Manoela Popescu
La doi ani de la invadarea Ucrainei, situația nu este atât de critică pentru Kiev precum se credea în 2022. Deși majoritatea analiștilor americani contau pe o cădere rapidă a Kievului, astăzi, situația este mai bună decât pare, chiar dacă climatul general este pesimist. Niciuna dintre părți nu este capabilă să-și afirme superioritatea. Cu toate că președintele Rusiei, într-un interviu cu prezentatorul de televiziune, Tucker Carlson, difuzat pe 8 februarie 24, s-a arătat încrezător, prezentându-se ca fiind un lider rezonabil și experimentat. La sfârșitul unui monolog de aproape jumătate de oră navigând între dinastia Ryurikid (care a condus Rusia din secolul al IX-lea până în secolul al XVI-lea), invaziile lui Genghis Han și invazia coridorului Danzig, președintele Rusiei a formulat o concluzie afirmată de o sută de ori: „Ucraina este un stat artificial”. În mod evident, o altă concluzie susținută de Vladimir Putin a fost că „Nu noi am început acest război (…). Ne apărăm, ne apărăm compatrioții, patria noastră, viitorul nostru” și a parcurs astfel toată lista de argumente în acest sens: de la presupusele promisiuni de neextindere a NATO la Est până la „lovitura de stat” de la Maidan din 2014 (https://www.lemonde.fr).
Cu toate acestea, rușii nu sunt într-o poziție mai bună decât erau ucrainenii în urmă cu un an. În plus, rușii au pierdut bătălia navală, ceea ce este foarte important. Utilizarea dronelor marine de către armata ucraineană a distrus practic dominația rusă asupra Mării Negre În plus, în cele din urmă, Ucraina a obținut angajamente puternice din partea Europei și chiar a Statelor Unite (deși ajutorul a fost întrerupt, el se va relua luna viitoare). Situația din Ucraina este, așadar, departe de a fi disperată. Însă, luând în calcul dimensiunea tehnologică a acestui război, este dificil de spus care va fi rezultatul. Cu certitudine acest război este unul de uzură, iar relaxarea nu este permisă nici uneia dintre combatante, dacă își doresc victoria. Se pare că acest război este analog războiul din Coreea dintre blocul chino-sovietic și Occident din 1952. Rușii ar putea să nu reușească să demonteze Ucraina ca stat viabil, la fel cum Coreea de Nord nu a reușit să spargă Coreea de Sud. Desigur, asta ar însemna o victorie pentru Occident (https://www.lesechos.fr).
Ideea este că trebuie doar să decidem (UE) dacă vom furniza Ucrainei rachete de apărare prin aplicarea de sancțiuni mai eficiente împotriva Rusiei. Slăbiciunile UE sunt mai mult politice decât militare subliniază grupul PPE. În acest context, grupul PPE susține că războiul din Ucraina este războiul existențial al Europei și că ar trebui să-l combatem ca atare. Întrebarea venită din partea grupului PPE, la momentul în care marcăm doi ani de când Rusia a lansat o invazie la scară largă împotriva statului ucrainean, este dacă UE face suficient pentru a câștiga acest război? Credința grupului PPE este că trebuie să facem mai mult, cu referire atât la creșterea asistenței pe toate planurile pentru Kiev, dar și la pregătirea unui plan pentru victoria Ucrainei. Grupul PPE este de părere că, în timp ce asistența mondială a ajutat până acum Ucraina să nu piardă războiul, este nevoie de mai mult pentru a o ajuta să îl câștige. Conform grupului PPE, deși, în ultimii doi ani, UE a dat dovadă de un sprijin și de o unitate fără precedent, anul trecut a cheltuit doar 0,1% din PIB-ul său total pentru asistența militară acordată Ucrainei. Cu toate acestea, economiile combinate ale UE și SUA sunt de 25 de ori mai mari, în termeni de PIB, decât economia rusă. Se pare că anul trecut, potrivit datelor oficiale, Rusia a cheltuit peste 100 de miliarde de EUR pentru operațiuni militare. Partea ucraineană, cu toată asistența, a cheltuit doar 80 de miliarde de EUR. Credința grupului PPE este că UE nu a reușit să mobilizeze resursele financiare și asistența pentru Ucraina la nivelul necesar pentru victorie, iar unul dintre motive este faptul că sprijinul militar este acordat în mod individual și voluntar de către statele membre UE. Ca atare, grupul PPE apreciază că UE trebuie să facă mai mult și să acționeze împreună. În acest sens, grupul PPE subliniază că deciziile individuale ale statelor membre ale UE ar trebui să fie înlocuite de voința politică colectivă și de un plan real al UE pentru victoria Ucrainei, care să acopere toate nevoile acesteia, nu doar muniția. În plus, „planul ar trebui să includă un angajament din partea fiecărui stat membru de a oferi asistență militară Ucrainei echivalentă cu 0,25% din PIB – acest lucru ar fi suficient pentru ca Ucraina să învingă” (https://www.eppgroup.eu).
