Despre orientările şi recomandările UE privind salvarea turismului european grav afectat de pandemia de COVID-19

Manoela Popescu
Criza socio-economică generată de pandemia de COVID-19 a avut efecte negative majore mai ales asupra industriei turistice a statelor membre. Astfel că state europene precum Croația, Cipru, Portugalia, Austria, Spania, Italia, Franța, Grecia, Germania, Bulgaria suportă o criză socio-economică mult mai profundă tocmai datorită faptului că sunt dependente de industria turistică în realizarea produsului intern brut (PIB-ului). De fapt, la nivel global pandemia de COVID-19 a condus la suspendarea majorității călătoriilor interne și internaționale, la restricționarea mișcării și la distanțarea socială, provocând o reducere semnificativă a veniturilor și generând probleme de lichiditate pentru toți operatorii turistici ca și pentru toate entitățile fizice și juridice, ducând la pauperizarea populației lumii. Aceasta deoarece ecosistemul turistic include pe lângă agențiile de voiaj și agențiile de turism turoperatoare, furnizorii de servicii de cazare, organizațiile de gestionare a destinațiilor turistice, operatorii de turism și furnizorii de informații, furnizorii de forță de muncă, furnizorii de mărfuri și servicii, furnizorii de cultură, firmele de transport, obiectivele și atracțiile pentru vizitatori, populația rezidentă și comercianții din zonele turistice.
Cert este că perspectivele economiei globale sunt incerte, iar pierderea sezonului turistic de vară ar agrava situația. Chiar Comisia Europeană recunoaște că pandemia de COVID-19 a afectat puternic industria turismului și că reducerea veniturilor turismului global va fi de cel puțin 400 de miliarde de EUR. Pesimiștii chiar sunt de părere că o acutizare a situației economice a unor țări ca Franța, Spania sau Italia, care se bazează pe turism, dincolo de efectele asupra produsului intern brut (PIB) va slăbi echilibrul fragil din cadrul UE (https://presadeturism.ro/). In contextul în care aceste state membre ale UE au anunțat deja măsuri cu privire la salvarea turismului lor încă din luna aprilie a.c., iar grupul PPE cerea pe 14 aprilie a.c. o nouă “Strategie europeană în domeniul turismului”, prin Rezoluția referitoare la acțiunea UE de combatere a pandemiei de COVID-19 și a consecințelor acesteia (semnată în numele grupului PPE de Manfred Weber și Esteban González Ponce), UE propune la o lună distanță (13/05/2020) o serie de orientări pentru a asigura o redeschidere treptată și coordonată a serviciilor și a unităților turistice, de îndată ce situația sănătății va permite acest lucru.
In introducerea Comunicării Comisiei către Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor intitulat “Turism și transport în 2020 și ulterior” se precizează că “dacă vor fi gestionate în mod corect, în siguranță și în mod coordonat, lunile care vor veni ar putea oferi europenilor șansa de a beneficia de o perioadă de odihnă, de relaxare și de aer proaspăt atât de necesară, precum și de a se întâlni și a sta de vorbă cu prietenii și familia, în propriile lor state membre sau peste granițe”.
Prezenta Comunicare vine cu un pachet de măsuri, criterii, strategii, orientări şi recomandări în vederea relansării turismului european. Această Comunicare a Comisiei vine în aceeași zi în care Franța, prin ministrul Edouard Philippe, a detaliat Planul Turistic al guvernului pentru a ajuta părțile interesate din sectorul turismului să facă față consecințelor măsurilor de restricționare a mișcării și crizei de sănătate. Deși Franța a fost grea încercată de pandemia de COVID-19: 179.630 de cazuri de COVID-19 înregistrate și 27.532 de decese.
Anunțul lui Edouard Philippe este foarte clar: francezii vor putea pleca în vacanță în Franța în iulie și august (Ladepeche) și nu s-a referit la limita actuală existentă de 100 km pentru toate călătoriile.
