Politica comercială a Uniunii Europene post-coronavirus

Alexandra Burnea

Pandemia de coronavirus a provocat o prăbușire semnificativă a comerțului internațional în prima jumătate a anului 2020. Comerțul reprezintă o proporție mai mare din economia UE decât cea din SUA sau China, ceea ce poate face modelul economic al UE mai vulnerabil în cazul perturbării exporturilor și importurilor. Creșterea protecționismului, războaiele comerciale și blocajul din cadrul Organului de apel al Organizației Mondiale a Comerțului au afectat grav temelia comerțului din ultimele decenii. Șocul pandemiei a scos la iveală vulnerabilitatea lanțurilor globale de aprovizionare, astfel că reziliența și sustenabilitatea au devenit obiectivele cele mai importante, precum și autonomia strategică – ceea ce înseamnă că UE va adopta o abordare mai dură pentru a proteja afacerile. În același timp, Comisia Europeană rămâne angajată în promovarea comerțului liber și echitabil, conform comisarului pentru comerț, Valdis Dombrovskis.

Astfel, cele cinci priorități principale pentru politica comercială a UE după coronavirus vor fi redresarea economică, restabilirea relației transatlantice, uniformizarea condițiilor de concurență cu China, negocierea unei noi relații comerciale echitabile cu Regatul Unit, precum și îmbunătățirea executării și punerii în aplicare a acordurilor comerciale cu 76 de țări din întreaga lume. Fiecare dintre aceste priorități va trebui să fie echilibrată cu cerințele OMC, facilitând o abordare de reglementare a comerțului digital și integrând obiectivele de durabilitate în politica comercială.

Astfel, crearea de noi instrumente pentru a face față provocărilor fără precedent este esențială în sistemele de tranzacționare. De exemplu, instrumentele de combatere a subvențiilor externe și acordul farmaceutic al OMC pot ajuta Europa să navigheze cu succes în noua eră geo-economică post-coronavirus a comerțului global. Europa trebuie să devină mai fermă prin protejarea companiilor, asigurarea intereselor strategice, a condițiilor de concurență echitabile și consolidarea reciprocității.

Consultarea publică privind revizuirea politicii comerciale se va încheia la 15 noiembrie. După examinarea constatărilor, Dombrovskis va reveni la Parlamentul European pentru a le discuta în cadrul Comisiei pentru comerț internațional, iar comunicarea finală va fi publicată cel mai probabil la începutul anului 2021. Aceasta va stabili direcțiile politicii comerciale care vor putea face față cu adevărat provocărilor și oportunităților din următorul deceniu, numit „deceniul verde și digital” al Europei.

Sursa foto: Parlamentul European

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top