Asistența militară pentru Ucraina, preocupare constantă a țărilor UE

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la începutul acestei săptămâni că majoritatea țărilor din Uniunea Europeană nu livrează suficiente arme Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva unei invazii rusești, lansând un apel la aliați să își intensifice eforturile, informează Reuters.

În condițiile în care asistența militară americană pentru Ucraina este blocată în Congresul SUA, Scholz a insistat asupra necesității ca Europa să se intensifice, repetând mantra sa că guvernul german va sprijini Kievul atât timp cât va fi necesar.

Germania însăși a fost foarte criticată în primele luni de la invazia Rusiei pentru că nu a reușit să se implice și să ofere Kievului conducerea și sprijinul militar pe care se aștepta de la una dintre marile puteri europene.

Cu toate acestea, acum este unul dintre principalii furnizori atât de arme, cât și de ajutor financiar. La sfârșitul anului trecut, Berlinul a fost de acord să dubleze ajutorul militar acordat Ucrainei în 2024 până la 8 miliarde de euro.

“Oricât de semnificativă ar fi contribuția germană, aceasta nu va fi suficientă pentru a asigura securitatea Ucrainei pe termen lung”, a declarat Scholz la o conferință de presă la Berlin.

“Prin urmare, fac apel la aliații din Uniunea Europeană să își consolideze eforturile în ceea ce privește Ucraina. Livrările de arme planificate pentru Ucraina de către majoritatea statelor membre ale UE nu sunt suficiente”, a adăugat el.

Scholz a declarat că Berlinul a cerut UE să verifice cu fiecare stat membru în parte ce livrări plănuiesc, deoarece nu toate poate sunt cunoscute.

Cancelarul a declarat că este încrezător că liderii europeni vor ajunge la un acord asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro propus pentru Ucraina în cadrul unui summit de urgență care va avea loc la 1 februarie.

UE nu a reușit să ajungă la un acord cu privire la acest acord la summitul UE din decembrie din cauza opoziției Ungariei.

Ca parte a eforturilor occidentale de a sprijini Ucraina, Japonia a anunțat că va contribui cu 37 de milioane de dolari la consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei, în vreme ce Italia, țara care a preluat președinția G7 de la niponi, ”l-a asigurat pe președintele Zelenski că problema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei va fi în centrul președinției italiene a G7“.

Ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa a promis duminică Ucrainei, în cursul primei vizite la Kiev din acest an sprijin pentru a continua să se apere în fața agresiunii ruse, anunță DPA.

”I-am urat bun-venit ministrului japonez de externe Kamikawa_Yoko la Kiev. Prima sa călătorie în străinătate și primul nostru vizitator străin în 2024. În ciuda amenințării rachetelor balistice rusești, am purtat discuții fructuoase privind dezvoltarea în continuare a Ucrainei și a Parteneriatului global special al Japoniei”, a spus pe platforma X, fostă Twitter, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Japonia va transfera 37 milioane de dolari într-un fond al NATO, a declarat Kamikawa într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba, potrivit mass-media din Ucraina.

Acești bani vor fi destinați pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei și vor fi folosiți pentru sisteme de detectare de drone.

Pe lângă întâlnirea cu Dmitro Kuleba, oficialul nipon a avut o întâlnire și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta din urmă mulțumind Japoniei pentru sprijinul activ pentru Kiev și pentru formula de pace a Ucrainei, care urmează să fie discutată în cadrul unei întâlniri la nivel de consilieri de securitate la Davos, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale ucrainene.

Japonia sprijină Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse şi, de asemenea, s-a aliniat la sancţiunile occidentale impuse Rusiei. (A.S.)

 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Print

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top