Alegeri europarlamentare în 2024

Scarlat I

Între 6-9 iunie 2024 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, în fiecare stat membru UE. Acestea tind să fie mai importante decât alegerile precedente în special datorită situației internaționale, atât din Ucraina cât și din Orientul Mijlociu.

În ultimii ani, partidele de dreapta, chiar cele de extremă dreapta au avut, dacă nu un impact mai mare, cel puțin o popularitate în creștere. În toate statele europene, fie că vorbim de Franța, Italia, Germania, sau chiar statele nordice, problemele care au agitat cel mai mult spiritele au fost legate de imigrația ilegală și de reapariția tendințelor expansioniste în Federația Rusă. Cu toate că fiecare stat se confruntă cu probleme diverse, aceste două probleme se regăsesc pe tot continentul european. Nu este greu de înțeles de ce partidele și oamenii politicii care promovează unele politici mai protecționiste, parțial izolaționiste sau chiar rasiste, au prins mult mai puternic la publicul larg decât în anii anteriori. Exemplul cel mai grăitor în acest sens este cel al Olandei, o țară care a suferit transformări majore, devenind dintr-un stat extrem de primitor și permisiv cu străinii, un loc unde partidul de extremă dreapta PVV (Partij voor de Vrijheid – Partidul Libertății) a reușit să obțină primul loc în cadrul scrutinului electoral de la sfârșitul anului 2023, cu 24% din totalul voturilor valabile exprimate, depășind atât alianța PvdA&GL (Partij van de Arbeid & GroenLinks – 17%) cât și VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie – 10%), iar în prezent, conform sondajelor de opinie se află chiar mai sus, față de cât au obținut în cadrul alegerilor (aprox. 33% în prezent)[1].

Discursul abordat de către PVV și liderul său Geert Wilders, fiind unul extrem de naționalist, rasist și eurosceptic. Cu toate acestea, Geert Wilders nu a ajuns să ocupe funcția de Prim-Ministru, pur și simplu deoarece nu a reușit să convingă restul partidelor să îl susțină pe el și doctrina PVV. În acest caz, deși a beneficiat de susținerea populară, restul clasei politice a fost cea care a reușit să oprească tendințele extremiste ale acestuia. Din păcate este un semnal destul de clar dat nu doar de societatea olandeză, ci chiar de majoritatea statelor europene, chiar dacă nu într-o măsură atât de mare.

Societățile europene se văd puse în fața unui val accentuat de tendințe izolaționiste sau chiar rasiste, și chiar dacă partidele sau grupurile politice care duc mai departe aceste mesaje, nu vor ajunge să domine în mod clar atât eșichierul politic național sau scena politică europeană, mesajele acestora urmează să ajungă la urechile multor oameni, un număr considerabil mai mare decât în urmă cu 5-10 ani.

Nu prea sunt șanse ca la alegerile din iunie, Parlamentul European să ajungă să fie condus de grupuri extremiste, dar cu siguranță numărul parlamentarilor care se vor regăsi în partea de extremă dreapta va crește considerabil în comparație cu alegerile anterioare. Chiar dacă o coaliție de centru-dreapta, centru-stânga și ”verzi”, va reuși să contracareze cu succes orice tendințe extreme ce pot apărea în PE, existența extremismului politic nu doar că se va resimți mult mai apăsat la Bruxelles dar vocea acestora va fi amplificată, putând acapara chiar într-un viitor apropiat mult mai mulți adepți.

Reapariția tendințelor extreme pe continentul european, nu poate fi pusă pe seama populației naționale europene, acestea fiind mai degrabă eșecul liderilor politici, care nu au reușit să abordeze într-un mod eficient grijile și problemele cu care se confruntau proprii cetățeni. O abordare mai precaută în ce privește tema acceptării imigrației ilegale sau a problemelor economice (chiar dacă aceasta are loc în dauna problemelor legate de mediul înconjurător) poate restaura o ordine politică care în prezent este în declin. Clasa politică trebuie să fie mai atentă la problemele directe cu care se confruntă proprii cetățenii, în loc să pună accentul pe rezolvarea problemelor globale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] POLITICO Poll of Polls — Dutch polls, trends and election news for the Netherlands – POLITICO

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top