Parlamentul European rămâne alături de Ucraina și solicită aliaților din NATO să-și onoreze angajamentul față de conducerea de la Kiev de a deschide calea pentru a fi invitată să se alăture alianței. În acest sens o rezoluție a fost adoptată recent cu 425 voturi pentru, 38 împotrivă și 42 abțineri. Eurodeputații subliniază că se așteaptă ca „procesul de aderare să înceapă după încheierea războiului și să fie finalizat cât mai curând posibil”, informează un comunicat.
Până la obținerea statutului de membru cu drepturi depline, Uniunea Europeană și statele sale membre, împreună cu aliații NATO și partenerii care împărtășesc aceeași viziune, trebuie să colaboreze îndeaproape cu Ucraina pentru a dezvolta un cadru temporar pentru garanțiile de securitate, spun deputații, care urmează să fie pus în aplicare imediat după război. Parlamentul subliniază că integrarea Ucrainei atât în NATO, cât și în UE ar spori securitatea regională și globală și ar consolida legăturile dintre Ucraina și comunitatea euro-atlantică.
Distrugerea barajului Kahovka este o crimă de război
Deputații condamnă în termenii cei mai fermi distrugerea de către Rusia a barajului Kahovka la 6 iunie, care constituie o crimă de război, a provocat inundații masive și a creat un dezastru ecologic, precum și un ecocid în Ucraina.
Toți cei responsabili de crime de război, inclusiv distrugerea barajului, vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional, adaugă deputații.
Necesitatea unui pachet cuprinzător de redresare al UE pentru Ucraina
Parlamentul solicită un pachet cuprinzător de redresare al UE pentru Ucraina, care ar trebui să se concentreze pe ajutorul, reconstrucția și redresarea imediată, pe termen mediu și lung a țării. Eurodeputații doresc ca pachetul de redresare să fie sprijinit de finanțarea necesară și adecvată a UE. Prin urmare, aceștia așteaptă cu interes viitoarea revizuire propusă de Comisia Europeană a actualului cadru financiar multianual și mecanismul de reconstrucție a Ucrainei care urmează să fie instituit, care va acoperi finanțarea pentru nevoile de reconstrucție ale Ucrainei în următorii ani.
Deputații subliniază importanța corelării reconstrucției Ucrainei cu pregătirile sale de aderare la UE și cu reformele interne în curs, subliniind în același timp că reconstrucția infrastructurii deteriorate și a capacității industriale ar trebui să aibă loc în conformitate cu principiul „a reconstrui mai bine” și cu Pactul verde european. Acest lucru ar contribui la transformarea țării într-un stat european social și o economie de piață modernă și fără emisii de dioxid de carbon.
Speranța ca negocierile de aderare la UE cu Ucraina să înceapă în acest an
În cele din urmă, Parlamentul își reafirmă sprijinul pentru decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE anul trecut. Deputații își exprimă speranța pentru o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene, întrucât Ucraina a finalizat cu succes cele șapte etape stabilite în avizul Comisiei. Aceștia solicită o cale clară pentru începerea negărilor de aderare, care, cu suficient sprijin, ar putea începe deja în acest an.
Comisia Europeană pregătește un ajutor financiar pentru Ucraina de până la 18 miliarde de euro pe an
Pe de altă parte, Comisia Europeană pregătește un ajutor financiar pentru Ucraina de până la 18 miliarde de euro pe an, din 2024 până în 2027, în timp ce țara devastată de război încearcă să își revigoreze economia la 16 luni de la invazia Rusiei, informează Politico Europe.
Ajutorul, care cuprinde o combinație de granturi și împrumuturi și care va fi canalizat printr-un nou instrument special în cadrul bugetului pe termen lung al UE, ar fi menit să dea startul reconstrucției țării, chiar dacă conflictul continuă să facă ravagii. Anul trecut, economia s-a redus cu 30%, iar Banca Mondială estimează că țara va avea nevoie de 411 miliarde de dolari pentru reconstrucție.
Finanțarea de până la 72 de miliarde de euro, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile, cărora li s-a garantat anonimatul pentru a discuta chestiuni confidențiale legate de UE, va fi direcționată în parte pentru a ajuta la echilibrarea bugetului Ucrainei și în parte pentru a răspunde nevoilor urgente de infrastructură ale țării.
Pachetul va fi însoțit de condiții privind lupta împotriva corupției și reforme structurale menite să alinieze Ucraina la standardele UE, în vederea candidaturii țării la aderarea la blocul european.
Această decizie vine după ce UE a decis că în acest an va acorda Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase, susținute de garanții bugetare ale UE, devenind astfel principalul furnizor de sprijin al țării, potrivit ministerului ucrainean de finanțe.
În aprilie, ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, a declarat că țara va avea nevoie de ”nu mai puțin” de încă 18 miliarde de euro în 2024.
Ajutorul nu doar că oferă Ucrainei spațiu de manevră pentru planificare bugetară pe termen mediu, ci reprezintă și o formă de încurajare a altor donatori și investitori privați de a lua o decizie similară.
Finanțarea urmează să fie adoptată în mod oficial săptămâna viitoare, înaintea unei conferințe privind reconstrucția Ucrainei care va avea loc la Londra, împreună cu o revizuire mai amplă a bugetului UE pe termen lung.
Propunerea nu este încă definitivă și ar putea suferi modificări. (A.S.)