Planul guvernului francez în favoarea sectorului turistic include un plan de investiții de 1,3 miliarde de euro. Aceasta deoarece turismul reprezintă 2 milioane de locuri de muncă directe și indirecte în Franța, asigurând 7% din produsul intern brut francez. Franța a înregistrat în 2019 un număr de 90 de milioane de turiști străini și vrea ca în acest an să atingă cifra de 100 de milioane. Ca atare, restaurantele ar putea fi redeschise pe 2 iunie. Deja firmele din turism pot accepta din acest weekend (16-17 mai 2020) tichetele de restaurant cu un plafon de 38 de EUR. Mai mult decât atât, Edouard Philippe afirma că „Turismul se confruntă cu cel mai rău test al istoriei sale moderne, în timp ce este o bijuterie a economiei franceze” (Ladepeche).
In acest sens guvernul a elaborat un plan fără precedent, care se ridică la 18 miliarde de euro pentru finanțele publice, luând în considerare munca pe timp scurt, diverse împrumuturi și transferul de taxe și numerar. Ajutoarele efective se referă la Fondul de solidaritate care este deschis până la sfârșitul anului pentru companiile cu până la 20 de angajați și o cifră de afaceri de 2 milioane de EUR, la un sezon de împrumut garantat de stat cu un plafon maxim atins la nivelul cifrei de afaceri a celor mai bune trei luni ale anului precedent, la prelungirea la 12 luni de către bănci a termenelor de plată pentru firmele din sectorul turistic, la un credit de contribuție de 2 miliarde de EUR, la prelungirea șomajului parțial până în septembrie 2020, la anularea contribuțiilor angajatorilor din martie până în luna iunie a.c. și la creșterea pachetului BPI Franța pentru turism de la 250 de milioane EUR la 1 miliard de EUR. Ca atare, după o săptămână de ridicarea izolării în Franța și-au deschis ușile pentru public (în perioada 16-17 mai 2020) câteva puncte turistice din Midi-Pyrénées, Aude și Lot-et-Garona. De altfel, mai multe castele se redeschid, catedrala Auch, unele muzee (inclusiv muzeul Ingres-Bourdelle din Montauban), parcuri de animale, cum ar fi Reprezarium Larzac sau Pădurea fericită din Marmande sau spații naturale. De asemenea, accesul francezilor la păduri și la mai multe lacuri din munți este permis, spre încântarea celor care vor să-și petreacă weekendul în aer liber sau să pescuiască. Pe 21 mai sunt programate deschiderea altor muzee importante precum Soulages din Rodez, abația Fontfroide din Aude, Envol des Pionniers din Toulouse (zonă grav afectată de pandemie) şi muzeul Aeroscopia din Blagnac.
O analiză a măsurilor luate de Comisia Europeană pentru reluarea în siguranță a călătoriilor și repornirea turismului european relevă faptul că toate sunt orientări şi recomandări (spre exemplu, set de orientări şi recomandări pentru turiști, călători şi întreprinderi), care vor funcționa ca linii directoare şi că toate sunt preluate din măsurile deja luate de statele membre UE greu afectate de pandemia de COVID-19 din perspectiva industriei turistice (spre exemplu, voucherele de călătorie propuse de Italia, Polonia, Grecia, Croația), ceea ce conduce la ideea că statele naționale sunt responsabile de identificarea, fundamentarea şi aplicarea măsurilor de repornire a turismului. Statele dezvoltate au înțeles evidența cu mult înainte de ridicarea restricțiilor de izolare şi au acționat în consecință. De altfel, în Comunicare către Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor: Turism și transport în 2020 și ulterior, Comisia susține că statele membre ar trebui, pe baza specializării inteligente și a strategiilor teritoriale existente în cadrul politicii de coeziune, să elaboreze strategii de redresare a regiunilor cele mai afectate de criză, care să sprijine întreprinderile din turism și serviciile conexe să relanseze operațiunile printr-un acces mai bun la finanțare.
