Statele membre UE au convenit majorarea plafonului financiar cu 3,5 miliarde de euro

 

Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia de majorare a plafonului global al Instrumentului european pentru pace cu 3,5 miliarde de euro, pe baza acordului convenit la 20 martie 2023, potrivit unui comunicat al instituției.

Această decizie are scopul să asigure sustenabilitatea și predictibilitatea pe termen a acestui instrument, prezervând dimensiunea geografică globală a acesteia, precum și capacitatea UE de a preveni crizele și conflictele și de a răspunde rapid la acestea.

”Decizia de astăzi ne va asigura din nou că dispunem de fondurile necesare pentru a continua să furnizăm sprijin militar concret forțelor armate ale partenerilor noștri. Aceasta este deja a doua creștere a fondurilro destinate Instrumentului european pentru pace de la crearea sa în 2021. În mai puțin de doi ani, instrument și-a dovedit valoarea. El a schimbat complet modul în care ne sprijinim partenerii în domeniul apărării. El face ca UE și partenerii săi să fie mai puternici”, a declarat Înaltul Reprezentat la UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Odată cu suplimentarea de luni, valoarea totală a plafonului financiar se ridică la peste 11 miliarde de euro (în prețuri curente).

Facilitatea a fost înființată în martie 2021 pentru a finanța toate acțiunile de politică externă și de securitate comună (PESC) referitoare la chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională.

În special, Instrumentul european pentru pace permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile țărilor din afara UE și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Acesta este un instrument în afara bugetului. El a debutat cu un plafon financiar global de 5,5 miliarde de euro (în prețuri curente) pentru perioada 2021-2027, care a fost majorat cu o primă suplimentare de 2 miliarde de euro, ajungând la aproape 8 miliarde de euro (în prețuri curente) la 13 martie 2023. Contribuțiile statelor membre sunt stabilite pe baza unei chei de repartiție a venitului național brut (VNB).

Datorită instrumentului, UE a sprijinit până în prezent forțele armate ucrainene prin intermediul a șapte pachete de sprijin succesive, precum și multe alte țări, cum ar fi: Mozambic, Georgia, Moldova, Bosnia și Herțegovina, Somalia, Niger, Mauritania, Liban și Iordania.

Componentele militare ale operațiunilor de sprijinire a păcii conduse de Africa și unitățile multinaționale, cum ar fi Grupul operativ medical din Balcani, au fost, de asemenea, sprijinite prin intermediul acestei facilități.

Ca urmare, 92 % din plafonul financiar global pentru 2021-2027 a fost deja angajat în 2023, ceea ce a făcut necesară o nouă majorare.(A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top