Manoela Popescu
Parlamentul a publicat pe 6 decembrie 2023 sondajul cu privire la întrebările adresate cetățenilor pe subiecte precum imaginea lor despre Parlamentul European (PE) și UE, opinia lor cu privire la apartenența la UE, prioritățile politice ale PE și valorile fundamentale de apărat, plus un accent pe alegerile europene din 2024, inclusiv conștientizarea, interesul și probabilitatea de a vota.
Referitor la cetățenie și democrație, sondajul arată că 87% dintre respondenți sunt de acord că se simt cetățeni ai UE, iar peste șase respondenți din zece sunt total de acord cu faptul că se simt cu adevărat cetățeni ai UE. O majoritate consistentă a cetățenilor sunt conștienți de drepturile specifice conferite de cetățenia UE. Drepturile omului depășesc granițele și culturile. Ele sunt inerente fiecărei ființe umane individuale, fără deosebire. Deși s-au realizat progrese substanțiale în ultimii 75 de ani, crizele continuă să se înmulțească și, prea des, femeile, copiii și persoanele aflate în situații vulnerabile sunt cei care poartă cea mai grea povară a consecințelor războiului și conflictelor. Respectarea, protejarea și îndeplinirea drepturilor omului sunt esențiale pentru promovarea justiției și a răspunderii și pentru a pune capăt impunității. Aceasta este una dintre valorile și principiile fondatoare ale UE. Promovarea respectului universal pentru drepturile omului este, de asemenea, o prioritate cheie a acțiunii externe a UE. UE va continua, de asemenea, să condamne încălcările și abuzurile drepturilor omului, încălcările dreptului internațional umanitar, discriminarea, micșorarea spațiului civic și atacurile la democrație și libertatea presei oriunde au loc (https://www.consilium.europa.eu).
Majoritatea respondenților prețuiesc libera circulație a persoanelor în cadrul UE, 89% fiind de acord că le aduce beneficii personale și 83% că aduce beneficii economiei, în general. Astfel, mai mult de șapte din zece cetățeni cred că țara lor a beneficiat de apartenența la UE. Principalele motive invocate de respondenții sunt contribuția UE la menținerea păcii și întărirea securității (34%) și îmbunătățirea cooperării dintre țările UE (34%). În același timp, imaginea UE a rămas stabilă din martie 2023, 45% dintre cetățenii UE având o imagine pozitivă, 38% o imagine neutră și 16% o imagine negativă. De asemenea, 70% dintre cetățenii europeni cred că acțiunile UE au un impact asupra vieții lor de zi cu zi. Mai mult de o treime dintre cetățenii UE considerând că lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (36%) și sănătatea publică (34%) sunt principalele teme care trebuie să fie prioritare pentru Parlamentul European. Acțiunile privind schimbările climatice, sprijinirea economiei și crearea de noi locuri de muncă (29%) urmează în topul acțiunilor considerate necesare de către respondenți, în timp ce migrația și azilul (18%), aflate în prezent pe poziția a noua, au crescut cu șapte puncte procentuale față de toamna anului trecut (https://ec.europa.eu).
Acest Eurobarometru arată că Europa contează pentru fiecare cetățean. În acest context geopolitic și socio-economic dificil, cetățenii au încredere în Uniunea Europeană pentru a găsi soluții la toate problemele cu care omenirea se confruntă (https://www.europarl.europa.eu). Cu alte cuvinte, cu șase luni înainte de alegerile europene din 2024, în ciuda contextului geopolitic și economic complex, europenii continuă să prețuiască apartenența la UE și rămân destul de optimiști în ceea ce privește viitorul acesteia. O mare și stabilă majoritate a europenilor (72%) consideră că țara lor a beneficiat de aderarea la UE. După cum arată și prioritățile politice, dificultățile socio-economice continuă să afecteze mulți europeni, chiar dacă indicatorii s-au îmbunătățit ușor în ultimele șase luni. Ca atare, 73% dintre respondenți (cu 6 puncte procentuale mai puțin decât în primăvara lui 2023) cred că nivelul lor de trai va scădea în următorul an. În prezent, conform sondajului, mai mult de o treime dintre europeni (37%) întâmpină dificultăți în a-și plăti facturile, fie temporar, fie de cele mai multe ori (https://ec.europa.eu).
