Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord privind Pactul pentru migrație și azil

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord calificat drept “istoric” de președinta Comisiei Europene privind Pactul pentru migrația și azilul, o înțelegere considerată crucială, în primul rând, pentru extinderea spațiului Schengen cu România și cu Bulgaria, având în vedere opoziția Austriei în acest sens.

Președinția spaniolă a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord cu privire la elementele politice de bază ale cinci reglementări cheie care vor revizui în detaliu cadrul legal al UE privind azilul și migrația, potrivit unui comunicat al instituției europene.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a declarat că ziua de 20 decembrie 2023 “va rămâne în istorie” drept ziua “în care UE a ajuns la un acord de referință privind un nou set de reguli pentru gestionarea migrației și a azilului”.

Și alți lideri europeni au reacționat după acest acord. “Salut acordul istoric privind Pactul privind migrația și azilul. Felicitări Parlamentului European și Consiliului pentru că au convenit asupra acestei propuneri-reper a acestui mandat. Mulțumesc lui Margaritis Schinas (n.r. – vicepreședinte al Comisiei Europene) și Ylvei Johansson (n.r. – comisar european pentru afaceri interne) pentru eforturile lor neobosite”, a scris Ursula von der Leyen, pe Twitter.

 

Cele cinci legi ale UE asupra cărora Președinția și Parlamentul au convenit se referă la toate etapele gestionării azilului și migrației, de la screeningul migranților în situație neregulamentară atunci când ajung în UE, preluarea datelor biometrice, procedurile de depunere și tratare a cererilor de azil, normele privind stabilirea statului membru responsabil pentru gestionarea cererii de azil și cooperarea și solidaritatea dintre statele membre și modul de gestionare a situațiilor de criză, inclusiv cazurile de instrumentalizare a migranților.

Noile reguli, odată adoptate, vor face sistemul european de azil mai eficient și vor spori solidaritatea dintre statele membre, permițând să ușureze sarcina acelor state membre în care sosesc cei mai mulți migranți.

În urma acordului provizoriu de astăzi, lucrările la nivel tehnic vor continua în săptămânile următoare pentru a concretiza detaliile noilor reglementări.

După aceea, acordul provizoriu va fi transmis reprezentanților statelor membre (Coreper) pentru confirmare.

Toate cele cinci regulamente care fac parte din acordul politic sunt componente ale Noului Pact privind migrația și azilul pe care Comisia l-a propus la 23 septembrie 2020. Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la aceste cinci legi în iunie 2022, iunie 2023 și, respectiv, octombrie 2023 și de atunci a negociat cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord asupra unei poziții comune. (A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top