Anexarea a patru regiuni ale Ucrainei anunțată de președintele rus Vladimir Putin, la Kremlin, în fața guvernului și a deputaților ruși, și ordinul privind prima mobilizare pentru război, de după cel de-al doilea război mondial, pentru a lupta în Ucraina, au dus la atragerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, au anunțat zilele trecute cel de-al optulea pachet de sanțiuni împotriva Rusiei, de la începutul războiului din Ucraina.
“Nu acceptăm referendumurile false și nici orice fel de anexare în Ucraina. Și suntem hotărâți să facem Kremlinul să plătească pentru această nouă escaladare. Așadar, astăzi, propunem împreună un nou pachet de sancțiuni mușcătoare împotriva Rusiei (…) Izolăm și lovim și mai mult economia Rusiei“, a declarat Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație susținută în direct de la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.
Despre al optulea pachet de sancţiuni a vorbit și șeful diplomației UE, Josep Borrell, care a adus și detalii privind măsurile decise, printre care noi interdicţii la importurile de produse ruseşti, ceea ce va duce la o pierdere de venituri pentru Rusia de şapte miliarde de euro şi noi interdicţii de export pentru tehnologii cheie folosite în armată, cum ar fi componente aviatice şi electronice şi anumite substanţe chimice esențiale pentru armata Rusiei, cu scopul clar de a priva Kremlinul de tehnologiile cheie. O altă măsură stabilită interzice cetățenilor din Uniunea Europeană să facă parte din consiliile de administraţie ale companiilor ruseşti de stat.
În plus, pachetul de sancţiuni stabilește și baza legală pentru plafonarea preţului la petrolul rusesc.
Potrivit Rador, Comisia intenționează, de asemenea, să interzică importul anumitor articole folosite în industria de bijuterii, precum pietrele și metalele prețioase, dar și să impună „sancțiuni împotriva companiei Alrosa, cea mai mare companie rusească de minerit de diamante, interzicerea importului de săpun și chiar de hârtie igienică. O serie de articole de uz casnic obișnuite au ajuns, de asemenea, pe lista importurilor interzise. Există şi produse cosmetice vizate, precum și accesorii pentru bărbierit și deodorante. Săpunul, hartia igienică, aţa dentară şi produse de machiaj au fost şi ele incluse pe listă”.
Rador mai notează că documentul include și interdicția acordării pentru cetăţenii ruși de consiliere juridică sau informatică, dar și pentru furnizarea de servicii de arhitectură și inginerie.
Pe listele noi vizate de sancţiuni au mai fost adăugați filozoful rus Aleksandr Dugin, cântărețul şi liderul grupului Liube, Nikolai Rastorguev, dar și principalul proprietar al Companiei Kalaşnikov, Alan Luşnikov.
De altfel, Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a anunțat imediat după decizia de la Kremlin de mobilizare pentru război că miniștrii de externe din Uniunea Europeană au decis să pregătească noi sancțiuni împotriva Rusiei. În același timp, aceștia au mai luat o decizie importantă, și anume aceea de a crește livrările de arme către Kiev, în contextul în care președintele rus tocmai anunțase ordinul de mobilizare pentru război. Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre UE a fost convocată de Josep Borrell, la New York, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României. La prim parte a discuțiilor a participat și ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, care i-a informat pe omologii din Uniunea Europeană despre evoluțiile din Ucraina.
„Este clar că Putin încearcă să distrugă Ucraina. Încearcă să distrugă întreaga țară prin diferite mijloace, deoarece eșuează din punct de vedere militar. Anunță o mobilizare parțială în Rusia pentru a sprijini organizarea de <<referendumuri>> ilegale în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și amenință din nou și din nou – și de data aceasta, foarte clar, într-un mod destul de transparent – cu utilizarea armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare”, a declarat Josep Borrell.
Acesta a asigurat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Ucraina.
„Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar. Vom continua să furnizăm arme. Vom continua să folosim banii din Fondul European pentru Pace și banii din bugetul european, din bugetul statelor membre, pentru a continua să sprijinim capacitatea militară pentru ca ucrainenii să își apere țara, teritoriul și suveranitatea”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell. (S.N.)