Orașe mai curate pentru toți: Săptămâna Europeană a Mobilității

Manoela Popescu

 

In vederea promovării mobilităţii cu emisii zero, Comisia Europeană desfăşoară în perioada 16-22 septembrie campania “Săptămâna Europeană a Mobilităţii”. Aceasta este campania anuală a Comisiei care promovează mobilitatea urbană curată și durabilă. Ca atare, pe parcursul evenimentului, între 16 și 22 septembrie, mii de orașe din peste 40 de țări organizează activități care evidențiază mobilitatea cu emisii zero. Spre exemplu, s-a organizat bine-cunoscuta zi fără mașini, atunci când drumurile sunt închise traficului motorizat și deschise persoanelor care merg pe jos, cu bicicleta, cu trotineta electrică etc.. Anul trecut capitala țării noastre a participat la inițiativa europeană Săptămâna Europeană a Mobilității, având ca temă „Mersul pe jos şi cu bicicleta”. Astfel că, pe 22 septembrie 2019, între orele 9,00 şi 17,00, a fost interzisă circulația vehiculelor cu motor şi vehiculelor electrice cu 2, 3 sau 4 roți în arealul: bulevardul Decebal – de la strada Dristorului până la Piața Alba Iulia, bulevardul Unirii – de la Piața Alba Iulia până la Piața Constituției, fără afectarea traficului pe bulevardul Libertății (www.economica.net).

Obiectivul Săptămânii Europene a Mobilității de anul acesta este de a încuraja cât mai mulți oameni să dezvolte o abordare durabilă specifică cetățenilor ecologici, favorizând astfel o călătorie ușoară și alternativă la mașina privată: transport public, partajarea de către mai mulţi călători a unei maşini, închirierea maşinii pe bază de abonament şi pentru o perioadă scurtă de timp, ciclism etc..

În fiecare an, se alege o temă pentru toate țările europene participante. Tema pentru anul 2020 este “Mobilitate zero emisii pentru toți”. Tema reflectă obiectivele ambițioase ale unui continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, așa cum a fost stabilită de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, la prezentarea Acordului verde european. De asemenea, își propune să sublinieze importanța accesibilității la transportul cu emisii zero și să promoveze un cadru inclusiv care să implice toată lumea. Cu alte cuvinte, Săptămâna Europeană a Mobilității prezintă importanța, adesea neglijată, a accesibilității la transportul cu emisii zero.

Ghidul organizatorilor detaliază problemele legate de temă și enumeră exemple de acțiuni care trebuie implementate pentru promovarea evenimentului. Evenimentul este marcat şi de premiile acordate pentru inițiative și practici inovatoare (www.rsenews.com). Principalele evenimente organizate în timpul Săptămânii Europene a Mobilității în Franța sunt Săptămâna transportului public: 16 – 22 septembrie cu tema: Libertate, seninătate, mobilitate! şi Zilele Căilor Verzi Naționale: de sâmbătă 12 până duminică 20 septembrie. Acestea din urmă fiind destinate să ajute oamenii să descopere trasee de ciclism și căi verzi pe întreg teritoriul Franței. In ceea ce privește cea de-a 14-a ediție a zilei transportului public, aceasta devine săptămâna transportului public datorită contextului particular al anului 2020, care curge sub impactul crizei pandemice. Obiectivul este promovarea utilizării transportului public local prin intermediul unei oferte tarifare promoționale pe întreg teritoriul țării asigurat de rețelele participante din diferitele regiuni franceze (listate online de la sfârșitul lunii august).