Desigur, ținând cont de importanța turismului pentru economia europeană, Comisia își dorește ca „lunile de vară să nu fie considerate pierdute pentru ecosistemul turistic dinamic al Europei, care acoperă o gamă variată de activități, cum ar fi călătoriile, transportul, cazarea, hrana, recreerea pe uscat sau pe apă, cultura sau natura” (communication-commission-tourism-transport-2020), considerând că „sezonul de vară le oferă europenilor șansa de a se bucura de o perioadă binemeritată de odihnă și de relaxare, de aer curat și de compania prietenilor și a familiei” (communication-commission-tourism-transport-2020).
Referitor la operatorii din turism, Comisia le propune (conform unei abordări coordonate) furnizarea de lichidității (în special IMM-urilor) prin intermediul măsurilor anunțate deja: programul SURE, Fondul european de investiții, Inițiativa pentru investiții, normele flexibile în materie de ajutoare de stat, precum şi utilizarea de vouchere. De asemenea, le recomandă să promoveze atracțiile turistice locale (informând cetățenii cu privire la oferta turistică locală) şi ale Europei ca destinație turistică sigură.
In vederea asigurării protecției sănătății și siguranței călătorilor, precum și a lucrătorilor din turism din toată Europa, Comisia propune un Ghid pentru reluarea progresivă a serviciilor de turism și pentru protocoalele sanitare din structurile de primire turistice, care conține principii pentru reluarea treptată, în condiții de siguranță, a activităților turistice şi Ghidul UE pentru protocoalele sanitare din structurile de primire turistice. In respectivul Ghid precizându-se faptul că „Statele membre sunt invitate să colaboreze îndeaproape cu părțile interesate în procesul de elaborare a măsurilor și protocoalelor de prevenire și control al infecțiilor și să se asigure că respectivele protocoale sunt adaptate și proporționale cu volumul și cu natura serviciilor furnizate de structurile de primire turistice. Statele membre ar trebui să aibă în vedere sprijinirea punerii în aplicare a măsurilor și protocoalelor menționate”.
In aceste condiții, Grecia, pentru care turismul şi industriile conexe generează aproximativ 30% din PIB, fiind considerat drept sectorul salvator al națiunii în timpul crizelor financiare, solicită Comisiei Europene măsuri pentru redeschiderea în siguranță a frontierelor externe, în speranța de redresare rapidă a turismului. Grecia propunându-şi deschiderea turismului la 1 iulie a.c., deoarece aproape o treime din proprietarii de hoteluri, operatorii de turism, restaurantele şi alte afaceri legate de turism stau sub spectrul amenințării falimentului (https://presadeturism.ro/).
Franța, Italia şi Spania deja au anunțat o abordare regională pentru relansarea turismului şi a economiilor lor naționale. Fundamentarea strategiilor lor de ieșire din izolare pe etichetarea fiecărei regiuni în funcție de stadiul luptei împotriva COVID-19 (etichetă verde pentru regiunile în care COVID-19 se află sub control şi etichetă roșie pentru regiunile care nu dețin încă sub control pandemia de COVID-19) a oferit o idee pentru salvarea sezonului turistic, prin deplasarea turiștilor într-o zonă verde sau între zone verzi (https://presadeturism.ro/).
Comisia Europeană este de acord cu grupul PPE confirmând că situația prezentă a turismului (şi nu numai a acestui sector, ci a ansamblului economiei) necesită un răspuns coordonat la nivel european, în vederea modelării redresării Europei, bazându-se însă pe măsurile luate de statele membre. Referitor la sectorul turistic, Comisia speră că prin utilizarea resurselor financiare și a investițiilor la nivel european, național, regional și local, Europa își va menține poziția deținută anul trecut de favorită a destinațiilor turistice ale lumii în ceea ce privește valoarea, calitatea, durabilitatea și inovarea. De altfel, Comisia precizează în Comunicare: Turism și transport în 2020 că, dacă circumstanțele sanitare o vor permite, va organiza o convenție europeană în domeniul turismului pentru a discuta cu toate părțile interesate despre construirea unui ecosistem european de turism durabil, digital şi inovator.
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top