Reforma tratatelor UE: deputații europeni prezintă propuneri pentru a consolida capacitatea de acțiune a UE

  • Spre un sistem legislativ mai bicameral, mai bine dezvoltat și mai eficient pentru Uniune
  • Deputații europeni încearcă să sporească capacitatea UE de a acționa și să consolideze vocea cetățenilor
  • Propuneri pentru toate domeniile de politică cu competențe sporite pentru UE și obiective realineate
  • Introducerea mecanismului de referendum la nivelul UE

Raport care reprezintă contribuția Parlamentului la o Convenție pentru revizuirea tratatelor Uniunii Europene și prin care solicită declanșarea convenției pentru modificarea tratatelor, afost adoptat de Comisia pentru afaceri constituționale a Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă al instituției europene. 

Raportul  a fost aprobat de deputați cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere. și cuprinde proiecte de modificare a tratatelor.

Rezoluția de însoțire a fost adoptată cu 20 de voturi pentru, șase împotrivă și nicio abținere.

Deputații europeni își reiterează apelul de a modifica tratatele UE și cer Consiliului “să prezinte imediat și fără deliberare propunerile […] Consiliului European”, astfel încât să poată fi înființată o convenție.

Reforme instituționale și un mecanism pentru referendumuri la nivelul UE

Deputații europeni solicită un sistem mai bicameral, care ar consolida rolul Parlamentului și ar schimba mecanismele de vot în Consiliu.

Uniunea ar fi mai bine pregătită să acționeze prin creșterea considerabilă a numărului de decizii prin vot cu majoritate calificată (QMV) și prin procedura legislativă ordinară (OLP), în timp ce Parlamentul ar obține un drept de inițiativă legislativă cu drepturi depline și ar deveni colegiuitor pentru bugetul pe termen lung al UE.

Deputații europeni solicită, de asemenea, inversarea rolurilor actuale ale Consiliului și Parlamentului în alegerea președintelui Comisiei (care ar urma să fie redenumit “Executivul european”), prin care Parlamentul ar urma să nominalizeze în viitor președintele Comisiei, iar Consiliul European să le aprobe.

Aceștia propun, de asemenea, să permită președintelui Comisiei să își aleagă membrii pe baza preferințelor politice, asigurând în același timp echilibrul geografic și demografic.

Proiectul de raport solicită introducerea unui mecanism de referendumuri la nivelul UE cu privire la chestiuni relevante pentru acțiunile și politicile Uniunii (inclusiv aprobarea propunerilor de reformă a tratatului în cauză) și consolidarea mecanismelor participative existente.

Competențele UE și subsidiaritatea

Deputații europeni doresc să stabilească o competență exclusivă a Uniunii pentru mediu și biodiversitate și competențe partajate în materie de sănătate publică, protecție civilă, industrie și educație. Ei propun avansarea competențelor partajate ale Uniunii în domeniile energiei, afacerilor externe, securității externe și apărării, politicii privind frontierele externe în spațiul de libertate, securitate și justiție, precum și în domeniul infrastructurilor transfrontaliere.

Alte domenii de reformă

Proiectul de raport include, de asemenea, propuneri privind:

– politica externă, de securitate și de apărare (sancțiuni și etape intermediare ale procesului de extindere, decizii cu majoritate calificată, precum și o uniune a apărării cu capacitate militară);

– piața unică, economia și bugetul (combaterea paradisurilor fiscale, vot la nivel înalt pentru deciziile privind impozitarea, perioade de 5 ani pentru bugetul pe termen lung);

– un protocol privind progresul social;

– educație;

– comerț și investiții;

– nediscriminarea (extinderea listei grupurilor vulnerabile protejate, referirea la “egalitatea de gen” în toate tratatele);
climă și mediu (reducerea încălzirii globale și protejarea biodiversității ca obiective ale Uniunii, protecția fundamentelor naturale ale vieții și a animalelor, în conformitate cu abordarea “O singură sănătate“);

– politica energetică (o uniune energetică europeană integrată);

– spațiul de libertate, justiție și securitate (competențe suplimentare pentru Europol, violența bazată pe gen și infracțiunile de mediu urmărite în temeiul legislației UE); și
migrația (standarde minime comune în materie de cetățenie și de vize, măsuri mai stricte de securitate la frontiere, stabilitate economică și socială și disponibilitatea forței de muncă calificate).

Raportul urmează să fie votat de către toți deputații europeni în timpul sesiunii plenare din 20 – 23 noiembrie. (A. S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top