Președinția Consiliului și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o propunere de înlocuire a directivei din 2014 privind reducerea costurilor în bandă largă (BCRD) cu actul privind infrastructura gigabit (GIA), pentru a accelera desfășurarea infrastructurii rețelelor gigabit în Europa, potrivit unui comunicat al instituției europene.
GIA este un act legislativ esențial pentru atingerea obiectivelor și țintelor Europei în materie de conectivitate, astfel cum au fost stabilite în busola digitală a UE pentru acest deceniu, și pentru a desfășura în UE rețelele de comunicații electronice de ultimă generație.
Principalele obiective ale noii legislații
Noua legislație vizează reducerea costurilor inutil de ridicate ale implementării infrastructurii de comunicații electronice, cauzate parțial de procedurile de acordare a autorizațiilor înainte de implementarea sau modernizarea rețelelor. Aceste proceduri sunt încă complexe, uneori de lungă durată și diferite de la un stat membru la altul.
De asemenea, regulamentul urmărește să accelereze desfășurarea rețelelor, să ofere securitate juridică și transparență pentru toți actorii economici implicați și să asigure procese de planificare și desfășurare mai eficiente pentru operatorii de rețele publice de comunicații electronice.
Această lege cu caracter de armonizare minimă abordează, de asemenea, desfășurarea și accesul la infrastructura fizică din interiorul clădirilor. Se preconizează că aceasta va facilita aplicațiile transfrontaliere și va permite părților interesate, operatori de comunicații electronice, producători de echipamente sau companii de construcții civile, să realizeze economii de scară mai bune.
Acordul provizoriu garantează, în general, că statele membre dispun de o largă autonomie în ceea ce privește emiterea unor norme mai stricte și mai detaliate cu privire la mai multe elemente importante ale acestui nou regulament. Noua lege se va aplica la 18 luni de la intrarea sa în vigoare, unele dispoziții specifice urmând să se aplice într-o etapă ulterioară.
În urma acordului provizoriu de astăzi, experții ambelor instituții vor continua lucrările tehnice în vederea prezentării unui text de compromis colegiuitorilor pentru aprobare. În ceea ce privește Consiliul, Președinția belgiană urmărește să prezinte textul reprezentanților statelor membre (Coreper) pentru aprobare cât mai curând posibil. În urma aprobării acestuia, proiectul de act legislativ va fi supus unei revizuiri juridice/lingvistice înainte de a fi adoptat în mod oficial de ambele instituții, publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare la 20 de zile de la această publicare. (A.S.)