Cadru european comun privind îmbunătățirea cunoștințelor financiare în rândul copiilor și al tinerilor

Comisia Europeană a publicat un cadru comun UE/OCDE de competențe financiare pentru copii și tineri, conceput pentru a contribui la îmbunătățirea cunoștințelor financiare ale tinerilor, astfel încât aceștia să fie pregătiți să ia decizii bine informate în materie de finanțe personale, atât în prezent, cât și, mai ales, mai târziu în viață.

Obiectivul cadrului este de a stabili o înțelegere comună între statele membre și practicieni cu privire la competențele financiare esențiale de care au nevoie copiii și tinerii. Pe această bază, cadrul poate sprijini dezvoltarea de politici, programe și materiale didactice de educație financiară de către părțile interesate din sectorul public, privat și non-profit.

De altfel, un sondaj Eurobarometru 2023 privind educația financiară relevă   necesitatea de a îmbunătăți nivelurile de educație financiară în Uniunea Europeană. Studiul respectiv a confirmat faptul că nivelurile generale de educație financiară în UE rămân alarmant de scăzute. De asemenea, a arătat că, în general, tinerii tind să aibă cunoștințe financiare mai reduse și un comportament financiar mai puțin prudent decât persoanele mai în vârstă. De altfel, tinerii sunt mai puțin încrezători decât generațiile mai în vârstă în ceea ce privește gestionarea finanțelor personale, potrivit  sondajului Flash Eurobarometru din octombrie 2022 privind produsele financiare cu amănuntul.  În același timp, tinerii sunt mai atrași de instrumente financiare mai riscante, cum ar fi criptoactivele. De asemenea, ei au mai multă încredere în social media ca sursă de informații și se simt mai în siguranță atunci când efectuează tranzacții financiare prin intermediul web sau al aplicațiilor. Acest lucru ar sugera că inițiativele care vizează tinerii cu scopul de a crește nivelul de educație financiară ar putea avea un impact deosebit.

Comisia și OCDE au decis să se concentreze pe încurajarea și sprijinirea adoptării cadrului de către autoritățile naționale, practicieni și alte părți interesate. Eficacitatea cadrului depinde de stabilirea unei înțelegeri comune a educației financiare în rândul diverselor părți interesate din statele membre și de dorința acestora de a utiliza cadrul și de a contribui în mod activ la sporirea impactului politicilor și inițiativelor de educație financiară.

Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică/Rețeaua Internațională pentru Educație Financiară (OCDE/INFE) au elaborat acest cadru în contextul Planului de acțiune 2020 privind Uniunea Piețelor de Capital (Acțiunea 7: ” Capacitarea cetățenilor prin educație financiară”) și ca parte a programului de lucru OCDE/INFE. A.S.

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top