Energia nucleară SMR în România

Dan Scarlat

 

 

Reactoarele modulare mici avansate (Advanced Small Modular Reactors – SMR reprezintă o componentă cheie a obiectivului Departamentului de Energie din Statele Unite ale Americii, cu rolul de a dezvolta opțiuni de energie nucleară sigure, curate și accesibile. Astfel, SMR-urile aflate în dezvoltare au la dispoziție o varietate de dimensiuni, opțiuni tehnologice, capabilități și modalități de implementare. Pot fi folosite de la generarea de energie electrică, capacitatea variind de la zeci de megawați, până la sute de megawați, pot fi folosite pentru desalinizare sau alte utilizări industriale. Pot folosi în același timp apa ușoară ca lichid de răcire, diverse gaze sau sare topită.

Printre avantajele acestei noi tehnologii se regăsesc dimensiunile mici, investițiile reduse de capital, capacitatea de a fi amplasate în locații care nu sunt accesibile pentru centralele mari, nucleare sau tradiționale, precum și posibilitatea de adăugare de noi module, crescând astfel capacitatea lor[1].

Reactoarele modulare mici, pot genera până la 300 MW pe unitate (300MW poate asigura energia electrică pentru aproximativ 230.000 case pe perioadă de un an), ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din capacitatea de generare a reactoarelor tradiționale (generând în același timp o cantitate mult mai mică de emisii de carbon), ocupând doar 10% din dimensiunea unui reactor tradițional.

Principalele caracteristici ale SMR-urilor sunt în comparație cu reactoarele tradiționale sunt:

  • Dimensiunea: sunt practic doar o fracțiune din dimensiunea unui reactor tradițional;
  • Sistemul modular: sistemele și componentele pot si asamblate direct din fabrică, putând fi transportate direct și instalate;
  • Reactoarele care valorifică fisiunea nucleară pentru a genera căldura necesară producerii de energie electrică[2];
  • Timpul scăzut de construcție, acesta fiind între 3-5 ani, în comparație cu un reactor tradițional a cărui construcție durează între 6-12 ani;
  • Prețul SMR-ului variind între 1-3 mld. de dolari, reprezentând doar 25% din prețul unui reactor tradițional;
  • Cantitatea mică de deșeuri precum și cerințele reduse de combustibil[3].

 

Design-ul modular ar acestora înseamnă că fiecare unitate poate fi asamblată lângă alta, capacitatea acestora putând fi mărită sau scăzută, în funcție de nevoile locale, SMR-urile putând fi de asemenea proiectate pentru a se conecta la rețelele de energie existente deja, înlocuind astfel centralele vechi, cu o sursă nouă de energie modernă, fiabilă și cu zero emisii.

Firma americană NuScale, care dezvoltă aceste reactoare modulare, desfășoară în prezent 6 proiecte în Europa, în Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Ucraina și Marea Britanie.

În martie 2019, SN Nuclearelectrica mai multe SA și NuScale Power semnează un Memorandum de Întelegere (Memorandum of Understanding – MOU) în vederea realizării schimbului de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară dezvoltată de NuScale, cu scopul de a evalua și autoriza construcția de SMR-uri în România[4], iar in noiembrie 2021, cele două entități au semnat un acord de cooperare pentru a avansa implementarea tehnologiei SMR. Secretarul american pentru energie, Jennifer Granholm și Ministrul Energiei, Virgil Popescu au evidențiat acest parteneriat la Glasgow cu ocazia COP26 (cu ocazia Summit-ului privind schimbările climatice, desfășurat între 31 octombrie și 13 noiembrie 2021). În cadrul acestui acord, NuScale va ajuta SN Nuclearelectrica SA să-și evalueze tehnologia și să adopte împreună măsuri pentru implementarea unei prime centrale NuScale de 462 MW în România, până în 2027-2028, pe langă crearea de noi locuri de muncă se estimează că acest SMR va ajuta România să reducă cu 4 milioane tone de emisii de CO2 pe an[5].

Tot în 2021, SN Nuclearelectrica SA a primit fonduri din partea USTDA (United States Trade and Development Agency) în valoare de 1,2 mil. de dolari pentru a identifica potențialele locuri unde de pot amplasa reactoarele modulare.

În mai 2022, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că pe locul vechii termocentrale de la Doicești (Dâmbovița) reprezintă cea mai bună locație pentru amplasarea primului SMR, NuScale Power LLC anunțând semnarea unui nou MOU pentru a efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare în Doicești[6].

Acest anunț reprezintă un pas esențial al acordului semnat între NuScale și SN Nuclearelectrica SA, România având astfel potențialul de a deveni prima țară europeană care va găzdui reactoare SMR, devenind astfel o bază pentru dezvoltarea acestei noi tehnologii atât la noi în țară cât și în alte state.

Acest proiect pilot este esențial pentru țara noastră, nu doar doar datorită efectelor pozitive pe care le are asupra mediului înconjurător, ci în principal datorită crizei energetice cu care se confruntă toată Europa, iar împreună cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu ajutorul platformelor Ana și Doina poate asigura nu doar independența energetică a României, ci poate transforma România, dintr-un stat care importă energie, într-un exportator de energie la nivelul Uniunii Europene.

[1] Advanced Small Modular Reactors (SMRs) | Department of Energy

[2] What are Small Modular Reactors (SMRs)? | IAEA

[3] What are small modular reactors and what makes them different? | ANSTO

[4] NuScale si SN Nuclearelectrica SA semneaza un Memorandum de Intelegere (MoU) pentru a explora tehnologia SMR (reactoare mici modulare) pentru Romania – Nuclearelectrica

[5] Europe | NuScale Power

[6] NuScale Power Signs Agreement with Nuclearelectrica and Owner of Preferred Site for First SMR Site in Romania | NuScale Power

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top