Raportul misiunii voluntare de evaluare privind aderarea la Schengen care urmează să fie prezentat miercuri la Bruxelles este unul „foarte pozitiv” pentru România, au declarat, marţi, surse guvernamentale, citate de Agerpres, informează digi24.ro concomitent cu mențiunea că Olanda nu a trimis experți. Opiniei publice românești îi sunt familiare bună parte din componentele dezbaterii din cadrul decidenților Uniunii Europene privind aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Este de domeniul public faptul singura (?) voce contrară este cea a Olandei. ”Motivația” ține preponderent de considerente politice interne, dovadă este –și – faptul că guvernul Regatului Țărilor de Jos nu și-a trimis reprezentanți în amintita comisie sub pretextul că ”nu a fost suficient de largă”. Dece ”nu a lărgit-o” e o întrebare firească. Ezitările quasi penibile ale premierului olandez, recent în vizită în România, în a-și găsi cuvintele cu care să răspundă la banala întrebare: susține Regatul Țărilor de Jos sau nu aderarea României la spațiul Schengen arată realitatea dură din spatele cuvintelor frumoase despre unitatea europeană!
Ciudată ni se pare evidenta contradicție dintre poziția Olandei, în a cărei politică influența creștin democrației este substanțială și repetatele mesaje de susținere a Românie din partea liderului popularilor europeni Manfred Weber: „Avem două state membre ale UE care îndeplinesc toate condițiile pentru a adera la acest spațiu. Ele sunt pregătite pentru Schengen, dar așteaptă încă din 2011 undă verde din partea Consiliului. 11 ani, niciun progres. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil”, a declarat președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.
„Nu există clasa întâi și clasa a doua sau nu există motive obiective pentru a refuza Bulgariei și României acest succes. Au făcut toți pașii necesari și permiteți-mi să îi asigur pe prietenii noștri de la Sofia și București, aveți sprijinul nostru, locul vostru este în Schengen”, a adăugat el.cf G4Media.ro
Concluzia este că trebuie să privim cu un optimis moderat sintagma ”foarte pozitiv” cu care am început aceste rânduri.
(S.N.)