Grupul PPE nu a ezitat niciodată să apere suveranitatea statului ucrainean și să sprijine aspirațiile sale democratice și euroatlantice legitime. Să ne amintim că grupul PPE, chiar și înainte de 2022, a făcut presiuni pentru decizii luate la nivel european, cum ar fi oprirea Nord Stream, impunerea unui embargo asupra livrărilor de gaze și petrol din Rusia și impunerea de sancțiuni asupra armelor produse în Rusia. În prezent, adoptarea Facilității pentru Ucraina (un pachet de asistență de 50 de miliarde de EUR) a fost cea mai recentă realizare a eforturile grupului PPE. Din perspectiva grupului PPE, momentele critice cer decizii îndrăznețe și nu lasă loc de ezitare. Deși aderarea Ucrainei la UE și la NATO nu era credibilă pentru mulți, deciziile recente de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina și de a avea în vedere aderarea acesteia la NATO sunt o dovadă contrarie. În acest context, credința grupului PPE este că, „la 10 ani de la începutul invaziei rusești și la doi ani de la asaltul militar deschis al acesteia, ne aflăm într-un punct de cotitură”. De aceea, așa cum subliniază grupul PPE, consensul democratic larg trebuie menținut în ceea ce privește sprijinul militar, financiar și politic. Iar faptul că UE are nevoie de Ucraina și nu doar Ucraina de UE, că atât UE, cât și în NATO, vor deveni mai puternice, inclusiv pentru a umple golul din nivelul de securitate al UE, face ca acest consens să fie privit cu o mai mare deschidere. Din această perspectivă, în opinia grupului PPE, singura „modalitate de a obține securitatea pe termen lung a întregului continent european este să investim acum în victoria Ucrainei”. În plus, grupul PPE consideră că nu doar Ucraina duce un război, ce-i drept pe câmpul de bătălie, ci și UE, pe câmpul geopoliticii și al democrației, un război hibrid. Grupul PPE avertizează că „Pe măsură ce intrăm în al treilea an de război deschis în Europa, ne așteaptă vremuri foarte dificile. Trebuie să înțelegem cu toții că timpul pentru automulțumire a trecut. Singura modalitate de a obține securitatea pe termen lung a întregului continent european este să investim acum în victoria Ucrainei”. Aceasta deoarece, afirmă grupul PPE „luptăm cu toții într-un război existențial și trebuie să facem mai mult dacă vrem să păstrăm libertatea de care ne-am bucurat până acum” (https://www.eppgroup.eu).
La acest moment de răscruce, deputații europeni sunt așteptați să aprobe finanțarea pe termen lung a Ucrainei, platforma STEP și schimbările majore asociate bugetului multianual al UE. Revizuirea bugetului pe termen lung a UE (Cadrul Financiar Multianual (CFM)) include Facilitatea pentru Ucraina de 50 de miliarde EUR și Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), care își propune să sprijine competitivitatea și rezistența UE în sectoarele strategice. De asemenea, consolidează bugetul UE pentru a aborda migrația și provocările externe, precum și pregătirea pentru criză și flexibilitatea bugetară a UE. În plus, în conformitate cu solicitările Parlamentului European, revizuirea introduce un mecanism de abordare a costurilor în creștere ale rambursării planului de redresare NextGenerationEU într-un context de creștere a ratelor dobânzilor. Marți, 27 februarie, PE a dezbătut și a votat textele corespunzătoare convenite recent cu statele membre UE (https://www.europarl.europa.eu). Susținerea Ucrainei din partea UE și a SUA se dorește a bloca definitiv Rusia, astfel încât să înceapă reconstrucția, care se așteaptă să depășească 150 de miliarde de dolari.
Însă astăzi, după doi ani de pierderi umane masive, impact economic negativ, sancțiuni materiale și diplomatice, haos, distrugeri de vieți și bunuri materiale, rezultatul conflictului rămâne incert, deoarece Ucraina suferă din cauza scăderii sprijinului american și a întârzierilor în livrările de arme și muniții. De altfel, chiar președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a recunoscut, înainte de împlinirea celor doi ani de război, că armata ucraineană, lipsită de muniție și ajutoare occidentale, se confruntă cu o situație „extrem de dificilă”. Contraofensiva ucraineană lansată în iunie anul trecut s-a lovit de un zid de oțel creat de tranșee și câmpuri de mine puse la o adâncime de până la 30 de kilometri. Nici Moscova, nici Kievul nu par azi să străbată clar linia de apărare adversă, dar armata rusă progresează încetul cu încetul, în ciuda pierderilor. Pe de altă parte, Ucraina a câștigat bătălia de la Marea Neagră, iar cerul ucrainean este aproape gol de avioane (https://www.lesechos.fr). Clar, sprijinul UE pentru Ucraina este existențial. Cu atât mai mult, votul din Parlamentul European cu privire la finanțarea pe termen lung a Ucrainei este mai important. Se poate spune că ajutorul UE pentru Ucraina se înscrie în noua paradigmă a globalizării, respectiv o apărare globală. Reconectarea cu „apărarea globală” înseamnă protejarea unui proiect care unește și pentru care europeni trebuie să fie pregătiți colectiv să se angajeze. Însă, în această societate uneori prea hedonistă sau individualistă, apărarea globală trebuie și să întărească coeziunea socială. Astfel, cetățeanul, beneficiar al politicilor publice, ar fi primul actor în politica de apărare care permite manifestare tuturor celorlalți actori socio-economici.