Strategia Globală a Uniunii Europene în domeniul sănătății

“Strategia globală a UE în domeniul sănătății: O mai bună sănătate pentru toți într-o lume în schimbare”, în care se reafirmă rolul de lider al UE și al statelor sale membre în promovarea sănătății la nivel mondial, a primit acordul Consiliului.

Comisia a adoptat o comunicare privind o nouă “Strategie globală a UE în domeniul sănătății: O mai bună sănătate pentru toți într-o lume în schimbare” încă de pe 30 noiembrie 2022. Aceasta are menirea să îmbunătățească securitatea sanitară globală și să asigure o mai bună sănătate pentru toți.

Strategia va ghida acțiunea UE în domeniul sănătății mondiale până în 2030 și stabilește priorități politice clare, principii directoare și linii de acțiune operaționale. De asemenea, ea creează un nou cadru de monitorizare pentru a evalua eficacitatea și impactul politicilor și finanțărilor UE.

Consiliul recunoaște că sănătatea fizică și mintală este un drept al omului și că sănătatea este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea durabilă.

Consiliul salută comunicarea Comisiei Europene privind Strategia globală a UE în domeniul sănătății și subliniază în continuare că UE și statele sale membre trebuie să joace un rol de lider pentru a se asigura că sănătatea globală rămâne în fruntea agendei internaționale. Sănătatea globală necesită un multilateralism eficient și parteneriate cuprinzătoare cu mai multe părți interesate și reprezintă un pilon esențial al politicii externe a UE.

Recunoscând că eforturile ar trebui să fie ghidate de Planul de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația 2020-2024, de concluziile Consiliului privind Planul de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE și de Strategia pentru drepturile persoanelor cu handicap, Consiliul solicită o ambiție sporită, o abordare cuprinzătoare a sănătății, inclusiv promovarea sănătății și a bunăstării, sănătatea mintală, combaterea discriminării și a stigmatizării și combaterea inegalităților.

Cele trei priorități complementare ale Strategiei UE privind sănătatea mondială, ca pilon al Global Gateway și al Uniunii Europene a Sănătății, ar trebui să ghideze aceste eforturi:

  • să asigure o mai bună sănătate și bunăstare pentru oameni pe tot parcursul vieții lor
  • consolidarea sistemelor de sănătate și promovarea acoperirii universale a sănătății
  • să prevină și să combată amenințările la adresa sănătății, inclusiv pandemiile, aplicând o abordare “O singură sănătate”.

Consiliul invită Comisia Europeană, Înaltul Reprezentant și statele membre să aplice aceste principii directoare și să pună în aplicare, după caz, liniile de acțiune și inițiativele propuse, în cadrul unei abordări de tip “Team Europe”. Aceasta include luarea de măsuri concrete pentru a promova sănătatea mondială în toate sectoarele relevante, consolidarea capacității și sporirea coordonării, asumarea unui rol proactiv și constructiv în vederea consolidării cooperării multilaterale, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în centrul acesteia, și, prin completarea lacunelor existente în guvernanța mondială și asigurarea complementarității și coerenței acțiunilor, extinderea parteneriatelor bilaterale, regionale, transregionale și mondiale echitabile și reciproc avantajoase.

Aceasta include, de asemenea, promovarea accesului echitabil la serviciile și produsele de sănătate, inclusiv prin intermediul producției locale, consolidarea colectivă a finanțării pentru sănătatea mondială la nivel mondial, regional și național, sprijinirea mobilizării resurselor interne în țările partenere, dezvoltarea unei diplomații coerente a UE în domeniul sănătății mondiale cu o capacitate sporită în cadrul delegațiilor UE și evaluarea periodică a progreselor și a impactului strategiei. (A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top