Scarlat I
Alegerile prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul anului acesta în Statele Unite ale Americii au potențialul real de a fi cele mai importante din ultimele decenii, nu doar la nivelul continentului american, ci la nivel mondial.
Donald Trump, dacă va trece peste toate obstacolele legale cu care se confruntă în prezent, are șanse reale de a reveni la Casa Albă.
Deși este aproape imposibil de prezis ce ar reprezenta o astfel de alegere deoarece fostul mandat al acestuia a fost caracterizat de imprevizibilitate și instabilitate, caracteristici ce nu sunt de dorit atât intern cât și internațional, există totuși un ghid ”parțial”. Dacă în primul mandat nu a putut să ducă la capăt multe dintre proiectele dorite, un nou mandat ar permite acestuia să definitiveze o bună parte dintre ele.
Ne putem aștepta la un nou război comercial atât cu China cât și cu Uniunea Europeană. În ce privește UE măsurile protecționiste stabilite de Inflation Reduction Act (adoptată de Joe Biden), o să reprezinte doar o mică parte din conflictul economic dintre cele două entități, creșterea taxelor și accizelor la care sunt supuse bunurile și produsele europene care sunt exportate în America, împreună cu întărirea Acordului comercial USMCA (United Stated-Mexic-Canada) aproape că vor elimina de pe piața americană produsele europene. Agenda sa ”America First”, deja bine-cunoscută urmează să devină un pilon principal al politicii economice americane sub conducerea lui Donald Trump. Ideea de a construi un ”zid de apărare” construit din creșterea cu 10% a taxelor impuse bunurilor importate ar afecta nu doar economiile europene, ci chiar și cele din Asia, cum ar fi China sau Japonia, iar dacă aceasta va fi aplicată și Canadei și Mexicului, efectele ar putea fi dezastroase pentru economia americană, Mexicul devenind cel mai important partener economic al Statelor Unite.
În ce privește China, cel mai probabil se va incerca o decuplare a celor două economii, prin crearea de noi bariere economice dar și impunerea de restricții în ce privește schimbul tehnologic, atât de necesar economiei chinezești.
Emigrația va fi alt domeniu care va fi puternic influențat. ”Marele Zid American”, dintre America și Mexic este proiectul imaginat și promis chiar de Donald Trump, existând chiar posibilitatea de a înceta acordarea cetățeniei americane copiilor născuți pe teritoriul american dacă părinții acestora sunt emigranți, fapt ce ar genera nenumărate probleme legale[1].
În ce privește politica internațională, diplomația de care a dat dovadă Donald Trump (atât pe perioada primului mandat cât și în urma recentelor declarații lansate de către acesta) poate fi considerată ca fiind ”imatură”, sau cum a afirmat fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, ”analfabet din punct de vedere strategic”[2]. Retragerea din Acordul Nuclear Iranian, retragerea forțelor americane din Siria sau din Europa, retragerea din cadrul Acordurilor de la Paris etc. au demonstrat nu atât incapacitatea lui Donald Trump de a respecta acordurile semnate, ci chiar dorința acestuia de a nu fi implicat în nici un tip de acord sau act care îl pot obliga să acționeze.
Ultimele declarații legate de retragerea Statelor Unite din NATO dar și de afirmația conform căreia ar încuraja Rusia să facă ”ce dracului vrea” oricărei țări NATO care nu acordă minim 2% din PIB forțelor armate, așa cum este cerut de către regulamentul NATO, nu face decât să dovedească incapacitatea acestuia de a înțelege cele mai elementare reguli care domină relațiile internaționale, iar concepte precum sferă de influență sau rolul și importanța aliaților internaționali, fiind cu mult peste capacitatea intelectuală a lui Trump.
Un al doilea mandat Donald Trump poate avea efecte devastatoare la nivel mondial, afectând nu doar continentul american, ci și pe cel european sau asiatic, potențialul conflict dintre China și Taiwan devenind din ce în ce mai real dacă Statele Unite adoptă o politică de ignoranță în ce privește relațiile internaționale.
[1] If Trump Wins in 2024, Expect Tariffs, Decoupling From China – Bloomberg (archive.is)
[2] Donald Trump’s Nato comments condemned as ‘strategically illiterate’ (thetimes.co.uk)