Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că speră ca Uniunea Europeană să demareze negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la sfârșitul acestui an, solicitând ca speranțele acestor țări candidate să nu fie dezamăgite.
Metsola a fost întrebată de jurnaliști despre ținta de 2030 propusă de președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru extinderea UE.
”În loc să ne concentrăm pe dată – să spunem că este bine că există o dată pe masă-, mai bine să ne concentrăm pe deschiderea negocierilor de aderare până la sfârşitul anului”, a declarat aceasta.
”Dacă Ucraina şi Moldova sunt pregătite, negocierile de aderare ar trebui să poată începe, iar paşii ar putea fi făcuţi treptat. Fiecare ţară merge pe drumul său, dar să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor”.
Președintele Consiliului European a evidențiat, în cadrul unui discurs susținut la Forumul Strategic de la Bled, nevoia ca Uniunea Europeană să se reformeze pentru a primi ”viitorii membri”, anunțând că în cadrul reuniunilor viitoare ale Consiliului European liderii ”vor adopta o poziție cu privire la deschiderea negocierilor cu Ucraina și Moldova”, așteptându-se ca și ”Bosnia și Herțegovina și Georgia să fie din nou pe masa discuțiilor”.
Oficialul european a sugerat o integrare progresivă și graduală a țărilor aspirante în politicile UE, astfel încât acestea să resimtă beneficiile statutului de membru mai repede.
În vreme ce opt țări dețin în prezent statutul de țări candidate, pentru multe dintre statele din Balcanii de Vest procesul de a aderare a intrat în impas, în vreme ce pentru alte țări, cum este Turcia, acest proces a fost suspendat oficial, deși dinamica legată de războiul din Ucraina a revigorat dezbaterea.
În luna iunie a anului trecut, liderii UE au acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate, iar presiunile se intensifică în vederea demarării negocierilor de aderare cu Kiev și Chișinău, până la sfârșitul acestui an, potrivit de Agerpres. A.S