Sud și Nord) – 4,93 mld. Lei; 24 Km din Autostrada Sebeș-Turda Lotul 2 – 549.33 mil. Lei; 14 km din Autostrada Lugoj-Deva Lotul 2 – 1,36 mld. Lei. (…)
- (…) Modernizăm infrastructura școlară pentru o Românie educată: 2.500 de creșe, grădinițe și școli – construcții noi și reabilitări; 40 de campusuri școlare și 30 de cămine studențești; Reabilităm 8 centre universitare; 250 săli de sport școlare. Construim spitale noi moderne: 3 spitale regionale la Iași, Cluj și Craiova și 10 unități sanitare noi și extinderi prin programele europene de finanțare; Reabilităm și modernizăm 25 spitale județene și 110 spitale orășenești; 1.450 centre medicale în mediul rural. (…)
- FONDURI EUROPENE Peste 80 mld. Euro – Cel mai mare pachet de fonduri europene pentru investiții și dezvoltarea României: 33,5 mld. Euro prin Mecanismul pentru Redresare și Reziliență pentru reforme structurale și investiții pentru recuperarea creșterii economice; 26,8 mld. Euro pentru dezvoltare și investiții prin Politica de Coeziune; 18,76 mld. Euro pentru agricultură prin Politica Agricolă Comună, din care 12,3 mld. Euro pentru plăți directe pentru fermieri; 4 mld. Euro în cadrul Programului SURE pentru finanțarea măsurilor de sprijin pentru angajați și companii; 5 mld. Euro prin programele de finanțare de la BEI, BERD și Banca Mondială.
- ECONOMIE Sprijinim revenirea creșterii economice prin continuarea programelor din Planul „Reclădim România”:
- Programe financiar-bancare
- Programe de finanțare nerambursabilă
- Scheme de ajutor de stat (NB. Am amintit numai titlurile din document)
- Agricultură Sprijinim dezvoltarea fermelor de familie și promovăm comercializarea produselor românești Lansăm programe de sprijin și plăți directe în agricultură în valoare de 21,67 mld. Euro din fondurile europene alocate pentru perioada 2021-2027; Investim 6,5 mld. Euro în infrastructura de irigații, reluarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină; Finanțăm rețele naționale de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești cu un buget 750 mil. Euro; (…)
- MEDIU Susținem combaterea schimbărilor climatice și tranziția justă la o dezvoltare sustenabilă prin: Combaterea tăierilor ilegale de pădure prin îmbunătățirea continuă a sistemului de monitorizare SUMAL; Împăduriri masive – Plantarea a 220 milioane de puieți forestieri în perioada 2021-2024 – 650 mil. Euro; Reducerea cu cel puțin 75% a deșeurilor care ajung în gropile de gunoi până în anul 2025; Combaterea eroziunii costiere cu un buget de 800 mil. Euro pentru reabilitarea a 11 sectoare de plajă și creșterea suprafeței acestora cu peste 240 de hectare; (…)
MODERNIZAREA STATULUI ȘI REFORMA MARILOR SISTEME PUBLICE, constituie a doua component majoră a documentului – manifest politic, publicat de Partidul Național Liberal.
- Reforma electorală:
Extinderea votului prin corespondență în țară; Revenirea la sistemul de alegere a primarilor cu majoritatea voturilor exprimate (2 tururi); Dublarea numărului de parlamentari alocați în prezent să reprezinte diaspora românească.
- FINANȚE PUBLICE ȘI FISCALITATE Politici bugetare care sprijină creșterea economică, fără majorări de taxe și impozite, prin: Consolidarea fiscală, creșterea transparenței bugetare și eficientizarea cheltuielilor publice; Introducerea bugetării participative și a bugetării multianuale pentru investițiile publice în infrastructură; Alocarea financiară echilibrată de resurse din bugetul de stat și fonduri europene pentru reducerea deficitului excesiv pe termen mediu. Reducerea și simplificarea numărului de formulare și declarații și depunerea electronică a tuturor formularelor și declarațiilor; Acordăm facilități fiscale la plata obligațiilor fiscale pentru bunii platnici; Extindem mecanismul de aprobare a rambursării TVA cu control ulterior. (…)
Un consistent capitol este alocat, în Programul de guvernare propus de PNL, problemelor pendinte de JUSTIȚIE, SIGURANȚA CETĂȚEANULUI, APĂRARE NAȚIONALĂ ȘI POLITICA EXTERNĂ.
Cu amintita ocazie a lansării programului de guvernare, premierul Ludovic Orban afirma: ” Nu vreau ca toate aceste alegeri să fie ca celelalte din trecut. Îmi doresc ca aceste alegeri să fie despre România, nu despre partide. Vreau ca aceste alegeri să fie despre dezvoltare, nu despre acuzaţii între actorii politici. Vreau ca aceste alegeri să fie despre viitor, nu despre trecut”.