Manoela Popescu
La data de 4 februarie, în fiecare an, ne concentrăm atenția globală asupra cancerului cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului. Deși tratamentele continuă să se îmbunătățească, numărul pacienților cu cancer continuă să crească, iar cancerul rămâne principala cauză de deces în Belgia și Franța, spre exemplu. Prin urmare, să nu facem nimic nu este o opțiune, deoarece povara cancerului continuă să crească, așa cum avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului, 4 februarie. În 2022, această boală necruțătoare a ucis 9,7 milioane de oameni și a afectat 20 de milioane de persoane noi în întreaga lume. Aproximativ unul din cinci oameni dezvoltă cancer în timpul vieții. În Franța, rămâne principala cauză de mortalitate prematură în rândul bărbaților și a doua în rândul femeilor, cu un total de 157.400 de decese în 2018 (https://www.lemonde.fr).
Cancerul are consecințe catastrofale asupra sănătății și bunăstării indivizilor și, de asemenea, reprezintă o provocare semnificativă pentru familii și societăți în general. Cancerul poate apărea la orice vârstă, dar riscul crește brusc odată cu îmbătrânirea din cauza modificărilor celulare, moleculare și fiziologice legate de vârstă, în special acumulării de mutații ADN favorabile acestei boli. În același timp, cancerul are un cost economic semnificativ pentru sistemul de sănătate, precum și pentru economie, în general, prin productivitatea redusă pe piața muncii, deoarece provoacă moartea prematură a persoanelor care sunt încă în anii cei mai productivi. Iar acest lucru împiedică în mod semnificativ dezvoltarea durabilă. De aceea, pharma.be, asociația umbrelă a aproximativ 130 de companii farmaceutice inovatoare active în Belgia, solicită să se lucreze urgent la un nou plan integrat de combatere a cancerului pentru Belgia.
Vestea bună este că majoritatea factorilor de risc de cancer sunt modificabili, fiecare dintre noi își poate schimba stilul de viață pentru a reduce riscul de a dezvolta boala. Mai mult, s-a demonstrat că până la 50% dintre tipurile de cancer pot fi prevenite. Pentru a face acest lucru, oamenii trebuie să adopte comportamente eficiente în prevenirea cancerului: fără consum de tutun, aport redus de alimente procesate bogate în calorii, porții zilnice crescute de fructe și legume, activitate fizică regulată. În plus, cercetările și statisticile medicale arată că această boală poate fi adesea vindecată complet dacă este detectată și tratată din timp. Deși majoritatea tipurilor de cancer sunt asimptomatice în stadiile incipiente ale bolii, unele teste de diagnostic (tehnici de screening) sunt suficient de sensibile pentru a detecta prezența cancerului chiar și atunci când acesta este invizibil. Acest lucru ajută la reducerea sarcinii depistării tardive a bolii și poate promova succesul tratamentului. Unele dintre cele mai comune și eficiente tipuri de teste de screening includ mamografia, colonoscopia și frotiul Papanicolau (test Papanicolaou), utilizate pentru a detecta cancerul de sân, cancerul colorectal și, respectiv, cancerul de col uterin. De Ziua Mondială a Cancerului 2024, să reținem întotdeauna că ne putem schimba pur și simplu stilul de viață, ne putem informa cu privire la screening și ne putem sprijini reciproc pentru a lupta împotriva cancerului și a crea un viitor mai sănătos pentru toți (https://www.emro.who.int).
Astfel, fața bolii se schimbă. Pentru pacienți, aceste noi perspective aduc o speranță reală pentru viață: incurabilitatea adesea asociată cu cancerul face loc posibilității de cronicizare, sau chiar de vindecare. Mai ales că, pe 23 ianuarie 2023, Comisia Europeană a lansat Inițiativa europeană de imagistică a cancerului, care își propunea să exploateze mai bine soluțiile inovatoare bazate pe date pentru tratamentul și îngrijirea cancerului. Inițiativa europeană de imagistică a cancerului dorea să ajute furnizorii de asistență medicală, institutele de cercetare și inovatorii să utilizeze soluții mai inovatoare bazate pe date pentru tratamentul și gestionarea cancerului. Cu alte cuvinte, Inițiativa, o acțiune emblematică a Planului european de combatere a cancerului, își propunea să creeze o infrastructură digitală care să conecteze resursele de imagistică oncologică și bazele de date din UE, asigurând în același timp conformitatea cu standarde etice înalte, încredere, securitate și protecție a datelor cu caracter personal. De asemenea, Inițiativa conecta inițiativele europene și naționale, rețelele de spitale, precum și arhivele de cercetare care conțin imagini și alte date relevante de sănătate.
