Parlamentul European va dezbate miercuri, în plenul de la Strasbourg, situația generată de protestele fermierilor din mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România. În ultimele săptămâni, fermieri și transportatori din mai multe țări europene au protestat pentru a obține mai multe drepturi sau a nu rămâne fără acestea. România este ultima țară care s-a adăugat pe harta mișcărilor sociale europene.
Polonia, Germania Olanda, Belgia, Spania și Franța s-au confruntat deja cu astfel de mișcări care au probleme comune, dar și particulare. Una dintre acestea se referă la nemulțumirile privind importul de cereale ucrainene ieftine în UE. De altfel, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci țări membre UE din Europa de Est, printre care și România, solicită Bruxelles-ului să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina.
Transportatorii polonezi care blochează graniţa cu Ucraina din noiembrie pentru a denunţa concurenţa neloială din partea Kievului îşi vor suspenda protestul, a anunţat marţi ministrul polonez al infrastructurii, Dariusz Klimczak, potrivit AFP.
„Avem acest acord, acordul aşteptat nu numai de transportatorii polonezi, ci şi de mulţi antreprenori din Polonia, de Comisia Europeană şi de Ucraina”, a declarat marţi presei oficialul polonez, după semnarea unui acord cu reprezentanţii greviştilor.
„Protestele se vor opri până la 1 martie”, a precizat el.
Acest acord „nu marchează sfârşitul dialogului, ci dimpotrivă, deschide discuţii foarte intense care trebuie să conducă la soluţii specifice pentru a îndeplini (…) tot ceea ce solicită transportatorii”, a subliniat ministrul polonez.
Potrivit acestuia, este vorba de discuţii complexe în domenii precum „afacerile internaţionale, politica externă, cooperarea cu Ucraina şi cu diverse instituţii” din Polonia.
În România, fermierii din mai multe județe au anunțat continuarea protestelor, în ciuda faptului că premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară că 99% din doleanțele lor au fost rezolvate. (A.S.)