Maia Sandu: Prin aderarea R. Moldova la UE vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri

S-a împlinit un an de când Republica Moldova a dobândit statutul de țară candidată la aderarea la UE, timp în care autoritățile de la Chișinău au parcurs etape importante care au presupus reforme și măsuri pentru modernizarea țării.

Cu acest prilej, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj în care a subliniat că transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune multă muncă la capătul căreia “vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri”

„Înțelegem cu toții că transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune mai multe etape, multă muncă și multe schimbări, dar cu fiecare etapă, an cu an, ne apropiem de momentul în care vom deveni un stat european. Și vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri”, a spus Maia Sandu.

Ea a menționat că datorită sprijinului acordat de partenerii europeni au  reușit să îmbunătățească și condițiile în școli și grădinițe, să modernizeze drumuri, să construiască poduri, rețele de apă și canalizare, să renoveze case de cultură și să întărească capacitatea instituțiilor din Republica Moldova de a asigura pacea și securitatea cetățenilor noștri.

“Este o etapă în drumul nostru către UE, o etapă care ne-a confirmat că avem sprijinul țărilor europene pentru construirea viitorului nostru în cadrul familiei europene. În calea noastră de aderare la Uniunea Europeană au loc cele mai multe transformări și beneficiem de cel mai mare ajutor”, a declarat președinta Sandu, potrivit unui comunicat al Președinției de la Chișinău.

 

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei pe data de 23 iunie 2022, în urmă cu exact un an, și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe 1 iunie 2023, Republica Moldova a găzduit cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

Summitul a fost precedat de adoptarea sau anunțarea unor decizii importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Uniunea Europeană a decis să suplimenteze cu 145 de milioane de euro sprijinul său macro-financiar pentru R. Moldova, a inclus primele șapte persoane pe lista de sancțiuni în cadrul regimului de măsuri restrictive creat la propunerea României pentru a sancționa pe cei care încearcă să destabilizeze ordinea democratică din R. Moldova și a încheiat cu autoritățile de la Chișinău un acord pentru reducerea tarifelor de roaming începând cu data de 1 ianuarie 2024.

De altfel, cetățenii Republicii Moldova au ieșit în stradă în număr mare pentru a-și striga cu voce tare opțiunea pentru Europa. Peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri. Manifestarea intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană” s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, și a fost o demonstrație pentru un viitor european. (A. S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top