Săptămâna Europeană a Mobilității de anul acesta va fi dublată de Zilele siguranței rutiere organizate de rețeaua europeană a forțelor de poliție rutieră. Astfel, la 17 septembrie, forțele naționale de poliție au înregistrat numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, cu scopul de a ajunge la zero decese în ziua respectivă. De asemenea, va fi acordat premiul UE pentru siguranța rutieră urbană (ce va fi lansat pe 29 septembrie 2020, în cadrul Zilelor Mobilității Urbane 2020). Premiul UE pentru siguranța rutieră urbană subliniază contribuția autorităților locale la îmbunătățirea siguranței drumurilor europene şi recompensează realizările remarcabile și inovatoare ale autorităților locale în domeniul siguranței rutiere, încurajând schimbul de bune practici în întreaga Europă. De fapt, recunoscând rolul crucial pe care îl joacă orașele din Europa în îmbunătățirea siguranței rutiere (38% dintre decesele rutiere și mai mult de 50% dintre accidentările rutiere grave au loc pe drumurile urbane), premiul recompensează autoritățile locale pentru adoptarea holistică măsuri de îmbunătățire a siguranței rutiere, în spiritul conceptului de „sistem sigur” recunoscut la nivel internațional. Câștigătorul pentru siguranța rutieră urbană din 2019 a fost Pontevedra (Spania). Pontevedra a redus în mod constant decesele rutiere în oraș din 1999, realizând în mod impresionant zero decese rutiere între 2011 și 2018. Este evident că trebuie să învățăm de la autoritățile orașului Pontevedra în ceea ce privește strategie clară și atentă de monitorizare pentru a identifica ce politici sunt eficiente și care trebuie actualizate, rezultând o mobilitate activă sporită, cum ar fi mersul pe jos și cu bicicleta (în Pontevedra, 80% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani merg singuri la școală). De asemenea, juriul a fost impresionat de utilizarea de către Pontevedra a unei game largi de măsuri, inclusiv reducerea limitelor de viteză la 10-30 km/h și crearea mai multor spații publice atractive pentru pietoni.

Orașele europene care înființează inițiative, precum și practici inovatoare în legătură cu tema Săptămânii Europene a Mobilității sunt premiate în fiecare an (mobilityweek.eu). Prin intermediul acestor premii sunt recunoscute acele autorități locale considerate că au făcut cel mai mult pentru a sensibiliza mobilitatea durabilă în perioada 16-22 septembrie 2020. Anul acesta, în lumina pandemiei COVID-19, autoritățile locale nu trebuie să pună în aplicare cele trei criterii de eligibilitate pentru a aplica pentru premii. În schimb, pot aplica cu evenimentele lor și inițiativele permanente de infrastructură, organizarea de activități în timpul săptămânii 16-22 septembrie, implementarea sau promovarea unei noi infrastructuri de transport și organizarea unei zile fără mașini (sau alternativele lor online) și măsurile pe termen scurt pentru ajuta oamenii să se deplaseze în siguranță în timpul pandemiei. Câștigătorii premiilor sunt aleși de un grup independent de experți în transporturi. Premiile Săptămânii Europene a Mobilității sunt acordate la două categorii: unul pentru municipalitățile mai mari de 50.000 de locuitori și unul pentru municipalitățile mai mici aflate sub acest prag. Anul trecut, premiul Săptămânii Europene a Mobilității pentru municipalitățile mai mari a fost acordat localității Kruševac (Serbia). Orașul sârb Kruševac impresionând juriul prin gama sa largă de activități, susținută de o participare puternică a cetățenilor și de sprijinul politic al guvernului local. Chiar și primarul „mergea pe jos”, venind la lucru pe jos pentru a ajuta la răspândirea mesajului de mobilitate. În timpul Săptămânii Europene a Mobilității 2019, străzile orașului s-au bucurat de o nouă explozie de viață fără mașini, nu numai în centru – care a fost preluat de pietoni -, ci și în suburbii, unde oamenii au organizat o varietate de activități. Chipul orașului a fost, de asemenea, transformat, cu instalarea de noi piste de biciclete, pasarele, piețe publice, parcuri urbane, bănci și chiar leagăne (www.eumd.org).