Ca atare, inovația tehnologică, combinată cu protecția datelor, poate crea un cadru de încredere pentru cercetători, inovatori, medici și pacienți. Noua inițiativă europeană de imagistică a cancerului a permis cercetătorilor să acceseze mai eficient mai multe date de înaltă calitate pentru a studia boala și pentru a progresa în ceea ce privește înțelegerea acesteia. Astfel că, inovatorii vor putea dezvolta și testa soluții bazate pe date pentru îngrijirea cancerului. Dezvoltarea mai ușoară a soluțiilor bazate pe date va permite medicilor să obțină o mai mare acuratețe și viteză în deciziile clinice, diagnostice, tratamente și medicina predictivă în beneficiul pacienților cu cancer. De asemenea, va promova altruismul datelor din partea cetățenilor, care ar putea accepta sau autoriza în mod voluntar furnizarea datelor pe care le generează, pentru a îmbogăți seturile de date de sănătate. În acest fel, infrastructura transfrontalieră, interoperabilă și sigură de păstrare a confidențialității va accelera inovația în cercetarea medicală. Astfel, spre exemplu, va fi posibil să se antreneze noi tehnologii care folosesc inteligența artificială (AI) pe un set de date mare, standardizat, care este pe deplin în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR). Acest lucru va accelera dezvoltarea instrumentelor inovatoare, care vor face posibilă diagnosticarea mai rapidă a cancerelor și va asigura o îngrijire personalizată de mai bună calitate (https://france.representation.ec.europa.eu).
Este cu atât mai important să se lucreze la un plan integrat de combatere a cancerului cu cât OMS prezice peste 35 de milioane de cazuri noi în 2050, o creștere de 77%. Un boom care „reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și schimbările expunerii oamenilor la factorii de risc”, dintre care principalii rămân tutunul, alcoolul și obezitatea, și cu poluarea atmosferică (https://www.lemonde.fr). Cancerul ucide aproximativ 9 milioane de oameni pe an în întreaga lume. Numai în Uniunea Europeană, 1,3 milioane de oameni mor de cancer în fiecare an și sunt diagnosticate 3,5 milioane de cazuri noi. Deși sănătatea continuă să fie în primul rând responsabilitatea statelor membre, Uniunea Europeană poate și trebuie să joace un rol important în combaterea cancerului. Aceasta deoarece cancerul nu este doar o problemă națională, ci transfrontalieră. Prin urmare, soluția nu este de găsit nici la nivel național. De asemenea, sub conducerea grupului PPE, Parlamentul European a înființat o comisie specială responsabilă cu determinarea ce poate face Europa pentru a-i ajuta pe europeni să lupte împotriva cancerului și să învingă acest flagel. Iar cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Cancerului, președintele grupului PPE, Manfred Weber, a scris ”pentru a eradica complet cancerul, este urgent să facem mai mult, în special în ceea ce privește anumiți factori care nu sunt încă suficient vizați”. Pentru președintele grupului PPE „cancerul este un asasin tăcut, înșelător, care nu cruță nicio familie și continuă să omoare milioane de oameni în fiecare an”. De aceea, subliniază președintele grupului PPE „pe măsură ce sărbătorim Ziua Mondială împotriva Cancerului, este esențial să ne amintim această realitate: 40% dintre europeni vor suferi de această boală pe parcursul vieții, iar cancerul rămâne a doua cauză de deces în UE, după bolile cardiovasculare”.
