Parlamentarii ucraineni și moldoveni ar putea deveni membri “observatori” în cadrul Parlamentului European

Parlamentarii ucraineni și moldoveni ar putea deveni membri “observatori” în cadrul Parlamentului European în timp ce țările lor așteaptă aderarea oficială la Uniunea Europeană. Deckarația îi aparține Președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

“Nu faceți nicio greșeală: Din punct de vedere politic, dacă o țară se uită la Europa, atunci Europa ar trebui să își deschidă larg ușile”, a declarat Metsola pentru Politico Europe într-un interviu acordat în biroul său de la etajul nouă al Parlamentului de la Bruxelles.

Este foarte posibil ca țărilor aflate în pragul aderării, să le fie acordate o serie de avantaje, de la avantaje pe piața unică până la implicarea în programul Erasmus pentru tineret.

“Putem merge chiar mai departe, având membri observatori în acest Parlament – acestea sunt lucruri care contează pentru o populație. Depinde de ce se va întâmpla în decembrie”, a spus ea. 

Eurodeputații observatori pentru Ucraina și Moldova nu ar avea drept de vot și ar fi nominalizați și nu aleși, dar ar avea locuri în cadrul instituției, care, în orice caz, va crește de la 705 la 720 de membri după alegerile europene din iunie 2024. “Va trebui să vedem când se va întâmpla acest lucru, în ce moment devin ei eligibili pentru asta”, a spus Metsola.

Conform regulilor Parlamentului European, doar atunci când un tratat de aderare formal este semnat, deputații observatori își pot ocupa locurile, ceea ce înseamnă că acest lucru ar putea fi încă la câțiva ani distanță.

UE a desemnat anul trecut Ucraina și Moldova drept țări candidate oficiale, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. De atunci, Metsola a cerut cu insistență ca negocierile oficiale de aderare să înceapă în acest an. Liderii UE urmează să decidă dacă vor deschide oficial negocierile de aderare a Ucrainei și a Republicii Moldova în cadrul unui summit din decembrie, după ce vor analiza un raport foarte așteptat al Comisiei Europene, care va oferi o actualizare a situației tuturor țărilor care încă așteaptă în aripile UE.

Liderii statelor membre ale UE au făcut deja un pas importtant privind politica de extindere a Uniunii Europene. Consiliul European de la Granada de la începutul lunii octombrie s-a încheiat cu adoptarea declarației prin care liderii europeni au pus bazele lansării procesului de reflecție privind agenda strategică 2024-2029 și au statuat că extinderea UE este “o investiție geostrategică” și că “atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat recent prin videoconferință Colegiului Comisiei Europene, iar premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, efectuează în aceste zile o vizită la Bruxelles unde are o serie de întrevederi cu oficialii Comisiei Europene înainte ca executivul european să prezinte recomandările pachetului său pentru extindere.

Întrevederile înaltului demnitar moldovean au loc în contextul în care Republica Moldova așteaptă publicarea pachetului de extindere al Comisiei Europene, unde executivul european este posibil să recomande statelor membre calea de urmat în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina.

Recean a avut întrevederi cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, și cu comisarul european pentru energie, Kadri Simson, potrivit Guvernului de la Chișinău, care a emis o serie de comunicate în acest sens.

Șeful Executivului de la Chișinău a apreciat ajutorul constant al Uniunii Europene pentru transformarea democratică a Republicii Moldova, realizarea reformelor în beneficiul cetățenilor și avansarea pe agenda europeană.

Dorin Recean s-a referit la  implementarea de către Republica Moldova a celor 9 recomandări formulate de Comisia Europeană, precizând că autoritățile de la Chișinău continuă să lucreze pentru a oferi Comisiei Europene o bază solidă pentru recomandarea lansării negocierilor de aderare la sfârșitul acestui an.

“Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană, iar solidaritatea demonstrată de UE este o dovadă în plus că țara noastră face parte din familia europeană. Contăm pe sprijinul dumneavoastră și ne angajăm să avansăm în continuare în implementarea recomandărilor Comisiei. Deschiderea negocierilor de aderare la sfârșitul acestui an este o prioritate strategică pentru Guvernul pe care îl conduc”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Totodată s-a discutat despre necesitățile de asistență pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova la crizele curente și efectele asociate acestora.

“Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt angajate în accelerarea agendei de transformare verde și digitală a economiilor noastre. Continuăm reformele inițiate în domeniile strategice în beneficiul cetățenilor și împreună cu partenerii europeni”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean după întrevederea cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a salutat hotărârea R. Moldova de integrare europeană și a subliniat că, în ultimii ani, relația moldo-comunitară a fost aprofundată fără precedent, inclusiv în domenii sectoriale precum energia, în plan economic și de securitate. .

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, care participă în perioada 26-27 octombrie 2023 la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care se  desfășura la Bruxelles,  va susține deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova până la sfârșitul acestui an. A. S.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top