UE trebuie să răspundă eforturilor Chinei de a schimba ordinea bazată pe reguli

Parlamentul European recunoaște rolul  Chinei de partener, dar și de competitor și rival sistemic al UE, se arată într-un comunicat al instituției europene. Eurodeputsții consideră că guvernul de la Beijing își consolidează rolul și influența asupra instituțiilor internaționale, având atât intenția, cât și mijloacele economice, tehnologice și militare de a remodela ordinea internațională bazată pe reguli. Eurodeputații spun că atât UE, cât și China au interesul de a urmări relații active și stabile, care ar trebui să se bazeze pe dreptul internațional, un angajament echilibrat și responsabilități globale comune.

Este nevoie de un angajament pragmatic privind provocările globale și de un comerț mai echitabil

Subliniind necesitatea ca UE să continue să colaboreze în mod pragmatic cu China pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice, riscurile legate de stabilitatea financiară, precum și conflictele și problemele de securitate, Parlamentul îndeamnă UE să se colaboreze mai mult cu China pentru a convinge Beijingul să înceteze să mai sprijine agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și să ajute Moscova să eludeze sancțiunile UE.

Observând că Partidul Comunist Chinez la putere nu împărtășește aceleași valori ca și democrațiile europene, deputații doresc, de asemenea, ca Uniunea Europeană să răspundă mai adecvat la eforturile tot mai mari ale Chinei de a schimba ordinea multilaterală bazată pe reguli prin instrumente precum grupul BRICS și inițiativa Belt and Road. Acest lucru poate fi realizat printr-o mai bună coordonare între statele membre ale UE, printr-o mai mare implicare cu partenerii internaționali și prin promovarea propriei strategii Global Gateway a UE

În ceea ce privește legăturile economice, eurodeputații subliniază necesitatea de a avansa obiectivul declarat de reducere a riscurilor în ceea ce privește fluxurile comerciale cu China pentru a consolida autonomia strategică deschisă a UE, fără o orientare protecționistă. Ei subliniază importanța unor relații comerciale reciproce și echilibrate, pentru a aborda deficiențele structurale ale pieței chineze și pentru a îmbunătăți condițiile echitabile și accesul pe piață pentru companiile europene.

UE trebuie să înfrunte China cu privire la încălcările drepturilor omului

Deplângând bilanțul profund îngrijorător privind drepturile omului în China, raportul îndeamnă, de asemenea, UE să solicite autorităților chineze să înceteze represiunea împotriva disidenței și a minorităților religioase și etnice și să pună capăt încălcărilor grave în curs. Eurodeputații se referă la situația alarmantă din Xinjiang și Tibet, dar și la evoluțiile recente și pe termen mai lung din Hong Kong și Macao.

De asemenea, ei doresc ca UE să facă mai mult pentru a limita controlul chinez asupra infrastructurii critice din UE, precum și pentru a combate mai bine atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare provenite din China, supravegherea diasporei chineze din Europa și spionajul.

În ceea ce privește Taiwanul, politica UE  ”O singură China” rămâne pe deplin respectată, dar eurodeputații se opun oricărei schimbări a status quo-ului în strâmtoarea Taiwan, în special una prin forță, și solicită UE să colaboreze cu partenerii regionali pentru a descuraja China să escaladeze tensiunile în regiune.

Recomandările au fost adoptate cu 529 de voturi pentru, 47 de voturi împotrivă și 40 de abțineri. (A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top