Un acces facil la materii prime critice în UE

 

Manoela Popescu

Asigurarea accesului facil și securizat la materii prime critice este esențială pentru a susține dezvoltarea economică, inovația și securitatea în UE. Mașini electrice, panouri solare, PC-uri și smartphone-uri: toate conțin materii prime critice, precum litiu, germaniu sau cobalt, din ce în ce mai cruciale pentru industria europeană din cauza decarbonizării economiei. Cu toate acestea, războiul purtat de Rusia în Ucraina și comportamentul asertiv al Chinei au scos la iveală vulnerabilitatea tot mai mare a Europei la aceste materii prime (https://www.lecho.be).

Prin strategii de gestionare a resurselor și prin colaborare la nivel intern și internațional, UE poate contribui la abordarea acestei chestiuni cruciale pentru viitorul său. De aceea, pe 14 septembrie 2023, a fost adoptat un proiect de regulament care vizează asigurarea aprovizionării UE cu materii prime critice. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen anunțând Legea materiilor prime critice în timpul discursului său din 2022 privind starea Uniunii, solicitând în același timp abordarea dependenței UE de materiile prime esențiale importate prin diversificarea și asigurarea unei aprovizionări interne și durabile de materii prime critice.

Materiile prime critice sunt indispensabile pentru economia UE și pentru un set larg de tehnologii necesare pentru sectoare strategice precum energia regenerabilă, digitala, spațiul și apărarea. Legea materiilor prime critice (CRM Act) va asigura accesul UE la o aprovizionare sigură și durabilă de materii prime esențiale, permițând Europei să-și atingă obiectivele climatice și digitale pentru 2030 (https://single-market-economy.ec.europa.eu).

Se știe că accesul facil la materii prime critice în Uniunea Europeană (UE) are o importanță semnificativă din mai multe motive, printre care: securitatea industrială, inovarea și dezvoltarea tehnologică, energia regenerabilă și tranziția energetică, reducerea dependenței de importuri, protejarea mediului și a resurselor naturale, securitatea națională, diversificarea surselor de aprovizionare și politica industrială și competitivitatea. Însă, materiile prime critice sunt, totodată, foarte vulnerabile la întreruperile aprovizionării.

Materiile prime critice sunt esențiale pentru industria europeană, inclusiv pentru producția de tehnologie, mașini, vehicule electrice, energie regenerabilă și multe altele. Asigurarea accesului la aceste materii prime este crucială pentru menținerea securității și competitivității industriale. Multe dintre materiile prime critice sunt utilizate în tehnologii avansate și inovații. Accesul facil la aceste resurse stimulează inovația și dezvoltarea tehnologică în UE, contribuind la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă în industrie. Materiile prime critice sunt esențiale pentru producția de baterii pentru stocarea energiei regenerabile, cum ar fi bateriile litiu-ion. În contextul tranziției către surse de energie mai curate și mai sustenabile, asigurarea accesului la aceste materii prime devine crucială pentru succesul tranziției energetice. Se cunoaște faptul că UE importă o mare parte din materiile prime critice, ceea ce poate crea vulnerabilități în aprovizionare în caz de perturbări sau schimbări geopolitice.

Mai mult decât atât, materiile prime critice se confruntă cu o cerere globală în creștere, determinată de decarbonizarea economiilor. Astfel, spre exemplu, cererea UE pentru metale din pământuri rare este de așteptat să crească de șase ori până în 2030 și de șapte ori până în 2050, iar cererea UE pentru litiu este de așteptat să crească de douăsprezece ori până în 2030 și de douăzeci și unu până în 2050. Astăzi, Europa se bazează în mare măsură pe importuri, adesea dintr-o singură țară terță, iar crizele recente au subliniat dependențele strategice ale UE. Fără o acțiune comună și în timp util, o piață unică care funcționează bine, reziliența și competitivitatea, industriile europene și eforturile UE de a-și îndeplini obiectivele climatice și digitale sunt în pericol (https://single-market-economy.ec.europa.eu).

De aceea, dezvoltarea unei surse interne sau a unor parteneriate strategice pentru aceste resurse poate reduce dependența UE de importuri. Dependența de un singur furnizor sau de o singură sursă de materii prime critice poate fi riscantă. Accesul la mai multe surse sau opțiuni de aprovizionare poate contribui la diversificarea riscurilor și la creșterea rezilienței. Accesul facil la materii prime critice poate susține politica industrială a UE și competitivitatea sa pe piața globală. Acest lucru este crucial pentru a menține și a dezvolta sectoare cheie ale economiei europene. În concepția grupului PPE, sunt necesare parteneriate mai stabile și reciproc avantajoase în materie de materii prime cu țări terțe de încredere (https://www.eppgroup.eu).

Accesul la materii prime critice poate fi gestionat într-un mod sustenabil pentru a minimiza impactul asupra mediului și pentru a conserva resursele naturale. Acest lucru contribuie la atingerea obiectivelor de mediu și la responsabilitatea față de mediul înconjurător. În același timp, materiile prime critice pot avea și implicații pentru securitatea națională. Asigurarea unui acces stabil și sigur la aceste resurse este importantă pentru protejarea intereselor naționale și pentru gestionarea riscurilor potențiale.