Pentru premiul planificării durabile a mobilității urbane (SUMP), care include obiectivele de a crea transporturi cu emisii zero și incluzive se poate depune candidatura până pe 31 octombrie 2020, ora 24:00 (CET). Juriul va examina candidaturile până la începutul lunii decembrie 2020. Câștigătorul și cei doi finaliști vor primi oficial notificare către sfârșitul lunii decembrie 2020 sau în ianuarie 2021. Premiul Comisiei Europene pentru planificarea mobilității urbane durabile (Premiul SUMP) a fost lansat în 2012 și a fost prezentat de șapte ori. Scopul premiului este de a încuraja adoptarea unui program urban durabil de către autoritățile locale din întreaga Europă și pentru a recompensa realizările remarcabile din fiecare an în acest domeniu prioritar tematic. Concursul este deschis autorităților locale din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), Regatul Unit, țările candidate la UE (Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia), țările Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) și potențialele țări candidate la UE care fac parte din procesul de stabilitate și asociere care au inițiat sau finalizat dezvoltarea unui plan de mobilitate urbană durabilă. Solicitanții pot fi autorități publice locale și regionale care au competență juridică în dezvoltarea și implementarea un plan de mobilitate urbană durabilă pe teritoriul lor. Solicitanții trebuie să completeze formularul de cerere online în limba engleză la: http://sump-award.mobilityweek.eu/application.php.

Premiul SUMP recunoaște local și regional autoritățile pentru excelență în planificarea durabilă a mobilității urbane. Solicitanții nu trebuie să finalizeze întregul proces de elaborare și implementare un „plan strategic conceput pentru a satisface nevoile de mobilitate ale oamenilor și ale întreprinderilor din orașe și din împrejurimile lor, oferindu-le o mai bună calitate a vieții. Premiul SUMP din acest an este „Mobilitatea zero-emisii pentru toți” şi se concentrează pe reducerea emisiile nocive din transportul urban prin integrarea modurilor de transport cu emisii zero și reduse în sistemul de mobilitate urbană, precum și crearea de servicii de transport incluzive pentru toți. Planificarea mobilității cu emisii zero și incluzivă la nivel local va fi crucială pentru atingerea obiectivelor de emisii din anii următori.

Anul acesta, premiile Săptămânii Europene a Mobilității 2020 vor fi lansate pe 29 septembrie 2020, în cadrul Zilelor Mobilității Urbane 2020 – prima conferință gratuită pe scară largă a Comisiei Europene de mobilitate urbană digitală. Zilele Mobilității Urbane au fost concepute sub formă unei conferințe de trei zile la Bruxelles. Anul acesta, noul format online al evenimentului va permite participanților să se alăture dezbaterilor și să facă schimb de expertiză pe cele mai importante subiecte de mobilitate urbană în siguranță de la propriile birouri. Conferința combinând două evenimente de top din calendarul transporturilor din Europa: Conferința Forumului CIVITAS și Conferința europeană privind planurile de mobilitate urbană durabilă (SUMPs), ambele digitale. Acesta va permite factorilor de decizie politică, autorităților locale, academicienilor, ONG-urilor, practicienilor în transportul urban, planificatorilor urbani și tuturor celor care pun în practică conceptul SUMP să își împărtășească experiențele folosind un forum virtual. Conferința va fi un prilej pentru promovarea de către delegații a poveștilor de succes ale mobilității urbane durabile din proiectele CIVITAS Living Labs – și alte exemple de excelență de pionierat din Europa și din străinătate. Spre exemplu, vor fi diseminate cele mai bune practici dezvoltate de așa numitele orașe de destinație pentru a îmbunătăți integrarea mobilității durabile și inteligente în destinații turistice atât pentru rezidenți, cât și pentru turiști. În timpul sesiunii, proiectul va prezenta rezultatele și schimbările realizate în cele 6 Living Labs și va împărtăși câteva îndrumări despre cum cele două sectoare: turismul și transporturile funcționează mai bine împreună, respectiv despre cum mobilitatea şi turismul colaborează pentru o Europă durabilă.

