Europenii, pesimiști în ceea ce privește rezultatul războiului din Ucraina

Rezultatele unui sondaj arată că europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev.

Europenii sunt pesimiști când vine vorba de șansele Ucrainei de a învinge Rusia, doar 1 din 10 considerând că Ucraina va câștiga războiul, arată Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) care a centralizat și analizat sondaje realizate online de Datapraxis și YouGov în 12 țări europene cu câteva zile înainte de împlinirea a doi ani de când Moscova a aruncat în aer ordinea internațională bazată pe reguli prin invadarea vecinului său. Majoritatea celor chestionați consideră că este necesară o ”soluție de compromis” pentru a pune capăt conflictului.

Conform cercetătorilor, perspectivele pesimiste se datorează în mare parte situației politice din Statele Unite, unde discuțiile privind un nou pachet de ajutor pentru Ucraina se află în impas în Congres, iar fostul președinte Donald Trump caută o revenire bazată în parte pe angajamentul de a retrage ajutorul militar pentru Kiev, potrivit Politico Europe. Mulți europeni văd în realegerea lui Trump un cadou pentru Putin. În acest sens, europenii tind să îl vadă pe Trump nu ca pe un pacificator (așa cum i-ar plăcea să creadă), ci ca pe un ”conciliartor șef”.

Victorie vs. compromis

Europenii par pesimiști în ceea ce privește rezultatul războiului. În medie, doar 10% dintre europenii din  cele 12 țări în care s-a desfășurat sondajul cred că Ucraina va câștiga. De două ori mai mulți se așteaptă la o victorie a Rusiei.

Cercetătorii ECFR  lansează o presupunere cu privire la modul în care oamenii definesc o victorie rusă. Aceștia sugerează că, pentru mulți, ideea unei victorii rusești înseamnă că Ucraina nu va fi capabilă să își elibereze toate teritoriile ocupate (și că o victorie ucraineană va reuși).

© ECFR

Această încredere slabă în șansele de victorie ale Ucrainei este vizibilă în toată Europa. Polonia, Portugalia și Suedia sunt cele mai optimiste țări. Dar chiar și acolo, doar 17% dintre respondenți cred că Ucraina va învinge – iar în Suedia 19% cred că Rusia va învinge. În România, doar 9% cred că Ucraina va ieși victorioasă din acest război, în vreme ce 37% cred că acesta se va încheia cu o formulă de compromis.

Peste tot, cu excepția Poloniei și a Portugaliei, numărul celor care se așteaptă la o victorie a Rusiei este mai mare decât cei care cred într-o victorie a Ucrainei.

Dar răspunsul predominant peste tot unde a fost efectuat sondajul (37% în medie) este că războiul se va încheia cu o înțelegere – acest răspuns devansând cu mult numărul celor care cred într-o victorie ucraineană.

În pofida acestor cifre, faptul că respondenții se așteaptă ca războiul să se încheie cu o formulă de compromis nu înseamnă că este un rezultat dezirabil, fapt reflectat în răspunsurile oferite de aceștia când au fost întrebați care sunt așteptările lor cu privire la măsurile pe care ar trebui să le adopte Europa cu privire la Ucraina.

Respondenții din trei țări – Polonia (47%), Portugalia (48%) și Suedia (50%) – își exprimă o preferință clară pentru sprijinirea Ucrainei pentru a-și recupera teritoriul, peste media europeană de 31%.

© ECFR

Dar în alte cinci țări – Austria (49%), Grecia (59%), Ungaria (64%), Italia (52%) și România (50%) – oamenii tind să dorească ca Europa să facă presiuni asupra Kievului pentru a accepta un compromis cu Rusia, tot peste media europeană de 41%. Între timp, în Franța, Germania, Olanda și Spania, publicul este mai împărțit în această privință.

Umbra lui Trump

Think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR) constată că Efectul Trump asupra politicii globale își face simțită prezența, chiar dacă nu este clar dacă acesta va reuși să revină la Casa Albă sau care sunt politicile pe care le va urma în cazul în care va câștiga un al doilea mandat.

Majoritatea europenilor chestionați ar fi dezamăgiți (34% dintre români) dacă Trump ar câștiga și puțini dintre ei ar fi mulțumiți (18% dintre români). 

© ECFR

Chiar și în Ungaria – de departe cea mai pro-Trump dintre țările în care a fost efectuat sondajul – doar 28% dintre respondenți ar fi mulțumiți dacă acesta ar reveni la conducerea SUA.

Poate Europa să sprijine singură Ucraina în războiul rus?

Sondajul relevă că cetățenii europeni întrebați sunt reticenți când vine vorba de curaj. În eventualitatea în care Statele Unite și-ar retrage sprijinul pentru Ucraina în cazul în care Trump ar reveni la Casa Albă, doar 20% dintre europeni sunt de părere că Europa ar trebui să-și sporească ajutorul pentru Kiev, o medie care variază de la valoarea cea mai scăzută de 7%, înregistrată în Grecia, până la borna superioară de 43%, observată în Suedia, cu România înregistrând un procent de 12%.

© ECFR

Părerea predominantă în unele țări este că Europa ar trebui să calce pe urmele SUA și să limiteze sprijinul pentru Ucraina, încurajând în același timp Kievul să încheie un acord de pace cu Moscova.

Această opinie este împărtășită de 54% dintre respondenți în Ungaria, 44% în România și 42% în Austria și Grecia.

Acest studiu se bazează pe un sondaj de opinie publică realizat în ianuarie 2024 în 12 țări europene (Austria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria, Portugalia, România și Suedia), în rândul populației adulte (18 ani și peste). Numărul total de respondenți a fost de 17.023.

Sondajele au fost realizate online de Datapraxis și YouGov în Austria (4-11 ianuarie, 1.111 respondenți), Franța (2-19 ianuarie, 2.008), Germania (2-12 ianuarie, 2.001), Grecia (8-15 ianuarie, 1.022), Ungaria (4-15 ianuarie, 1.024), Italia (5-15 ianuarie, 2.010), Țările de Jos (5-11 ianuarie, 1.125), Polonia (2-16 ianuarie, 1.528), Portugalia (3-15 ianuarie, 1.037), România (4-12 ianuarie, 1.030), Spania (2-12 ianuarie, 2.040) și Suedia (2-15 ianuarie, 1.087). (A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top