Încă un pas important pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Olanda s-a ținut de cuvânt. Anunțul de la începutul lunii decembrie privind o decizie favorabilaă a Olandei pentru Bulgaria s-a materializat înainte de terminarea anului 2023. Parlamentul Olandei a dat un vot chiar în ultimele zile ale anului pentru ca guvernul ţării să fie în favoarea aderării Bulgariei ca membru cu drepturi depline la spaţiul fără frontiere Schengen. Declarația îi aparține ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, după cum au relatat agențiile de presă.
În aceste condiții, o spune și Stoianov, poziţia Austriei este singurul obstacol rămas în ceea ce priveşte candidatura Sofiei la Schengen.
Acesta a mai spus că există discuţii foarte intense între Bulgaria şi Austria, precum şi între România şi Austria, ka care participă instituţiile UE angajate în acest proces. Și se așteaptă la un răspuns. “Acest lucru se va întâmpla cu greu înainte de Anul Nou. Ceea ce contează pentru noi este să avem o decizie din partea Austriei, este mai puţin important dacă aceasta vine înainte sau după Anul Nou”, a spus Stoianov.
“Salut decizia Parlamentului olandez de a aproba aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen. Aş dori, de asemenea, să îi mulţumesc premierului [olandez] Mark Rutte şi guvernului său, care au înaintat propunerea săptămâna trecută. Sunt convinsă că această acţiune este în interesul nu numai al nostru şi al vecinului nostru nordic, ci şi al întregii Uniuni Europene”, a spus și Maryia Gabriel, vicepremier şi ministru de externe.
Liderul GERB, Boiko Borisov, a declarat că Olanda şi-a respectat angajamentul şi a oferit Bulgariei o şansă uriaşă. “Dacă nu am fi modificat Constituţia în acest fel, ceea ce era şi o cerinţă, Parlamentul olandez nu ar fi luat o astfel de decizie”, a subliniat Borisov. El a precizat că vicepremierul Maria Gabriel a informat Ungaria că decizia de eliminare a taxelor pentru Balkan Stream a fost deja promulgată în Monitorul Oficial. “Sunt convins că şi ei ne vor sprijini”, a adăugat Borisov. El a mai spus că există o singură cerinţă din partea Austriei – să protejeze frontiera. “Pentru că am făcut-o şi ştiu că se poate face, nu sunt îngrijorat”, a spus Borisov.
Olanda anunțase din primele zile ale lunii decembrie că este de acord cu aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen. La momentul respectiv, anunțul a fost făcut de Ministerul Justiţiei olandez, punându-se astfel capăt opoziţiei de lungă durată a Olandei faţă de intrarea Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie.
De asemenea, Willemijn van Haaften, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, a făcut un anunț într-o postare pe platforma „X” (ex-Twitter).
“Mă bucur să anunț că astăzi guvernul a informat Parlamentul cu privire la sprijinul său pentru aderarea Bulgariei la Schengen. Țările de Jos și-au exprimat deja sprijinul pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen pentru România în decembrie 2022. Felicit ambele țări pentru munca bine făcută!”, a scris el. (A.S.)