Succesele înregistrate în domeniul mobilității urbane vor oferi participanților nu doar inspirație, ci şi instrumente și know-how pentru a avansa în asigurarea unui transport curat și durabil, în conformitate cu Acordul verde european. Cu o astfel de bogăție de expertiză și schimb de cunoștințe, Zilele Mobilității Urbane (Urban Mobility Days) oferă ocazia ideală de a dezbate probleme cheie în acest domeniu și de a face schimb de idei cu privire la tendințele și tehnologiile de transport emergente și la ultimele evoluții în planificarea durabilă a mobilității urbane. Desigur, conferința va merge, chiar mai departe, dincolo de transport, conectând inițiativele de mobilitate cu emisii zero cu eforturile mai largi ale UE de a combate schimbările climatice și de a face din Europa un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050. Activitățile conferinței vor aborda, de asemenea, reziliența mobilității urbane în circumstanțe neprevăzute și va face un bilanț a lecțiilor învățate până în prezent în timpul pandemiei de COVID-19. De asemenea, vor fi prezentate Ghidurile de bună practică, care enumeră acțiunile implementate de orașele care au participat la premiile europene.

Cert este că, în ciuda condițiilor climatice, geografice și socio-economice diferite din zonele urbane ale Europei, pot fi luate măsuri pentru a promova un mediu urban neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și incluziv. Prin urmare, Săptămâna Europeană a Mobilității 2020 încurajează oamenii și autoritățile locale să ia măsuri pentru a atinge obiectivul pe termen lung al unui continent neutru în materie de carbon. Studii recente ale Agenției Europene de Mediu confirmă o creștere semnificativă emisiilor de transport comparativ cu nivelurile din 1990. De fapt, emisiile din întregul sector al transporturilor au crescut cu 28% între 1990 și 2018, ceea ce evidențiază nevoia urgentă de a promova soluții de transport neutre în carbon în zonele urbane. Chiar dacă mai multe zone metropolitane europene majore au adoptat măsuri stricte, ponderea energiei regenerabile utilizate pentru transport a rămas la 8,1% în 2018 (www.eea.europa.eu).

De aceea, în Rezoluția Parlamentului European referitoare la Pactul ecologic European din 14.1.2020 semnată în numele grupului PPE de Esther de Lange, vicepreședinta grupului PPE, se subliniază nevoia stringentă de a fi adoptate măsuri ambițioase pentru a contracara schimbările climatice și provocările de mediu. Trebuie conștientizat faptul că, măsurile directe de combatere a poluării, emisiilor de carbon sau congestionarea traficului pot avea efecte pozitive iminente. Congestia în zonele urbane și în jurul acesteia costă în prezent aproape 100 de miliarde de euro anual. Mai mult, peste 400.000 de decese premature sunt direct legate de poluarea aerului (ec.europa.eu). Astfel, inițierea unor măsuri pe termen lung, cum ar fi promovarea ciclismului și a mersului pe jos, precum și a transportului public cu emisii reduse și neutru în carbon, va avea efecte imediate pozitive.

In contextul crizei pandemice, modul în care entitățile se mișcă s-a schimbat (cercetătorii au identificat o reducere a călătoriilor cu mașinile în marile orașe, preconizându-se că, în următorii ani, 50% din călătorii se vor face cu transportul public, cu bicicleta sau pe jos (www.weforum.org)), așa cum şi orașele s-au schimbat în mod excepțional. Multe orașe își extind spațiul pentru mobilitate activă. Măsurile de restricționare a mișcării au condus la ideea conform căreia o nouă abordare durabilă a transportului urban este posibilă. Astfel că, potrivit grupului PPE, în această săptămână, autoritățile pot demonstra cum ar putea arăta orașele europene mai ecologice şi mai digitale.

În conformitate cu Acordul de la Paris, care își propune să mențină încălzirea globală într-un prag de 1,5 grade, este esențial să se realizeze neutralitatea carbonului până în 2050. Neutralitatea carbonului poate fi atinsă printr-o combinație de metode, inclusiv reducerea emisiilor de carbon prin favorizarea soluții cu emisii zero pentru transportul public și individual, precum și mersul pe jos și cu bicicleta. Conform estimărilor recente, aproximativ 80% din populația lumii va locui în zonele urbane până în 2050, astfel încât orașele oferă cadrul perfect pentru a pune în practică aceste planuri ambițioase (ec.europa.eu).

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top