Parlamentul European solicită țărilor membre să consolideze monitorizarea punerii în aplicare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei.
Eurodeputații au adoptat o rezoluție prin care trag un semnal de alarmă cu privire la existența unor lacune în regimul de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, potrivit unui comunicat de presă/
În rezoluție, Parlamentul European subliniază natura fără precedent a măsurilor restrictive europene, dar își exprimă și îngrijorarea față de lipsa unei aplicări adecvate și față de încercările de a submina efortul de a slăbi strategic baza economică și industrială a Rusiei și de a limita capacitatea acestei țări de a purta un război.
Rezoluția arată spre abilitatea Moscovei de a eluda sancțiunile, precum plafonarea prețului la petrol, măsură introdusă de țările membre, dar și așa-numita Coaliție pentru plafonarea prețurilor. Eurodeputații semnalează că importurile UE de produse petroliere fabricate cu petrol rusesc din țări precum India au crescut, fapt ce creează o cale de intrare pe ușa din spate pentru petrolul rusesc.
Parlamentul European atrage atenția și asupra faptului că elemente critice din Occident ajung în Rusia prin China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, Kârgâzstan și Serbia.
Eurodeputații își exprimă îngrijorarea față de comerțul în plină desfășurare cu bunuri critice de război între țările membre și Moscova și cu privire la informațiile conform cărora țări precum Azerbaidjan mușamalizează gazul rusesc pentru a-l exporta în UE.
Mai este remarcat și faptul că Uniunea Europeană rămâne în continuare unul dintre cei mai mari clienți ai combustibilului fosil rusesc, ca urmare a importurilor continue de gaz și GNL prin conducte, dar și pentru că au fost impuse diferite excepții la interzicerea importurilor de produse petroliere și de țiței.
Piața europeană ar trebui să fie închisă pentru combustibilul fosil din Rusia
Eurodeputații solicită UE și țărilor membre să consolideze și să centralizeze supravegherea la nivelul UE a punerii în aplicare a sancțiunilor și să dezvolte un mecanism de prevenire și monitorizare a eludării. De asemenea, ei solicită UE să consolideze coordonarea în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor existente privind exporturile de petrol rusesc, să închidă în mod corespunzător piața UE pentru combustibilii fosili de origine rusă și să impună sancțiuni tuturor marilor companii petroliere rusești, Gazprombank, filialelor acestora, precum și consiliilor de administrație și conducerii acestora.
Rezoluția mai stipulează că UE ar trebui să colaboreze cu G7 pentru a pentru a reduce substanțial plafonul de preț pentru petrolul și pentru produsele petroliere din Rusia, pentru a impune o interdicție totală asupra importurilor de GNL și GPL din Rusia, precum și asupra importului de combustibil și de alte produse petroliere din țări din afara UE, dacă aceste produse au fost fabricate cu petrol rusesc.
De asemenea, Parlamentul dorește ca UE să interzică transportul de petrol rusesc și exporturile de GNL prin teritoriul UE și să introducă plafoane de preț și de volum pentru importurile UE de îngrășăminte rusești și belaruse.
În plus, eurodeputații doresc ca Comisia Europeană și statele membre UE să extindă sancțiunile pentru a include o interdicție totală asupra comercializării și tăierii diamantelor de origine rusă sau reexportate de Rusia în UE.
UE ar trebui, de asemenea, spun ei, să exploreze căile legale care să permită confiscarea activelor rusești înghețate și utilizarea lor pentru reconstrucția Ucrainei. (A.S.)