Tema Zilei Mondiale împotriva Cancerului 2022–2024 este „Pentru o îngrijire mai corectă”. Ultimul an al campaniei își propune să atragă atenția la un nivel superior, astfel încât să determine implicarea liderilor pentru un plan și o strategie adecvată de luptă împotriva cancerului. Activitatea comisiei speciale la nivelul UE pentru cancer se concentrează pe patru domenii principale: prevenire, diagnosticare precoce, tratament și îngrijire. Aceste zone constituie abordarea strategică a Uniunii pentru combaterea cancerului. În acest sens, încă din 2020, grupul PPE a sprijinit ferm abordarea care vizează integrarea problemelor de sănătate în toate politicile și dorește să integreze aspectele de sănătate în mod transversal în toate politicile relevante, cum ar fi cele referitoare la agricultură, transporturi, comerțul internațional, cercetare, mediu și climă. Din perspectiva grupului PPE, cadrul financiar multianual (CFM) 2020-2027 ar trebui să se concentreze mai mult pe sănătate, care ar trebui să aibă prioritate în toate liniile bugetare asociate, de la fondurile structurale la FSE și cercetare. Grupul PPE a salutat la momentul respectiv propunerea de a crea programul „UE pentru sănătate” și a sprijinit întotdeauna un program de sănătate mai bine finanțat, independent, robust și ambițios, cu capacitatea de a aborda orice pandemie și amenințări viitoare pentru sănătate. În concepția grupului PPE programul trebuie să abordeze, de asemenea, provocările îmbătrânirii populației, prevenirea bolilor, să încurajeze un stil de viață într-un mediu sănătos și non-toxic, să pregătească sistemele europene de sănătate pentru tehnologiile emergente și să ofere educație pentru sănătate. Mai mult, grupul PPE îndemna Comisia să acorde o prioritate mai mare asistenței medicale în cadrul politicii de coeziune, deoarece sunt necesare investiții pentru a asigura accesul echitabil la toate unitățile de asistență medicală din Europa, în general (https://www.eppgroup.eu).
Grupul PPE a solicitat crearea unui fond european menit să ajute statele membre să-și consolideze infrastructurile spitalicești și sistemele de sănătate, în vederea garantării celor mai înalte standarde în îngrijirea sănătății, tratamente, cercetare în științele sănătății și inovare.
De asemenea, potrivit grupului PPE, cercetarea în domeniul sănătății (de la cercetarea fundamentală la cea translațională) este esențială pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor, mai ales a cancerului. Cu toate acestea, cercetarea în domeniul sănătății în Europa este foarte fragmentată. De aceea, grupul PPE a sprijinit crearea unei rețele de sănătate universitare europene, ca parte a unui plan european pentru sănătatea globală, cu cel puțin un centru spitalicesc (universitar) per stat membru, care ar servi drept centru național de diseminare pentru cercetarea medicală europeană de ultimă oră și antrenament. Această rețea este fundamentală pentru remedierea fragmentării cercetării în domeniul sănătății în Europa prin promovarea unor sinergii mai mari și a cooperării în cercetare la nivelul statelor membre și prin îmbunătățirea utilizării partajate a resurselor tehnologice și a infrastructurii de către comunitatea cercetării biomedicale (https://www.eppgroup.eu).
Cu toate că președinția belgiană a Consiliului UE în 2024 vine într-un moment crucial pentru nava europeană, anul 2024 fiind marcat atât de președinția noastră rotativă, cât și de sfârșitul mandatului Comisiei von der Leyen și de alegerile europene, contextul politic bogat oferă oportunitatea perfectă de a menține sănătatea ca prioritate europeană pe tot parcursul perioadei 2024-2029. Astfel, sub sloganul său „O Europă care îi pasă, pregătește și protejează”, Belgia va colabora cu statele membre, Parlamentul European și Comisia Europeană pentru a dezvolta propuneri de politici care vizează consolidarea Uniunii Europene a Sănătății și protejarea bunăstării. De asemenea, EuroHealthNet și-a lansat prioritățile pentru Uniunea Europeană (UE) care vizează îmbunătățirea echității în sănătate și a bunăstării în Europa până în 2030, acționând asupra factorilor determinanți ai sănătății: condițiile de bază în care oamenii se nasc, cresc, trăiesc, învață, muncesc și vârstă. Prioritățile propuse promovează obiectivele tratatelor UE de promovare a păcii și a valorilor europene, și anume demnitatea umană, libertatea, egalitatea și solidaritatea, precum și bunăstarea popoarelor acesteia. Obiectivul UE de a proteja sănătatea în toate politicile UE (Art. 168 TFUE) oferă temeiul juridic pentru UE și statele sale membre pentru a accelera acțiunile politice în favoarea echității în sănătate, în special în domeniile considerate în mod tradițional „în afara domeniului de aplicare al politica de sănătate”, precum ocuparea forței de muncă, educația, mediul, agricultura, comerțul sau economia.
Toate aceste eforturi de combatere a cancerului se văd, deși este nevoie de mai mult pentru viitor. Cert este că am intrat într-o nouă eră în lupta împotriva bolii secolului.