Deputații europeni deschid calea pentru noi venituri UE și cer țărilor UE să urmeze rapid exemplul

Parlamentul a deschis calea pentru introducerea următoarei generații de „resurse proprii”, surse de venit pentru bugetul UE.

Cu 399 de voturi pentru, 138 împotrivă și 61 de abțineri, Parlamentul a făcut un pas important în implementarea unui amendament la legea care reglementează veniturile UE, așa-numita „Decizie privind resursele proprii” (ORD). Acest amendament, odată adoptat de Consiliu și ratificat de toate statele membre, va introduce trei noi surse de venit: venituri din comercializarea emisiilor (ETS); resursele generate de mecanismul de ajustare a frontierei de carbon (CBAM) al UE propus; și o resursă proprie statistică temporară bazată pe profiturile corporative, potrivit unui comunicat.

Acest amendament, odată adoptat de Consiliu și ratificat de toate statele membre, va introduce trei noi surse de venit: veniturile din comercializarea certificatelor de emisii (ETS); resursele generate de mecanismul de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), propus de UE; și o resursă proprie temporară bazată pe profiturile corporative.

Rambursarea datoriei aferente planului de redresare

Veniturile obținute din noile ”resurse proprii” vor fi esențiale pentru rambursarea datoriei în cadrul planului de redresare al UE, mai ales în contextul în care creșterea ratelor dobânzilor are un impact puternic asupra bugetului UE. Cu noile venituri, bugetul UE ar putea fi finanțat în mod fiabil pe termen lung și, de asemenea, ar putea finanța noi priorități, evitând în același timp să fie nevoit să reducă programele și politicile UE existente, spun eurodeputații.

Prevenirea unor reduceri excesiv de mari pentru unele state membre

Pe fondul unei inflații ridicate, reducerile temporare sub formă de sume forfetare pentru Danemarca, Germania, Țările de Jos, Austria și Suedia, de care acestea beneficiază pentru perioada 2020-2027, au crescut în mod neașteptat și disproporționat. Prin urmare, deputații europeni cer ca aceste sume forfetare să fie ajustate anual, la fel ca și bugetul UE, adică pe baza unui deflator fix de 2% pe an.

După ce Parlamentul European a aprobat avizul în cadrul unei proceduri de consultare, Consiliul UE trebuie să aprobe propunerile în unanimitate. Statele membre trebuie apoi să ratifice orice nouă decizie privind resursele proprii. A. S.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top