UE, nouă tranșă de ajutor umanitar în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

Comisia Europeană anunță marți acordarea unui ajutor umanitar inițial de 83 milioane de euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Atacurile țintite ale Rusiei asupra infrastructurii energetice și civile esențiale din Ucraina, cum ar fi spitalele, școlile și rețelele electrice, împiedică grav accesul populației la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulți ucraineni rămân fără adăpost și au nevoie de asistență și adăpost în condiții de îngheț. Având în vedere că aproximativ 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanțare este acordată într-un moment crucial.

Din cele 83 de milioane de euro de finanțare umanitară:

  • 75 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de bază, cum ar fi adăposturi, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, în centrul strategiei umanitare a UE în Ucraina se află protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor de pe linia frontului.
  • 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Republica Moldova, care oferă asistență specifică celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate.

Incluzând noua finanțare anunțată astăzi, Comisia Europeană a alocat în total 926 milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar pentru a ajuta civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022. Din această finanțare, 860 milioane de euro au fost alocate pentru programe umanitare în Ucraina și 66 milioane de euro pentru a sprijini refugiații care au fugit în Moldova vecină.

Ajutorul umanitar al UE, de care beneficiază Ucraina din 2014, contribuie la desfășurarea de operațiuni în întreaga țară, cu accent pe zonele greu accesibile din apropierea liniei frontului, în regiunile estice și sudice. (A.S.)

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top