Grupul PPE: un vot pentru agricultori și împotriva legii privind restaurarea naturii

Manoela Popescu

Marți, 27 februarie, Parlamentul European a adoptat definitiv în ședință plenară legea privind refacerea naturii, unul dintre pilonii Pactului Verde European. Raportul, rezultat al unui acord cu Consiliul UE, a fost adoptat în mod neașteptat cu o majoritate destul de confortabilă (329 de voturi pentru, 275 împotrivă și 24 abțineri), în ciuda opoziției acerbe din partea dreptei și a organizațiilor agricole. Astfel, a fost adoptată o legislație menită să stopeze declinul biodiversității, care cere statelor membre să restabilească ecosistemele pe cale de dispariție. Acest text cheie al Pactului Verde European (Green Deal), aprobat cu aproximativ cincisprezece voturi, ratifică acordul încheiat în noiembrie de negociatorii Parlamentului European și ai statelor membre. Textul cere celor douăzeci și șapte să stabilească măsuri de restaurare până în 2030 pe 20% din terenurile și zonele marine ale Uniunii Europene (UE). Ca atare, fiecare stat trebuie să restaureze cel puțin 30% din aceste habitate în stare proastă până în 2030, în principal în zonele Natura 2000 (https://www.lemonde.fr).

Prezentată în 2022, legislația privind refacerea naturii cere implementarea unor măsuri care să promoveze reîntoarcerea biodiversității pe cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale statelor membre UE, până în 2030. De asemenea, necesită refacerea a cel puțin 30% din anumite habitate ( păduri, pajiști, zone umede, râuri, lacuri și albii de corali) la aceeași dată, apoi 60% până în 2040 și 90% până în 2050. În iulie 2023, în timpul votului asupra poziției sale privind legea refacerii naturii, Parlamentul European a salvat textul, în timp ce fermierii își manifestau deja nemulțumirea în fața incintei de la Strasbourg (https://www.touteleurope.eu).

De ce a fost pusă pe masă o astfel de lege? Deoarece peste 80% din habitatele europene sunt în stare proastă. La 22 iunie 2022, Comisia a propus un Act privind restaurarea naturii pentru a contribui la refacerea pe termen lung a naturii deteriorate în zonele terestre și maritime ale UE, pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate și pentru a respecta angajamentele internaționale ale UE, în special Cadrul global de biodiversitate al Națiunilor Unite Kunming-Montreal. Potrivit Comisiei, noua lege va aduce beneficii economice semnificative, întrucât fiecare euro investit va avea ca rezultat cel puțin 8 euro profit. Conform noii legi, UE trebuie să pună în aplicare măsuri de restaurare pentru cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale UE până în 2030 și pentru toate ecosistemele până în 2050.

Acordul politic provizoriu dintre Parlament și Consiliu cu privire la Legea europeană a restaurării naturii, care a fost supus la vot final astăzi (27 februarie 2024), prevede, de asemenea, că țările UE trebuie să readucă în stare bună cel puțin 30% până în 2030 din zonele habitatului degradat acoperit de noul regulament, 60% până în 2040 și 90% până în 2050. În plus, noua lege stabilește obiective pentru anumiți indicatori de biodiversitate din sectorul agricol precum și pentru refacerea solurilor organice din turbării drenate utilizate pentru agricultură. Textul prevede anumite derogări pentru statele membre, precum și o frână de urgență pentru suspendarea temporară a obiectivelor pentru ecosistemele agricole în circumstanțe excepționale (https://www.europarl.europa.eu).

Dacă va fi adoptat definitiv de Consiliul UE, acest regulament va fi primul pe acest subiect în mai bine de 30 de ani. Potrivit ecologiștilor, Directiva privind habitatul, care stabilește măsuri pentru conservarea anumitor specii, „a fost adoptată în 1992, apoi nimic de atunci, deși lucrurile au evoluat foarte mult”. Regulamentul european stabilește în special obiectivul de a restabili cel puțin 20% din terenurile și mările UE până în 2030. Rezultatul pozitiv al acestei reglementări este o ușurare pentru adepții săi. În contextul în care, cu o zi înainte, grupul PPE, din care provine președinta Parlamentului European, Ursula von der Leyen, își chemase membrii să voteze împotriva acestui text.

