Dan Scarlat
Ceea ce se dorea o defilare sovietică, aliniată, în haine de paradă militară, până la Kiev, începută pe 24 februarie 2022, se dovedește un eșec de proporții catastrofale pentru armata ”roșie” dar și pentru industria și economia sovietică.
De la atacurile greșite din punct de vedere strategic, la începutul ”misiunii speciale” până la retragerile haotice și dezordonate din prezent, campania militară a lui Putin, în Ucraina, se dovedește a fi, probabil, cel mai răsunător eșec militar, cu atât mai mult cu cât în prealabil a avut libertatea de a-și așeza toate piesele militare după bunul plac, atât în Rusia cât și în Belarus, putând construi orice plan strategic.
Seria aproape neîntreruptă de eșecuri, l-a forțat pe Președintele rus, Vladimir Putin să declare la 21 septembrie 2022 o ”mobilizare parțială”, forțele rusești din Ucraina fiind epuizate, măcinate și insuficiente pentru a stopa contra-atacul forțelor ucrainene, care tot împingeau linia frontului spre granița estică dintre Ucraina și Rusia. Această mobilizare trebuia să fie limitată la foștii militari și cei aflați în rezervă, fără să afecteze diversele sectoare ale economiei și fără să includă personal ”necalificat”, adică personal care nu a efectuat stagiul militar.
În ciuda acestor asigurări date chiar de Putin, realitatea a dovedit că haosul care domnea pe front, în Ucraina, se afla și în Rusia. Această mobilizare parțială a dus la un exod al tinerilor și bărbaților[1] care aveau vârsta ce permitea mobilizarea, ambuteiaje creându-se la granițele Rusiei, iar avioanele comerciale care părăseau țara, aveau toate locurile vândute. Dintre destinațiile cele mai ”apreciate” se numără: Finlanda, Georgia, Kazahstan, Serbia, Turcia și Emiratele Arabe. Se estimează că peste 700,000 de bărbați au părăsit Rusia de teama recrutării.
Imediat după începutul mobilizării, alte aspecte ale deficiențelor cu care se confruntă ”Armata Roșie” au început să iasă la iveală și să fie cunoscute în toată lumea. Noi recruți ori primeau echipamente și uniforme vechi, rupte, chiar neutilizabile, ori erau puși în situația de a-și cumpăra singuri cele necesare, în ciuda afirmațiilor venite din partea Ministerului Apărării rus, conform căruia, cei mobilizați primesc hainele și echipamentul necesar desfășurării ”misiunii speciale” din Ucraina[2]. Astfel, magazinele din Rusia care vindeau echipamente militare cum ar fi căștile sau vestele antiglonț, s-au trezit cu stocurile epuizate. O soartă similară au avut și magazinele care vindeau echipamente destinate camping-ului, corturile, sacii de dormit, încălțămintea, toate fiind cumpărate de soțiile, mamele sau surorile celor mobilizați.
Chiar înaintea mobilizării, deficiențele militare ale armatei ruse, a doua ca mărime din lume, cel puțin în teorie, cu un buget estimat de 67 de miliarde de dolari au fost expuse publicului prin neîndeplinirea obiectivelor de la prelua Kiev-ul și zdrobirea forțelor ucrainene. Situația militară catastrofală a Rusiei a surprins pe toată lumea. Nici un expert nu se aștepta ca ceea ce se dorea a doua armată a lumii să prezinte atât de multe lacune, atât în ce privește tehnologia, echiparea și strategiile folosite, dând dovada unei corupții endemice și logistică inferioară. În mod adițional, au existat mai multe rapoarte conform cărora recruții erau trimiși pe front fără nici un fel de pregătire militară sau îndeplineau un ”stagiu” de o săptămână, maxim două, dacă aveau noroc. Mobilizarea parțială nu a făcut decât să sublinieze stadiul incredibil de degradare în care se află armata sovietică.
Pe lângă această ”mobilizare”, un alt episod marcant l-a avut protagonist pe Yevgeny Prigozhin, finanțatorul grupului de mercenari Wagner. Acesta a fost filmat în curtea unei închisori, în timp ce promitea deținuților că dacă servesc 6 luni în Ucraina ca parte a grupului Wagner, o reducere a sentinței precum sau chiar o anumită plată, gen solda unui soldat[3].
O altă etapă în desfășurarea conflictului o reprezintă necesitatea Rusiei de a cumpăra drone militare din Iran. Până în acest moment două modele de drone au fost identificate în Ucraina, Shahed 136 – dronă kamikaze și Mohajer-6 – similară cu Bayraktar Tb2, produsă în Turcia și folosită cu succes de armata ucraineană. Acest lucru demonstrează clar un alt domeniu în care armata rusă nu este corespunzător echipată, rezervele de drone rusești fiind fie epuizate fie total neadecvate și inutile pe câmpul de luptă.
Ultimele rapoarte indică că Armata Rusă este în proces de recrutare de mercenari afgani, în special comandouri antrenate de Statele Unite pentru a lupta contra talibanilor[4]. Mai multe surse militare și de securitate afgane au spus că Corpul de elită al Armatei Naționale de Comando, care a luptat alături de forțele americane timp de doua decenii au început să se alăture trupelor ruse, după ce au fost lăsate în urmă de Statele Unite, după retragerea din Afganistan. Se estimează că până la 20,000 de astfel de soldați pot fi recrutați de Moscova, aceștia putând avea un impact major pe frontul din Ucraina, datorită antrenamentului special de care au beneficiat din partea experților americani.
Se vede cum se încearcă peticirea armatei ”roșii”, aceasta regăsindu-se într-o manieră deplorabilă, în ciuda avertismentelor amenințătoare venite de la Kremlin de-a lungul anilor.
Situația rămâne complicată în Ucraina, cu atât mai mult cu cât iarna, va da timp forțelor rusești să se poziționeze, să aducă echipamente noi din țări prietene, cum este Iranul, dar și luptători profesioniști în adevăratul sens al cuvântului. Dar pe de cealaltă parte, armata ucraineană continuă să primească echipamente moderne din partea occidentului dar și să beneficieze de programe de antrenament specializat pe teritoriul altor state. Este greu de presupus că până la primăvara, una dintre părți va obține un avans categoric în fața celeilalte, dar odată cu venirea topirea zăpezii, conflictul o să reizbucnească în toată amploarea sa.
[1] Factbox: Where have Russians been fleeing to since mobilisation began? | Reuters
[2] ‘The army has nothing’: new Russian conscripts bemoan lack of supplies | Ukraine | The Guardian
[3] Putin ally Prigozhin appears to be recruiting Russian prisoners to fight in Ukraine (nbcnews.com)
[4] Russia recruits Afghan commandos to bolster forces in Ukraine: ‘Surprising’ effect of US military drawdown | Fox News