Ca atare, propunerea Comisiei pentru o lege a materiilor prime critice este un răspuns cuprinzător la toate aceste provocări. Bazându-se pe puterea pieței unice, regulamentul va asigura că UE se poate baza pe lanțuri valorice puternice, rezistente și durabile pentru materiile prime esențiale. Astfel, Propunerea de regulament va consolida toate etapele lanțului valoric al materiilor prime critice europene, va diversifica importurile UE pentru a reduce dependențele strategice, va îmbunătăți capacitatea UE de a monitoriza și a atenua riscurile de întrerupere a aprovizionării cu materii prime critice și va îmbunătăți circularitatea și sustenabilitatea. Tot în vederea reducerii riscului de aprovizionare cu materii prime critice și pentru a asigura rezistența lanțului de aprovizionare, Legea creează monitorizarea și testele de criză critice ale lanțului de aprovizionare cu materii prime, coordonează stocurile strategice și stabilește obligații de pregătire pentru risc pentru companiile mari care produc tehnologii strategice (https://ec.europa.eu).

De asemenea, Legea va reduce sarcina administrativă, simplificând procedurile de autorizare pentru proiectele de materii prime critice din UE, asigurând în același timp că menținem o protecție socială și de mediu ridicată. În plus, proiectele strategice selectate vor beneficia de sprijin pentru accesul la finanțare și de termene mai scurte de acordare a permiselor (24 de luni pentru permisele de extracție și 12 luni pentru permisele de procesare și reciclare). Statele membre UE vor trebui, de asemenea, să dezvolte programe naționale de explorare a resurselor geologice (https://single-market-economy.ec.europa.eu).

În vederea îmbunătățirea durabilității și circularității materiilor prime critice pe piața UE, prin Lege, statele membre UE vor lua măsuri pentru a îmbunătăți colectarea deșeurilor bogate în materii prime critice și pentru a asigura reciclarea acestora în materii prime critice secundare. În plus statele membre UE și operatorii privați vor trebui să investigheze potențialul de recuperare a materiilor prime critice din deșeurile extractive. De asemenea, pentru a încuraja reciclarea la scară largă a magneților permanenți, Legea stabilește cerințe privind reciclabilitatea și conținutul reciclat. Actul împuternicește Comisia să stabilească reguli pentru amprenta de mediu a materiilor prime critice supuse diferitelor garanții. Acest lucru va contribui la creșterea circularității și sustenabilității materiilor prime critice introduse pe piața UE, permițând clienților să facă alegeri informate cu privire la produsele care conțin materii prime critice.

În plus, textul Legii actualizează și lista materiilor prime critice. De asemenea, legislația urmărește să stimuleze cercetarea și dezvoltarea de materiale alternative și metode de exploatare și producție mai ecologice (https://www.lecho.be).

Grupul PPE a modelat poziția Parlamentului cu privire la această legislație importantă. Astfel, potrivit grupului PPE, „Am realizat proceduri de acordare a licențelor mai rapide, mai multă flexibilitate pentru lista de materii prime critice, am prevenit restricții suplimentare pentru mineritul intern și am inclus o politică mai bună de reciclare și gestionare a deșeurilor”. Credința grupului PPE este că vom putea acționa mai rapid cu Critical Raw Materials Act în caz de blocaje în aprovizionare. Grupul PPE apreciază că legislația oferă o monitorizarea mult îmbunătățită pentru companii, precum și în ceea ce privește testele de stres pentru companii. De asemenea, grupul PPE apreciază că este necesară o privire mai atentă asupra structurii proprietarilor pentru proiectele finanțate de UE referitoare la materiile prime critice. Cum grupul PPE dorește ca UE să gândească și să acționeze strategic, coerent și global pentru a asigura și îmbunătăți accesul la materii prime pentru Europa, salută faptul că Parlamentul European și-a adoptat poziția cu privire la Legea privind materiile prime critice al UE la 14 septembrie 2023, un pas important către o tratare mai strategică a nevoilor critice de materii prime ale Europei (https://www.eppgroup.eu).

În viziunea grupului PPE, „Fără acces la materii prime critice, tranziția digitală și cea ecologică nu va funcționa. Nu va exista mobilitate electrică fără baterii și nu vor exista mai multe baterii fără mai mult litiu”. Credința negociatorului principal pentru Critical Raw Materials Act a grupului PPE (Hildegard Bentele) fiind aceea că „dacă nu acționăm acum, în curând, poate fi prea târziu – în detrimentul obiectivelor noastre climatice și în detrimentul unei politici industriale europene orientate spre viitor și competitivă” (https://www.eppgroup.eu).

Dincolo de toate beneficiile oferite de această legislație, este evident că un nou capitol al suveranității UE se deschide, dat fiind că UE intenționează să-ți reducă drastic dependențele economice. Acest cadru ar permite să avem suficiente materii prime critice precum nichel, litiu, cobalt sau materii prime rare, astfel încât unei turbine eoliene sau unei instalații solare europene să nu le lipsească niciodată materiile prime pentru a furniza energie electrică, indiferent de existența unei crize precum cea generată de invazia Ucrainei de către Rusia.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top