În ciuda unor dezertări în rândurile sale, grupul PPE a votat așadar împotrivă, imitat de celelalte grupuri de dreapta și de extremă dreaptă, precum și de unii dintre liberalii de la Renew Europe. Aceasta deoarece grupul PPE este deosebit de preocupat de repercusiunile regulamentului asupra activității fermierilor, într-un moment în care aceștia din urmă demonstrează în toată Europa. Deși în concepția socialiștilor, textul legii privind natura „îi interesează foarte puțin pe fermieri”. Dacă toate forțele de stânga au votat în favoarea regulamentului, unii membri consideră că textul „nu este la înălțimea provocărilor” (https://www.touteleurope.eu).

Cu toate acestea, ecologiștii sunt mulțumiți, considerând data de 27 februarie 2024 o zi grozavă pentru natură. Parlamentul European, adoptând acordul de trilog privind Actul de restaurare a naturii, a răspuns astfel la apelurilor a milioane de cetățeni, întreprinderi, oameni de știință și ONG-uri din întreaga Europă. Din perspectiva verzilor, această lege reprezintă o oportunitate unică de a inversa tendința de scădere a biodiversității și de a construi un viitor mai durabil pentru toți. De asemenea, ecologiștii apreciază că Actul pentru restaurarea naturii reprezintă o oportunitate fără precedent de a restabili echilibrul ecologic în Europa. Acest proiect social este vital pentru a garanta un viitor mai sigur și mai sănătos pentru cetățenii europeni în fața provocărilor puse de urbanizarea rampantă, exploatarea resurselor naturale, agricultura intensivă și efectele schimbărilor climatice, cum ar fi inundațiile, secetele și incendiile. Mai ales că, pentru a atinge obiectivele generale ale Uniunii Europene, statele membre trebuie să restabilească 20% din pământul și mările UE până în 2030, toate ecosistemele urmând să fie restaurate până în 2050. Directorul Natagora, o asociație de protecție a mediului activă în Valonia și Bruxelles, Philippe Funcken, a declarat că “Acest vot este de o importanță crucială pentru viitorul naturii în Valonia și Bruxelles. Suntem ușurați. Deputații europeni au auzit vocea oamenilor de știință și a societății civile și ne-am pus pe calea acțiunii colective. pentru conservarea biodiversității” (https://www.natagora.be).

Proiectul legislativ, votat astăzi, a făcut obiectul unui acord la mijlocul lunii noiembrie între Parlamentul European și Consiliul UE. Un vot final în Parlament a fost pentru aprobarea sau nu a acestui acord. De obicei o formalitate, acest pas a fost subminat de PPE, cel mai mare grup politic din Parlament, care și-a anunțat intenția de a respinge legislația.

Grupul PPE din Parlamentul European a decis luni, 26 februarie 2024, să voteze împotriva legii privind restaurarea naturii în plenul de la Strasbourg, care a fost puternic revizuită în timpul negocierilor din toamna anului trecut. Motivația grupului PPE fiind aceea că există “îngrijorări serioase cu privire la Legea privind restaurarea naturii. Nu dorim noi și mai multe forme de birocrație și obligații de raportare pentru agricultori”. În plus, grupul PPE are temeri legate de faptul că “multe state membre vor folosi legea pentru a introduce birocrație și obligații de monitorizare și raportare de mare amploare pentru agricultori și silvicultori, susținând în același timp că UE le obligă să facă acest lucru”. Ca urmare, fermierii și silvicultorii afectați ar privi din nou cu resentimente spre Bruxelles, când, de fapt, birocrația și monitorizările dure aparțin guvernelor naționale respective. Singura bucurie a grupului PPE este “că textul juridic revizuit seamănă foarte puțin cu propunerea inițială a Comisiei”. Aceasta deoarece, potrivit grupului PPE, „propunerea Comisiei era motivată ideologic, practic nefezabilă și un dezastru pentru fermieri, proprietari de păduri, pescari și autorități locale. Ea amenința să încetinească dezvoltarea infrastructurii cheie și a energiei regenerabile”. Conform grupului PPE, deși textul revizuit este acum mai bun, „este mai bine să o luăm de la zero și să punem interesele agricultorilor pe primul loc” (https://www.eppgroup.eu).

În ciuda încercărilor de ultimă oră ale grupurilor de extremă dreapta și conservatoare, precum și a dezinformării răspândite de lobby-urile anti-natură de a sabota această lege, majoritatea membrilor Parlamentului European au rămas hotărâți să promoveze conservarea naturii. Însă, cu toate acestea, victoria nu este încă definitivă. Faza finală a procesului implică acum aprobarea oficială a acordului de către statele membre, așteptată în martie sau aprilie anul acesta. De aceea, Natagora solicită acum statelor membre să confirme acest vot și să adopte această lege esențială pentru a promova restaurarea naturii în Europa.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top