Scarlat I
2024 va fi anul în care cu cele mai multe alegeri electorale, la nivel mondial. Aproximativ jumătate din populația globului va avea ocazia să-și aleagă reprezentanții, iar consecințele acestor alegeri urmând să fie resimțite pentru următorii ani.
Una dintre alegerile deja terminate au avut loc în Taiwan, unde William Lai (Președintele Partidului Democrat Progresist) a câștigat cu 40% din totalul voturilor exprimate, fiind urmat de Hou Yu-ih, reprezentantul Kuomintang-ului. Aceste alegeri deși nu au surprins opinia internațională au fost urmărite cu interes, deoarece puteau trasa o nouă politică internațională a Taiwanului mult mai apropiată de China sau chiar o posibilă unificare cu gigantul asiatic. Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat, Hou Yu-Ih, pierzând alegerile prezidențiale, iar noul Președinte fiind adeptul păstrării autonomiei față de China. În ciuda amenințărilor sosite de la Beijing, poporul taiwanez a ales în continuare calea democrației și a autonomiei (independența fiind încă un subiect aproape imposibil de abordat).
Pe lângă alegerile din Taiwan urmează să aibă loc la începutul lui februarie alegeri generale în Pakistan, alegerile prezidențiale urmând să aibă loc cel mai târziu în luna martie. Importanța alegerilor din Pakistan este dată de recentele conflicte dintre acest stat și Afganistan, India sau Iran, precum și de influența mare pe care junta militară o are, aceasta deseori jucând un rol de broker, între partidele politice, deseori având un rol prea activ în alegerea guvernanților de la Islamabad[1]. Deși la prima vedere pare o situație stabilă cel puțin din punct al alegerilor democratice, situația este total diferită, mai mulți politicieni de prim rang ai țării având probleme cu legea. Situația economică nefavorabilă în care se află statul pakistanez și gradul ridicat de nemulțumire socială, face ca aceste alegeri să fie privite cu un interes ridicat de către toți vecinii săi, în special India și China.
Indonezia se află la popul opus din punct de vedere financiar și al stabilității politice, Președintele actual Joko Widodo, având o rată a popularității de aproape 80%, fiind considerată persoana responsabilă cu incredibila creștere economică (PIB-ul Indoneziei a crescut cu aproape 43% în perioada în care acesta a fost Președinte) modelul economic adoptat fiind chiar denumit ”Jokowinomics”.
India, unul dintre cele mai importante state de pe listă, va avea alegeri în aprilie-mai 2024 iar actualul premier Narendra Modi și Partidul Bharatiya Janata sunt acreditați cu cele mai mari șanse de câștig, acestea fiind al treilea termen consecutiv ptr actualul premier[2].
Statele Unite ale Americii urmează să organizeze alegeri prezidențiale în noiembrie 2024, iar acestea fiind de departe cele mai importante alegeri la nivel internațional. Candidații ambelor partide vor fi cel mai probabil tot cei din 2021, adică Donald Trump din partea partidului Republican și Joe Biden din partea Partidului Democratic. Acestea de asemenea se anunță a fi cele mai dezbătute alegeri, electoratul american fiind mai separat ca niciodată, iar diferența dintre câștigător și pierzător poate fi dată de doar câteva mii de voturi. În mod asemănător, politicile aplicate de cei doi candidați se anunță aproape diametral opuse. O victorie a lui Joe Biden, va reprezenta o continuare a politicii duse în ultimii 4 ani, politica americană având astfel o urmă de consecvență, chiar dacă în Camera Reprezentanților republicanii au majoritatea și în Senat aceasta este deținută de democratici. În această situație, cel mai probabil, blocajele legislative vor continua, exact ca în prezent, dar cel puțin la nivelul relațiilor internaționale va exista o anumită predictibilitate, extrem de necesară. În caz în care Donald Trump se va întoarce ca Președinte, situația puțin haotică existentă pe perioada precedentului său mandat, va reveni. Un președinte american care de mai multe ori a dovedit tendințe aproape protecționiste și în același timp aproape imprevizibil pe scena internațională, va însemna că Uniunea Europeană nu va putea pune bază în deciziile acestuia. Donald Trump a amenințat și în trecut că dorește să retragă Statele Unite din NATO[3], dar un asemenea gest ar arunca în aer aproape tot ce înseamnă politică externă comună, având posibilitatea să acționeze agent destabilizator, nu doar în Europa ci și în Asia, unde Taiwanul continuă să fie amenințat de China. Situația în politica americană poate fi considerată ca fiind extrem de volatilă, diferențele dintre cei doi candidați precum și dintre alegătorii fiecăruia dintre aceștia fiind mai mare ca niciodată, ambele părți fiind gata să se acuze reciproc în momentul anunțării rezultatelor finale. Dacă nu va exista o diferență clară și predictibilă înaintea prezentării rezultatelor, cel mai probabil, scenele din 2021 când susținători republicani au intrat cu forța în clădirea Capitolului[4] putând fi repetate, indiferent de cine va câștiga.
Acestea nu sunt singurele alegeri la nivel mondial, peste 64 de state, pe lângă Uniunea Europeană urmând să susțină acest proces democratic. Mai există state importante la nivel mondial, cum ar fi Rusia sau Iranul, dar în aceste cazuri, este foarte improbabil să existe șanse reale de fi ales un nou lider sau să fie schimbat ceva demn de remarcat.
Anul 2024 va fi un an marcat de alegeri, state importante, influente la nivel mondial vor putea să-și continue calea aleasă sau să abordeze o nouă cale, iar posibilele schimbări viitoare să afecteze economia mondială.
[1] Pakistan election 2024: Nawaz Sharif and Imran Khan reverse roles – BBC News
[2] BJP win in India’s 2024 general election ‘almost an inevitability’ | Narendra Modi | The Guardian
[3] Trump reportedly open to pulling U.S. out of NATO (ny1.com)
[4] January 6 insurrection at the US Capitol: Full coverage of events | CNN Politics