Ultima tranșă de 1,5 miliarde de euro din cadrul pachetului de Asistență Macrofinanciară + în valoare de de 18 miliarde de euro pentru 2023 de la UE va ajunge în Ucraina. Prin acest instrument, UE urmărește să ajute Ucraina să își acopere nevoile imediate de finanțare, beneficiind de un sprijin financiar stabil, previzibil și considerabil în 2023. Pe de altă parte, procurorul general federal din Germania a anunțat o propunere de confiscare a aproximativ 720 de milioane de euro, sumă deținută de o instituție financiară rusă într-un cont bancar din Frankfurt.
„Astăzi vom plăti Ucrainei ultima tranșă de 1,5 miliarde de euro din pachetul nostru de sprijin de 18 miliarde de euro pentru 2023. Trebuie să ajungem la un acord pentru a continua să acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a se redresa, reconstrui și reforma. Suntem alături de vecinul, prietenul și membrul nostru aspirant”, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare pe X.
Acest sprijin va ajuta Ucraina să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină în funcțiune serviciile publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să refacă infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.
În total, de la începutul războiului, sprijinul UE pentru Ucraina și ucraineni se ridică la aproape 85 miliarde de euro. Aceasta include sprijinul financiar, umanitar, bugetar de urgență și militar acordat Ucrainei de către UE, statele membre și instituțiile financiare europene, precum și resursele puse la dispoziție pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor ucrainenilor care fug din calea războiului, potrivit jurnaliștilor de la caleaeuropeană.
Germania urmărește să confiște 720 de milioane de euro din fondurile rusești înghețate: Nu vom permite ca acești bani să fie folosiți pentru a finanța războiul ilegal împotriva Ucrainei
Procurorul general federal din Germania a anunțat o propunere de confiscare a aproximativ 720 de milioane de euro, sumă deținută de o instituție financiară rusă într-un cont bancar din Frankfurt, în contextul în care coaliția de guvernare, care se confruntă cu o criză bugetară, se străduiește să identifice noi surse de finanțare, informează Politico Europe.
”Nu vom permite ca fondurile rusești folosite pentru a finanța războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei să fie păstrate nestingherite în conturi germane. Democrația liberală este de partea celor atacați și se opune violenței cu ajutorul legii”, a scris ministrul justiției, Marco Buschmann, pe platforma X.
Moțiunea reprezintă o intensificare a eforturilor Germaniei de a sancționa Rusia. Dacă procurorii vor avea succes, fondurile rusești înghețate vor intra în visteria federală a Germaniei, potrivit unui oficial care are cunoștință de acest caz, ceea ce ar oferi guvernului un potențial avantaj financiar.
Până în prezent, Germania a luat măsuri doar pentru a îngheța fondurile deținute de companiile și persoanele fizice rusești sancționate. Cele 720 de milioane de euro în cauză – care, potrivit oficialului, sunt deținute de o filială a Bursei de Valori din Moscova – au fost înghețate după ce Uniunea Europeană a decis, în iunie 2022, să includă instituția pe lista sancțiunilor impuse ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina.
În prezent, este de competența Tribunalului Regional Superior din Frankfurt să decidă dacă Germania poate confisca în cele din urmă banii. Procedurile judiciare vor fi probabil de durată.
Confiscarea banilor ruși înghețați nu este lipsită de un precedent juridic internațional. În luna mai, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat primul transfer de active rusești confiscate pentru a fi utilizate în Ucraina.
În această lună, Comisia Europeană a prezentat un plan de utilizare a activelor rusești înghețate în UE pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, deși un acord mai larg asupra acestui plan nu este încă asigurat.
Procuratura a declarat că a putut lansa o procedură penală pentru confiscarea banilor deoarece “persoane necunoscute responsabile de instituția financiară rusă” au încercat să retragă cele 720 de milioane de euro după ce acestea fuseseră înghețate, un act care ar constitui o încălcare a legislației germane. (A.S.)