Înainte de alegerile europene din 2024, majoritatea europenilor (53%) doresc ca Parlamentul European să joace un rol mai important, o viziune majoritară în 21 de state membre. Majoritatea europenilor (57%) sunt interesați de următoarele alegeri pentru Parlamentul European, un rezultat stabil față de primăvara lui 2023, dar cu 6 puncte peste datele înregistrate în toamna lui 2018, înainte de ultimele alegeri europene. În ceea ce privește participarea la vot, 68% dintre respondenți au afirmat că ar merge la vot dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână, cu nouă puncte mai mult decât în toamna lui 2018. (https://www.europarl.europa.eu).
Potrivit grupului PPE, prin vocea președintei PE, Roberta Metsola, „Democrația nu poate fi niciodată considerată de la sine înțeles. Trebuie să o protejăm și să o păstrăm prin vot. Fiecare vot la viitoarele alegeri europene este important”. Grupul PPE apreciază că PE a ascultat cu atenție fiecare cetățean, iar PE a dat rezultate, luptând „împotriva sărăciei, excluziunii sociale și schimbărilor climatice, pentru a crea locuri de muncă și pentru a apăra valorile UE, cum ar fi democrația, drepturile omului. și libertatea de exprimare” (https://www.europarl.europa.eu).
Referitor la zona euro, 79% dintre respondenții care trăiesc în zona euro consideră existența monedei euro un lucru bun pentru UE și 69% dintre respondenți cred că este un lucru bun pentru propria lor țară. De aceea, 70% dintre respondenți susțin ideea unui plan de redresare care să sprijine toate statele membre, cu condiția ca acestea să facă investiții și reforme ecologice, digitale și sociale. Două treimi dintre respondenți sunt în favoarea abolirii monedelor de 1 și 2 euro cenți, reflectând un nivel ridicat și stabil de sprijin cu majorități absolute în toate țările din zona euro (https://www.consilium.europa.eu).
Se cunoaște faptul că mass-media joacă un rol major în informarea cetățenilor europeni cu privire la activitățile Uniunii Europene și a instituțiilor sale. Un Eurobarometru Flash dedicat, comandat de Parlamentul European, analizează în profunzime obiceiurile media, inclusiv încrederea în diferite surse media (https://www.europarl.europa.eu).
Referitor la IMM-uri și deficitul de competențe, se pare că a avea o forță de muncă cu competențele potrivite contribuie la creșterea durabilă, duce la inovare și îmbunătățește competitivitatea companiilor. Potrivit Eurobarometru-lui „IMM-urile și deficitul de competențe”, deficitul de competențe este problema de top pentru IMM-uri, cu atât mai mult pentru IMM-urile „mari” (https://ec.europa.eu).
În ceea ce privește atitudinea europenilor față de bunăstarea animalelor, 84% dintre europeni cred că bunăstarea animalelor de fermă ar trebui protejată mai bine în țara lor decât cum este în prezent. Un număr similar de respondenți respectiv 83% dintre aceștia susțin limitarea timpului de transport al animalelor. Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) susțin o mai bună protecție a bunăstării animalelor de companie în țara lor, iar 90% dintre europeni consideră că practicile agricole și de creștere ar trebui să îndeplinească cerințele etice de bază.
Conștientizarea și încrederea cetățenilor în eticheta ecologică a UE sunt în creștere. Astfel, 38% dintre cetățenii UE recunosc eticheta ecologică a UE, iar 73% dintre respondenți spun că impactul produsului asupra mediului este „foarte important” sau „mai degrabă important” atunci când iau o decizie de cumpărare. Mai mult decât atât, 60% dintre cei intervievați declară că au cumpărat produse în mod special din cauza impactului lor mai scăzut asupra mediului și 38% spun că adesea sau uneori cumpără produse cu eticheta ecologică a UE (https://ec.europa.eu).
