Ce este Visa Waiver – România

Dan Scarlat

Început în 1986 programul Visa Waiver, administrat de Departamentul Securității Naționale (Departament of Homeland Security – DHS) în colaborare cu Departamentul de Stat american, permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri, fără a necesita o viză, pe o perioadă de maxim 90 de zile, iar cele 40 de state sunt obligate să respecte la rândul lor aceleași cerințe pentru cetățenii americani.

Acest program utilizează o abordare mult fațetată, ce analizează riscurile pentru a putea preveni persoanele cu intenții mai puțin legale, și care doresc să acționeze atât în Statele Unite cât și în cele 40 de state care utilizează Visa Waiver Program (VWP). Este inclusă de asemenea o verificare completă a istoricului călătoriilor fiecărei persoane care beneficiază de VWP înainte de sosirea acestora la porturile de intrare în SUA (fie că acestea sunt aeriene, maritime sau terestre).

Beneficiile economice sunt evidente, în special pentru administrația americană, deoarece în mod normal, peste 20 de milioane beneficiază de VWP în mod anual, acestea contribuind la bugetul american cu peste 80 de miliarde de dolari[1].

După semnarea acordului VWP, statele incluse trebuie să mențină standardele de securitate cel puțin la nivelul la care se aflau în momentul semnării acordului, Departamentul de Stat american fiind desemnat să efectueze verificări de securitate cel puțin o dată la doi ani. În mod adițional, călătorii care beneficiază de VWP sunt obligați să obțină autorizații prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (Electronic System for Travel Authorization – ESTA), iar începând cu 2016 toți călătorii trebuie să dețină un pașaport dotat cu un microcip de securitate.

Acest program de eliminare a vizelor reprezintă un parteneriat riguros întreținut de SUA și cele 40 de state incluse în VWP, promovând călătoriile în siguranță atât în Statele Unite cât și în statele membre VWP[2].

În martie 2023, doi senatori americani au Richard Durbin (Senate Majority Whip) și Jeanne Shaheen (Președintele Subcomisiei pentru Relații Externe a Senatului pentru Europa și Cooperare Regională în Securitate) au introdus un proiect de lege care recomandă acceptarea României în programul VWP. Acest proiect are scopul de a transmite atât clasei politice americane cât și celei românești de importanța rolului pe care țara noastră îl are în cadrul politicii externe americane, atât de colaborarea strânsă care există dar și legat de poziția noastră geografică.

Integrarea României în cadrul VWP are la bază două elemente esențiale:

  • Din punct de vedere al securității, România trebuie să facă dovada asigurării eficiente a granițelor, integritatea frontierelor fiind crucială în cadrul acestui program precum și existența unui schimb de informații între instituțiile care asigură respectarea legislației trebuie din cadrul ambelor state.
  • Rata de refuz a vizei normale, trebuie să fie mai mică de 3% într-un an fiscal, iar în acest caz România nu este nici măcar aproape de acest prag, rata de refuz fiind de 17% în 2022, în creștere de la 10% în 2021[3].

Dacă îndeplinirea condițiilor necesare primului punct, respectiv cel al securității, România poate îndeplini toate cerințele până la sfârșitul anului 2023, din punct de vedere al reducerii ratei refuzului, situația este mult mai complicată.

Așa cum declara Dereck J. Hogan, din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice (Departamentul de Stat american), a fost trimisă în România o delegație din partea Biroului de Afaceri Consulare, pentru a se întâlni cu instituțiile relevante ale guvernului român pentru a clarifica informațiile necesare pe care statul român trebuie să le furnizeze propriilor cetățeni pentru a putea reduce drastic gradul de refuz al acordării vizelor. Trebuie clarificat că multe din aceste refuzuri se datorează în special completării necorespunzătoare a cererilor și a documentației aferente[4].

Dacă aspectul siguranței naționale poate fi relativ ușor asigurat de către guvernul și instituțiile noastre, gradul de informarea adecvată necesar completării corecte a cererii de vize este mult mai greu de atins. Este necesară pregătirea temeinică a personalului intern care la rândul lui să poată ajuta persoanele care completează aceste cereri de vize astfel încât riscul apariției unei greșeli să fie minim, deoarece atingerea acelui standard de 3% anul, este obligatoriu, și ține în esență doar de atenția acordată completării și asigurarea tuturor cerințelor inițiale, astfel încât să fie eliminată posibilitatea refuzului.

[1] Visa Waiver Program | Homeland Security (dhs.gov)

[2] Visa Waiver Program | U.S. Customs and Border Protection (cbp.gov)

[3] Legislation recommending Romania’s inclusion in the Visa Waiver program, on US Senate’s agenda | Romania Insider (romania-insider.com)

[4] SUA încearcă să ajute România să respecte cerințele Visa Waiver (europalibera.org)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top