COP28- Dubai, Primul bilanț global

Scarlat I

Între 30 noiembrie și 13 decembrie 2023, în Dubai (Emiratele Arabe Unite – UAE) a avut loc COP28 – Conference of Parties 28 și a fost cea mai mare de acest gen, participând peste 85 de mii de persoane inclusiv șefi de stat și de guvern din întreaga lume[1]. Începând cu COP15, toate aceste conferințe au fost relativ blocate în jurul identificării unei metode de a implementa Acordurile de la Paris din încercând să realizeze 3 obiective esențiale: menținerea creșterii temperaturii medii globale la 1,5°C peste nivelul preindustrial, adaptarea la schimbările climatice precum și consolidarea rezilienței si identificarea și finanțarea unei metode pentru a obține un nivel cât mai scăzut al emisiilor de gaze cu efect de seră.

COP28 a marcat încheierea primului ”Bilanț Global” menit să cuantifice eforturile de a aborda schimbările climatice. Cu această ocazie membrii au constatat progresul lent în toate domeniile acțiunii climatice, fie că este vorba de diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, fie că vorbim despre obținerea unui nivel satisfăcător de reziliență în față schimbărilor climatice, dar și nivelul redus de sprijin financiar și tehnologic într-o perioadă când acesta este de maximă importanță.

Cu această ocazie s-a lansat încă odată un apel către toate statele să depună eforturile necesare pentru a înlătura treptat utilizarea combustibililor fosili și trecerea cât mai rapid la utilizarea resurselor de energie verde și regenerabilă.

Din păcate trebuie remarcate anumite elemente care treptat încep să devină o obișnuință în cadrul acestor COP-uri. De fiecare dată se remarcă progresul insuficient, lipsa fondurilor și a metodelor necesare, precum și dorința participanților de a se implica cât mai mult în combaterea schimbărilor climatice și a cauzelor care generează aceste schimbări.

Au existat două diferențe importante cu această ocazie. Pentru prima oară s-a introdus în textul final nevoia de a ”încheia era combustibilului fosil”, precum și implementarea ”Bilanțului Global”. Deși aceste noțiuni sunt noi pentru seriile COP, în exteriorul acestora, de ani de zile se încearcă trecerea la combustibil verde și analizarea pașilor realizați în acest domeniu.

La fel ca în majoritatea întâlnirilor internaționale menite să abordeze problemele de mediu, membrii și-au declarat intenția categorică de a susține trecerea la un program sustenabil, urmând ca identificarea acestui model și găsirea surselor de finanțare necesare să fie realizată în ”perioada următoare”.

COP-28 a fost marcat de anumite controverse totuși. Președintele COP28, Sultan Al Jaber este directorul executiv al companiei petroliere de stat din Emiratele Unite, ADNOC, iar din funcția de Director Executiv a promis să crească producția ADNOC de la 2,2 milioane de barili pe zi, la 5 milioane[2]. În mod asemănător a fost făcută publică o înregistrare în care Al Jaber afirmă că nu există nici o dovadă științifică care să confirme că eliminarea combustibilului fosil este necesar pentru a menține temperatura globală la cote acceptabile[3].

Astfel, Sultan Al Jaber este în același timp persoana care se conduce eforturile de a proteja mediul înconjurător de efectele negative ale combustibililor fosili, din funcția de Președinte al COP28 dar și persoana care dorește creșterea producției de combustibil fosil nerecunoscând efectele acesteia asupra mediului, dar asta din funcția de Director Executiv al ADNOC, compania de stat responsabilă cu extragerea de petrol din UAE[4] (în prezent pe locul 8 în lume la producția de petrol).

Cu toate acestea, nici chiar acest conflict de interese, nu a afectat lucrările normale care au loc în cadrul acestor COP-uri, promisiunile de implicare, analizare și protejare a mediului înconjurător fiind bine subliniate, la fel ca și in cadrul celorlalte întâlniri care au avut loc până în prezent.

În 2024, COP29 va ave loc în Azerbaidjan, stat în care exporturile de petrol, gaze naturale și produse petroliere reprezintă aproximativ 90% din valoarea totală a exporturilor, și Președinte al Conferinței va fi Mukhtar Babayev[5], ministru al Ecologiei și Resurselor Naturale și fost director al companiei petroliere SOCAR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] UN Climate Change Conference – United Arab Emirates | UNFCCC

[2] UAE oil giant’s two missions: A greener image and ‘accelerated growth’ – POLITICO

[3] Sultan Al Jaber: COP28 climate summit president said there’s ‘no science’ behind need to phase out fossil fuels, alarming scientists | CNN

[4] Oil Production by Country – Worldometer (worldometers.info)

[5] Azerbaijan appoint state oil company veteran as Cop29 president (climatechangenews.com)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top