Referitor la schimbarea demografică în Europa, îmbătrânirea populației (pentru 42% dintre respondenți) și o populație în scădere în vârstă de muncă și penuria de forță de muncă (pentru 40% dintre cei intervievați) reprezintă provocările demografice cel mai adesea considerate ca presante în statele membre respective ale respondenților. Cetățenii UE sunt de acord că tendințele demografice actuale din UE pun în pericol prosperitatea economică și competitivitatea pe termen lung a UE, în proporție de 69% și contribuie la deficitul de forță de muncă în UE, în pondere de 67% dintre respondenți. Iar 85% dintre respondenți sunt de acord că gestionarea schimbărilor demografice necesită o cooperare strânsă între toate nivelurile relevante de guvernare (UE, autorități naționale, regionale și locale) (https://www.consilium.europa.eu).
În ceea ce privește conștientizarea și percepția cetățenilor asupra politicii regionale a UE, rezultatele acestui sondaj Eurobarometru arată că gradul de conștientizare general al proiectelor finanțate de UE este de 39%, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 puncte procentuale față de acum 12 ani. Dintre respondenții care sunt la curent cu proiectele finanțate de UE, 79% consideră că acestea au un impact pozitiv asupra regiunilor. Referitor la existența fondurilor europene, 46% dintre respondenți au auzit despre Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și/sau Fondul de Coeziune, iar 45% au auzit despre Fondul Social European, în timp ce 29% dintre respondenți au auzit despre REACT-EU sau Next Generation EU. De aceea, 63% dintre respondenți spun că UE ar trebui să investească în toate regiunile sale, în timp ce 33% spun că UE ar trebui să investească doar în regiunile mai sărace (https://europa.eu).
Referitor la sănătate mentală, 89% dintre respondenți consideră că promovarea sănătății mintale este la fel de importantă ca și promovarea sănătății fizice. În același timp, mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt de acord că persoanele cu probleme de sănătate mintală primesc același nivel de îngrijire ca și cele cu o condiție fizică bună. Ținând cont de contextul actual nu este de mirare că 46% dintre respondenți s-au confruntat cu o problemă emoțională sau psihosocială, cum ar fi depresia sau anxietatea, în ultimele douăsprezece luni. În timp ce, 54% dintre respondenții cu o problemă de sănătate mintală au afirmat că nu au primit ajutor de la un profesionist. Majoritatea respondenților au răspuns că evenimentele mondiale recente le-au influențat sănătatea mintală „oarecum” (44%) sau „în mare măsură” (18%) (https://europa.eu).
Eurobarometrul din toamna anului 2023 al Parlamentului European a fost realizat de agenția de cercetare Verian (fostă Kantar Public) în perioada 25 septembrie – 19 octombrie 2023 în cele 27 de state membre UE. Sondajul a fost realizat față în față și prin interviuri video (CAVI) în Cehia, Danemarca, Finlanda și Malta. În total, au fost realizate 26.523 de interviuri. Rezultatele europene au fost ponderate în funcție de mărimea populației fiecărei țări.
Rămâne de văzut care va fi opinia cetățenilor europeni după această iarnă și în linie dreaptă cu alegerile europene. De mai bine de 40 de ani, aceste sondaje au făcut posibilă măsurarea puterii și evoluției sentimentului european în diferitele țări ale Uniunii, înțelegerea relațiilor pe care cetățenii le au cu politica, precum și identificarea trăsăturilor comune ale culturilor naționale. Rezultatele reprezintă o sursă unică de informații cu privire la percepția multor teme de interes european de către cetățenii Uniunii: construcția europeană, situația socială, sănătatea, cultura, tehnologiile informației, mediul, euro, apărarea etc., care-i conferă direcții de politică și acțiune construcției europene.